5 metode prin care poti dezamorsa un conflict

conflict
1
De Ingrid David
16 feb. 2019

Pentru multi dintre noi, asistarea sau implicarea intr-un conflict pot fi extrem de neplacute. In ciuda planurile pe care ni le facem, poate, la inceputul zilei, uneori ne trezim, fara voia noastra, in astfel de situatii.

Cum trebuie sa procedam ca sa aplanam un conflict?
1. Cea mai buna varianta este… umorul.

Aceasta poate fi aplicata doar daca iti cunosti foarte bine partenerii de discutie. Fie prietena cea mai buna, fie sotul, fie, de ce nu, copilul. Un studiu efectuat de sociologii si psihologii americani arata ca aceasta metoda merge cel mai bine intr-un cuplu cu vechime.

Asa ca daca vezi ca situatia se incinge, fa o gluma, fa o grimasa haioasa, spune un banc potrivit situatiei voastre. Atentie, insa, cum pui problema. E clar ca nu vrei ca partea adversa sa creada ca il iei peste picior. Daca se intampla asta, cearta s-ar putea agrava.

Probleme de cuplu? 5 reguli de aur pentru a depasi un conflict major

2. Ia discutia de la capat.

Daca ti se pare ca discutia vireaza catre o panta nedorita, ia-o de la capat. Propune-i partenererului de dialog sa revizuiti datele problemei. Este posibil ca, facand asta cu putin calm, sa realizati amandoi ca totul s-a inflamat degeaba. Veti avea sansa de a porni totul intr-o nota mai buna. Si, mai mult, se pare ca toata lumea apreciaza un nou inceput.

3. Ajuta-ti oponentul sa isi revizuiasca vorbele.

Daca ti se pare ca cineva e la un pas de a arunca vorbe grele sau chiar a facut asta, nu merge si tu pe aceeasi cale. Acest lucru este valabil tot in cazul in care discutia contradictorie se desfasora cu o persoana la care tii sau pe care chiar o respecti. Astfel, daca l-ai auzit ca a zis ceva uracios, nu ezita sa-i spui: „Nu cred ca ai spus asta. Nu-i asa ca, de fapt, ai vrut sa afirmi altceva?”.

Metoda tine tot la cei care te apreciaza si care realizeaza ca, de fapt, nu au vrut sa te jigneasca. Daca vor continua pe aceeasi linie, nu mai e loc de intors. Specialistii in psihologie sustin insa ca de multe ori varianta merge, iar oponentul tau va da inapoi, isi va cere scuze si atunci conflictul se va dezamorsa.

6 zodii care evita certurile cu orice pret

4. Trage de timp.

Cand cearta devine din ce in ce mai urata, iar tu iti pierzi controlul si nu mai poti gandi limpede pentru a raspunde cu argumente, cere o pauza. Trage de timp. Daca nu se poate si partenerul o tine pe a lui, spune: „Acum nu e momentul sa discutam asta!” sau „Am nevoie de ceva timp pentru a-mi pune gandurile in ordine si apoi iti voi da replica”.

Ai grija, insa! Trebuie sa gasesti un ton calm, care sa nu-i dea senzatia celuilalt ca dai inapoi sau ca il desconsideri, ci ca vorbele pe care le cauti conteaza foarte tare si sunt argumente intemeiate. Plus ca, daca ai promis ca revii in discutie, fa-o!

Nu lasa lucrurile in coada de peste. Daca vei abandona conflictul cu cineva important, desi ai promis replica, ii vei da acestuia senzatia ca nu il pretuiesti. Situatia este valabila atat in relatiile personale, cat si in cele profesionale.

5. Gandeste bine inainte de a arunca vorbele.

Sfatul pare destul de deplasat, mai ales ca, uneori, in timpul unui conflict, nu ne prea gandim la ce spunem. Ies vorbe din gura noastra pe care nici macar nu le credem, dar le rostim doar pentru ca simtim ca suntem incoliti. Si atunci vrem sa replicam. „Cea mai bun arma este atacul“ este un dicton care nu ar trebui aplicat in astfel de situatii.

6 semne zodiacale care se contrazic tot timpul

O pauza de 2/3 secunde te poate ajuta sa alegi cuvinte potrivite si sa eviti situatiile jenante. Gandeste-te doar de cate ori ai regretat anumite cuvinte si te-ai gandit: „Mai bine nu spuneam asta!“.

Foto: Shutterstock.com