Singurul moment in care Madonna si-a cenzurat propriul videoclip – de ce a simtit ca trebuie sa o faca

1
De Alice Papuc
2 mai 2023

Te-ai intrebat vreodata de ce Madonna a ales sa isi cenzureze propriul videoclip, in anul 2003? Artista adreseaza controversa.

Madonna si-a construit cariera fiind neinfricata: nu s-a temut niciodata de controverse si a abordat subiecte considerate tabuu: de la boli cu transmitere sexuala si pana la subiecte religioase si politice. Cu toate acestea, a existat un moment crucial in care artista si-a socat atat audienta, cat si mass-media: si-a cenzurat propriul videoclip, cedand indignarii publicului.

Madonna a considerat ca este cazul sa isi retraga videoclipul

Madonna si-a retras videoclipul din 2003 pentru piesa „American Life”, fiind ingrijorata ca isi pune in pericol copiii. Detaliile despre conceptul videoclipului incepusera sa apara inca de la finalul anului 2002, acesta fiind menit sa intruchipeze “o prezentare de moda intunecata pe tema War on Terror”. Intr-un final, videoclipul a fost inlocuit cu unul cat se poate de simplu si obisnuit, in care Madonna isi sincroniza buzele pe melodie.

Bineinteles, zvonurile sustineau ca Madonna a luat aceasta decizie temandu-se de impactul videoclipului asupra vanzarilor sale. Mai tarziu, celebra cantareata a negat acest lucru. Intr-un interviu acordat lui Matt Lauer in 2003, Madonna a argumentat ca a decis sa retraga videoclipul piesei “American Life” deoarece s-a temut de modul in care ar fi putut fi interpretat de catre public. “Lucrurile sunt atat de serioase si oamenii sunt atat de volatili incat nu vor intelege mesajul”, a continuat Madonna.

5 detalii la care sa fii atenta atunci cand porti o rochie mini

Artista s-a temut pentru siguranta copiilor ei

Intr-un interviu acordat in 2005, Madonna a admis pentru prima data faptul ca a mai existat un motiv pentru care a ales sa renunte la propriul videoclip. Chiar daca initial artista isi dorea sa riposteze, aceasta si-a dat seama ca lucrurile nu sunt tocmai atat de simple. “A venit un moment in care mi-am amintit ca am o familie”, a sustinut Madonna, facand referire la copiii ei si la siguranta acestora. “Am decis ca ei nu vor trece printr-o astfel de situatie.”

In 2005 artista a lansat albumul de succes “Confessions on a Dance Floor”, castigator al unui premiu Grammy. Cu toate acestea, Madonna a continuat sa interpreteze piesa “American Life” in cadrul turneurilor sale.

Foto: Getty Images