Camilla va fi Regina Marii Britanii. Elisabeta a II-a a facut anuntul

1
De Maria Constantin
8 feb. 2022

Suverana Marii Britanii a anuntat inaintea implinirii a sapte decenii de la urcarea pe tron ca isi doreste ca Ducesa de Cornwall sa devina regina.

Elisabeta a II-a a confirmat sambata ca sotia Printului Charles va purta titlul de regina cand acesta va deveni rege. Suverana Marii Britanii a facut anuntul in ajunul Jubileului de Platina care marcheaza implinirea a 70 de ani de la ascensiunea sa pe tron.

Elisabeta a II-a este primul monarh britanic care sarbatoreste acest jubileu, relateaza People.

In amintirea lui Philip

„Atunci cand va veni timpul ca fiul meu sa devina rege, stiu ca ii veti acorda lui (Charles, n.r.) si sotiei sale Camilla acelasi sprijin pe care mi l-ati dat mie; si este dorina mea sincera ca, atunci cand va veni timpul, Camilla sa fie cunoscuta ca Regina Consoarta in timp ce isi va continua serviciul loial”, a scris Regina in mesajul care marcheaza implinirea a 70 de ani de domnie.

Titlul pe care Camilla il va purta cand Printul Charles va deveni rege a fost un subiect deschis. Dupa ce s-a casatorit cu Charles, in 2005, s-a spus ca ea va fi primi titlul de „Printesa Consoarta”. S-a pus problema si daca opinia publica o va accepta pe Camilla ca regina dupa mariajul nefericit dintre Charles si Printesa Diana, incheiat la inceputul anilor ’90.

Interventia Reginei atesta, insa, ca ducesa va fi numita regina dupa ce Charles va urca pe tron. Un purtator de cuvant a declarat ca Printul de Wales si Ducesa de Cornwall au fost „emotionati si onorati de cuvintele Majestatii Sale”.

Modul emotionant in care Regina Elisabeta a II-a il onoreaza pe Printul Philip

Elisabeta a II-a a mentionat-o pe Camilla cand s-a referit in mesajul sau la Printul Philip, care a murit in aprilie anul trecut. „Am fost binecuvantata ca am avut in Printul Philip I un partener dornic sa indeplineasca rolul de consort si a facut cu generozitate sacrificiile care vin odata cu asta. Este un rol in care am vazut-o pe mama in timpul domniei tatalui meu”, a scris ea.

Regina priveste inainte

Titlul de regina consoarta se refera la sotia unui rege aflat pe tron, iar ducesa de Cornwall va purta titulatura de „Regina Camilla” cand Charles va deveni regele Marii Britanii.

Istoricul si comentatorul specializat in monarhie Robert Lacey a declarat ca mesajul reginei lamureste o chestiune importanta si orice consimtamant pe care va trebui sa-l acorde primul ministru din acel moment pentru acest titlu este o formalitate.

„Unii s-ar fi putut gandi ca ea (Regina, n.r.) va privi inapoi, spre domnia sa, cu acest mesaj, dar de fapt ea a privit inainte intr-un mod pozitiv”, a spus Lacey.

„In mesaj ea este constienta de propria mortalitate si priveste spre viitor. In timp ce se gandeste la tatal ei, George al VI-lea, se gandeste si la mama sa si la importanta pe care ea a avut-o ca partenera acestuia. Si atunci, desigur, dupa moartea Printului Philip, ea analizeaza sacrificiile si dificultatile pe care le are un consort”, a explicat istoricul.

Camilla isi continua ascensiunea

Viitorul titlu de regina consoarta continua ascensiunea Camillei in casa regala britanica. In 2016, Regina Elisabeta a II-a a introdus-o in consiliul ei privat, iar anul trecut Camilla a devenit membra a Ordinului Jartierei, un ordin cavaleresc introdus in Anglia de regele Eduard al III-lea.

Mesajul reginei a fost transmis la sambata, dupa ce suverana a organizat o mica receptie in onoarea organizatiilor caritabile, la resedinta sa din Sandringham, Norfolk.

In luna iunie sunt programate mai multe festivitati care vor marca Jubileul de Platina. Seria de evenimente va culmina cu o vacanta de patru zile, intre 2 si 5 iunie.

Foto: Instagram/@theroyalfamily