Cum sa ai mai multa energie in noul an

1
De Roxana Dobrita
8 ian. 2020

Aceasta perioada a anului nu e doar un moment propice pentru a-ti stabili obiectivele si a munci din greu pentru ele  (sa obtii cariera de vis, sa pui bani deoparte pentru urmatoarea vacanta, etc.), e si extrem de epuizanta.

De vina e presiunea pe care o pui asupra ta pentru a intocmi lista de rezolutii si a-ti da intreaga viata peste cap pentru a le indeplini.

Un stil de viata foarte ocupat, cu stres, epuizeaza substantele nutritive din corp. Iti pierzi energia naturala si astfel ajungi sa o inlocuiesti cu stimulente precum zaharul si cofeina, care te golesc de energie si te lasa si mai obosita decat inainte.

Daca vrei energie consistenta si de lunga durata, urmeaza acest plan in cinci pasi. Esti gata?

Pasul 1 – Reinvata sa te odihnesti

E o linie fina intre a avea energia de a le face pe toate si burnout. Pentru a atinge un echilibru, incearca „repausul activ”. Din cand in cand, ia piciorul de pe pedala de acceleratie pentru a-i semnala corpului ca esti in siguranta.

Cum sa ai energie toata ziua – 11 cele mai eficiente trucuri

Ce de facut

Iti recomand sa faci lucruri care te fac sa te simti fericita, calma, care iti dau energie si buna dispozitie, de patru ori pe zi. Cand te trezesti, la ora pranzului, inainte de a pleca de la serviciu si la culcare, fa ceva simplu: uda-ti plantele, urmareste un videoclip amuzant pe YouTube sau discuta cu tipul care-ti prepara cafeaua de dimineata. Fa-o in mod constant si creierul tau va asocia aceste momente cu repausul.

Pasul 2 – Ai grija de stomacul tau

E tentant sa incerci sa inlocuiesti dieta festiva de lux – bazata mult pe cocktailuri si Ferrero Rocher – cu o dieta detoxifianta pe baza de sucuri, dar nu va face decat sa-ti goleasca complet bateriile. Dacă digestia ta nu functioneaza corect, duci lipsa de nutrienti si nivelul energiei tale va fi scazut.

Ce e de facut

Renunta la ceaiurile de slabit si imbogateste-ti dieta cu fibre: paine si cereale integrale, fructe, legume si lactate. Ai nevoie de carbohidrati care se digera lent (cu IG scazut), care asigura energie de lunga durata pentru creier.

Pasul 3 – Respira foc

Daca abia iti poti tine ochii deschisi la 3 dupa-amiaza, apeleaza la un booster de energie. Nu, nu ma refer la ciocolata. Incearca „respiratia de foc”, o tehnica Kundalini care, conform unui studiu din International Journal of Yoga Therapy, poate imbunatati capacitatea sistemului nervos de a raspunde la stres acut fara a-ti epuiza toate rezervele de energie.

8 gustari sanatoase pentru birou care te ajuta sa slabesti si iti dau energie

Ce e de facut

Incearca acest exercitiu creat de Oliver Luke Delorie, autor al cartii Energy, 50 Instant Exercises. „Stai cu coloana dreapta, odihnindu-ti palmele pe genunchi si respirand de cateva ori – incet si adanc, pentru a relaxa corpul. Incepe sa gafai ca un caine – respirand rapid, in stil mitraliera. Dupa ce te obisnuiesti cu acest tip de respiratie, incearca sa-l faci doar pe nas. Dupa 30 de secunde, incetineste ritmul. S-ar putea sa simti furnicaturi in corp, dar in mod clar te vei simti mai relaxata. Bravo, Mama Dragonilor, ti-a iesit.

Pasul 4 – Trezeste-te mai devreme

Cu cat te trezesti mai devreme, cu atat ai mai multa energie pe tot parcursul zilei. Urasti sa te trezesti in zori? „O modalitate de a-ti modifica ceasul intern este sa limitezi expunerea la lumini puternice cu cel putin doua ore inainte de culcare”, spune dr. Libby Weaver, biochimista si autoare a cartii The Energy Guide. „Foloseste lampi sau lumini difuze in casa si micsoreaza timpul petrecut la televizor, calculator sau pe telefon.

Ce e de facut

Incearca o sursa smart de lumina, care mimeaza ritmul circadian. Vei putea seta stralucirea, culoarea si temperatura luminii din dormitor pentru a mima rasaritul si apusul soarelui.

Salutul soarelui: Sesiunea matinala de yoga care te umple cu energie

Pasul 5 – Nu uita de importanta refacerii

Un antrenament intens iti da multa energie, dar daca exagerezi poate avea efectul opus. Multe femei isi suprasolicita corpul la sala si apoi nu mananca suficient pentru a-si reveni. De asemenea, ai nevoie de suficiente zile de odihna. Te poti antrena de 5 ori, cu o zi sau doua de odihna. In zilele de odihna, poti iesi la o plimbare pe jos, poti face yoga sau stretching pentru a-ti ajuta corpul sa se refaca mai repede.

Ce e de facut

Pentru o recuperare mai rapida, ai nevoie de grasimi sanatoase – conform unui studiu publicat in Neuro Endocrinology Letters, nivelul scazut de acizi grasi Omega 3 duce la oboseala cronica. Asigura-te ca le incluzi la fiecare masa. Poti alege intre avocado, pesto, uleiuri, hummus sau nuci.

Foto: Getty Images