Cum sa supravietuiesti vietii de corporatie

corporatie
1
De Maria Dima
28 feb. 2019

In urma cu cativa ani, in mijlocul unei conferinte de marketing, am auzit cuvintele care au trezit atentia amortita a tuturor celor din sala.

Chiar si cei ingropati in laptopuri si notite si-au ridicat capul din monitor, precum si o spranceana razleata la auzul acestor cuvinte: “Incerc sa ma refac dupa viata petrecuta in corporatie si sa ma intorc la rasa umana”. In traducere libera: pana cand o viata amara?

O sala intreaga a rezonat cu aceste cuvinte. Si eu imi doream sa ma intorc la o viata normala, dupa mai bine de 8 ani de munca intr-o corporatie. Stii cum e: poti scoate omul din corporatie, dar nu poti scoate corporatia afara din om. Mai ales dupa o perioada mai lunga de timp.

Corporatiile functioneaza ca niste ecosisteme bine puse la punct, cu departamente si iluzii de utopie realizata prin proceduri. Un mediu competitiv si super rapid de munca, in care trebuie sa joci dupa reguli si sa-ti inveti lectiile pe drum.

Daca esti la inceput de drum sau ai ajuns sa iti vezi colegii de munca mai des ca prietenii, ti-am pregatit o lista de lucruri care iti vor garanta succesul in companie, dar, cel mai important, iti vor pastra speranta in umanitate si intr-o lume mai buna, fie ea chiar si corporatista.

Atrage succesul in cariera – Iata ce atitudine trebuie sa adopti

Fara buton de Share la viata personala

Pastreaza pentru tine detaliile ce tin de viata ta din afara orelor de serviciu. Ramai sociabila si deschisa, dar fara picanterii si amanunte intime. Nu e ca si cum tot ce spui o sa fie folosit impotriva ta, insa o atitudine discreta si diplomata cu care povestesti lucruri generale o sa-ti aduca multe beneficii. Lasa rezultatele profesionale sa vorbeasca pentru tine.

Nu toti colegii de munca iti sunt prieteni

Cu putin noroc, iti imparti zilele cu oameni minunati, de la care poti invata mereu cate ceva, cu care imparti pranzul si vestile de tot felul.

Ai grija insa atunci cand decizi sa-ti deschizi sufletul, sa iti spui parerile sau sa ai incredere oarba in cei din jur. Da-ti timp sa observi personalitatile, comportamentele si relatiile deja stabilite in firma. Nu presupune ca cineva iti este amic din prima, doar pentru ca este dragut sau politicos.

Ca orice altceva in viata, cel mai bine e sa iei ce e mai bun din ei, restul lasa-le lor. Pana la urma, nici nu trebuie sa placi pe toata lumea sau sa castigi vreun premiu de popularitate pe etajul tau. Atitudinea profi, insa, merge cu orice tinuta si orice pozitie in companie.

Lectii despre bani si cariera pe care le poti invata din filmele lui Adam Sandler

Joaca-ti sansa

Daca ai impresia ca rezultatele, aprecierile si promovarile o sa-ti pice in poala ca prin minune, e cazul sa te mai gandesti o data. Daca viata e un joc, atunci viata intr-o corporatie e un joc al sanselor bine jucate.

Sa spunem ca ai avea dreptul la o promovare, dupa atatia ani de munca, ore suplimentare si sange, transpiratie si lacrimi. Insa, in loc ca ea sa iti fie oferita pe merit, te trezesti cu o noua procedura interna de avansat in functie pentru postul respectiv. In loc sa-ti versi frustrarile si nemultumirea, joaca dupa regulile noi.

Daca au nevoie ca tu sa demonstrezi ceva – a mia oara, printr-un triplu surub creativ – fa-o! Fa-o mai bine decat oricine altceva si nu le da alta sansa decat sa te promoveze. Dupa, cere-le o marire de salariu binemeritata.

Trebuie sa cunosti regulile si sa le aplici in favoarea ta.

Fii pregatita, fa-ti temele si anticipeaza obstacolele viitoare. Daca vrei sa te faci remarcata, munceste mai mult si mai bine decat altii. Pregateste-ti din timp sedintele, feedbackul si adauga o nota personala; munceste inteligent si lasa-ti creativitatea sa te puna in valoare.

Sfaturi de cariera de la Emma Watson

Fii bun

O sa fie momente in care nu o sa stii de ce te certi cu colegii tai, de vreme ce toti aveti acelasi scop. O sa te confrunti cu ego-uri, termene limita, perioade de burnout si, cel mai probabil, un tsunami de emotii trantite intr-un email rautacios.

Uneori, nu o sa vrei decat sa te dezlantui la randul tau in reply-ul dat. Insa strategia de ochi pentru ochi si email pentru email nu o sa-ti aduca nimic bun. Chiar daca dreptatea e de partea ta, raspunde cu blandete.

Niciodata nu stii cu ce altceva se confrunta persoana respectiva sau ce probleme are acasa. Indiferent de astea, niciodata nu ai sa regreti faptul de ca ai dat dovada de omenie.

Foto: Shutterstock.com