Studiile confirma: Aceasta metoda chiar te ajuta sa slabesti!

1
De Irina Constantin
11 iun. 2019

Se spune ca slabitul se poate transforma intr-o obsesie nesanatoasa, mai ales atunci cand te cantaresti in fiecare zi. Cercetatorii sunt gata sa demonteze acest mit!

Timp de foarte multi ani, s-a considerat ca a te urca zilnic pe cantar nu este deloc sanatos pentru psihic. In prezent, un nou studiu este pregatit sa demonstreze contrariul. Cantarirea constanta se numara printre cele mai valoroase trucuri pentru slabit.

Cea mai sanatoasa dieta pentru vara: Pierzi 6 kilograme in 6 saptamani

Fie ca iti doresti sa slabesti din motive estetice sau medicale, cu siguranta esti tentata foarte des sa te urci pe cantar, pentru a verifica progresul. Acest lucru nu este neaparat un obicei rau, ci din contra.

Persoanele care se cantaresc in fiecare zi au sanse mai mari sa slabeasca decat cele care nu o fac

Un nou studiu despre slabit a fost efectuat la Universitatea din Georgia, cercetarea fiind condusa de profesorul Jamie Cooper. Acesta a recrutat 111 adulti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Participantii s-au cantarit pe o perioada de trei luni, cu frecvente diferite.

Tot ce li s-a spus a fost ca trebuie sa isi mentina aceeasi greutate corporala. Cercetatorii nu au oferit alte instrumente, precum trucuri pentru slabit, sfaturi de nutritie sau indicatii pentru exercitii fizice.

Acesti participanti au fost comparati cu un grup de control, care nu a primit niciun fel de indicatii.

Cum a slabit celebrul bucatar Gordon Ramsay 25 de kilograme

La finalul perioadei de cercetare, rezultatele au fost fabuloase. Cei care s-au cantarit in fiecare zi fie si-au mentinut aceeasi greutate, fie au slabit cateva kilograme. In schimb, cei care nu s-au urcat deloc pe cantar, au luat in greutate.

Care este explicatia?

Secretul din spatele acestor rezultate incredibile este simplu. Este vorba despre perceptia asupra sinelui si constientizarea starii de fapt.

„Oamenii sunt foarte sensibili cand realizeaza diferenta dintre starea actuala si obiectivele lor. Cand observa aceasta discrepanta, sunt motivati sa isi schimbe comportamentul pentru a ajunge mai aproape de scop. Iar cantaritul zilnic face exact acest lucru – le arata o discrepanta si ii determina sa actioneze!”, spune Michelle vanDellen, co-autoarea studiului.

Perceptia sinelui – cea mai buna metoda pentru slabit

Cand te apuci de un regim alimentar sanatos si de sport, entuziasmul este in punctul maxim. Pe parcurs, motivatia incepe sa scada, iar monitorizarea progresului este primordiala pentru succesul sau esecul dietei.

De aceea, este recomandat sa te cantaresti frecvent, pentru a avea o perceptie clara a punctului in care te afli si pentru a determina distanta pana la obiectiv.

Daca aceasta distanta este mare, vei fi motivat sa actionezi mai mult, iar daca distanta se diminueaza, vei simti ca succesul este aproape si, in consecinta, vei mentine nivelul de efort.

Trucuri de slabit bune, fie ca tii dieta sau mananci normal

Aceasta a fost si mentalitatea participantilor la studiu. „Poate ca, dupa ce observa o crestere in greutate fata de ziua precedenta, vor face cateva exercitii fizice in plus sau vor fi mai atenti la mancarea pe care o consuma”, comenteaza Cooper, autorul cercetarii.

Alte studii medicale arata ca oamenii se ingrasa, in medie, cu un kilogram pe an. Nu pare mult, insa o crestere constanta in greutate poate duce la supraponderabilitate sau chiar obezitate.

Din acest motiv, este esential sa ai un stil de viata echilibrat, sa renunti la trucuri pentru slabit nesanatoase si sa iti monitorizezi constant greutatea.

Foto: Shutterstock.com