Mergem la plaja in timpul pandemiei? Ce ne recomanda specialistii

1
De Maria Constantin
29 mai 2020

In sfarsit, vremea se incalzeste si putem merge la plaja. Dar este sigur sa facem asta acum?

Niciodata nu te-ai gandit daca este periculos sa mergi la plaja. Pana acum, singurul pericol era reprezentat de expunerea la ultraviolete, asa ca aveai grija sa-ti iei cu tine produsele de protectie solara. Dar acum, dupa izbucnirea pandemiei, trebuie sa cantaresti bine orice pas si este firesc sa te intrebi: pot merge la plaja vara aceasta?

Refinery29 l-a contactat pe Shannon Sovndal, directorul medical al serviciului de urgente de la spitalul din Boulder, Colorado, autorul cartii „Fragile”, pentru a da un raspuns la aceasta intrebare.

„Plaja, in sine, este sigura. Este o zona exterioara, un spatiu in aer liber”, explica medicul. Asadar, nu ar trebui sa-ti faci griji despre riscul de infectare cu COVID-19 in activitati obisnuite de pe plaja, cum ar fi inotul sau bronzatul.

Evita plajele si locurile aglomerate!

Problema principala este pastrarea distantei sociale, avertizeaza medicul. „Regula de baza ramane distantarea sociala. Daca mergi la plaja si aceasta este plina, n-ar trebui sa te afli acolo. Dar daca este o plaja libera cu oameni la distanta, cred ca este in regula. Si eu as face asta”, subliniaza medicul american.

Potrivit site-ului citat, nu trebuie sa uitam ca distantarea sociala se aplica si pe plaja, si in apa. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda ca atunci cand vizitam parcuri (aici putem introduce si plajele), sa pastram cel putin doi metri distanta fata de celelalte persoane si sa evitam locurile aglomerate.

Conteaza cu cine mergi la plaja

In plus, trebuie sa ai grija si cu cine mergi la plaja – ar trebuie sa fie persoane cu care ai stat in carantina, nu oameni din alte grupuri. „Nu as amesteca grupurile, deci daca fiul meu vrea sa mearga la plaja cu patru dintre prietenii lui, nu-i o idee buna”, explica Dr. Sovndal.

In unele state americane este permis accesul pe plaja al unor grupuri mari de persoane. De exemplu, in New Jersey, guvernatorul Phil Murphy a anuntat ca pot intra pe plaje grupuri de pana la 25 de oameni, dar cu respectarea intre ei a distantei sociale.

Legatura surprinzatoare dintre vitamina D si COVID-19

Profesorul Paul Pottinger, specialist in boli infectioase la University of Washington School of Medicine, a declarat pentru Refinery29 ca respectarea recomandarilor si dispozitiilor stabilite de autoritati ramane cel mai bun mijloc de protejare.

De ce nu trebuie sa porti masca daca intri in apa

De asemenea, daca ajungi pe plaja si zaresti un loc izolat in care stai la distanta de alti oameni, nu trebuie sa porti masca. Dar daca stai in apropiere de altii pe plaja, in parcare sau in alte zone, atunci purtarea mastii este clar recomandata.

Este inutil, insa, sa o porti cand intri in apa – daca se uda, masca ingreuneaza respiratia. Intrucat nu porti masca atunci cand intri in apa, va trebui sa nu stai langa alte persoane.

Asadar, cata vreme respecti regulile de distantare sociala, te poti bucura de soare, nisip si apa de marii. Nu uita de crema de protectie solara!

Foto: Unsplash.com