Mituri despre fericirea in relatii care ne fac, de fapt, nefericite

1
De Maria Dima
17 feb. 2020

Iubirea adevarata nu e ca-n filme. Nimeni nu se trezeste cu fata la cel de langa, inca cufundat in perna si, minunandu-se de frumusetea adiacenta lui, incepe sa-i spuna cuvinte dulci. In viata reala, declaratiile de orice fel nu se fac fara un spalat pe dinti prelabil. A, da, si sa fim seriosi, la prima ora nu se fac complimente, ci se deleaga treburile si se face programul zilei in curs.

Diminetile tandre in doi, cu sarutari prelungi, sunt prezente mai in toate filmele de dragoste si ne-au setat sa ne asteptam la asta si sa fim dezamagite ca nu avem parte de acele momente magice. Dupa cum va asteptati, am strans si alte mituri despre fericirea in relatii care mai mult ne incurca in viata de zi cu zi.

  • Iubirea trebuie sa fie ca-n povesti

Magica, surprinzatoare, spontana.

As vrea ca macar inceputul povestilor de dragoste sa fie asa si ne bucuram cum se cuvine de el, insa, mai departe de atat, nu se aplica aceste asteptari.

Adevarul este ca fiecare cuplu trebuie sa-si infrunte realitatea formata din cariera, programe de lucru, familie, sanatate si tot felul de obstacole pe care trebuie sa invatam sa le balansam.

  • Iubirea este de ajuns

Sper ca auziti cum ma rostogolesc de ras in fata unei asemenea fantezii.

Nu, nu este niciodata de ajuns, insa intelegerea reciproca, respectul si increderea formeaza o baza minunata pentru ca iubirea voastra sa prinda radacini zdravene.

O relatie sanatoasa de iubire nu arata deloc ca-n povesti

  • Cuplurile fericite nu se cearta

Repetati dupa mine: certurile sunt sanatoase daca sunt facute cu cap.

Mi-am dat seama ca relatiile grozave, pline de indragosteala pastrata cu sfintenie peste ani, au si ele parte de cearta, doar ca e altfel. Certurile sunt pline de iubire si deloc focusate pe cine e de vina, ci pe ce putem invata despre celalalt. Mai important este ca oamenii aceia se iubesc si daca nu cad de acord de fiecare data.

Intr-o discutie serioasa, trebuie sa asaltati amandoi problema in cauza, nu sa va atacati unul pe altul. Atacul la persoana, injuriile, blamarile o sa va degradeze relatia pana in punctul in care nu mai e cale de intors.

Reguli de aur pentru fericire si iubire in cuplu. Nu uita ca sunteti doi!

  • Relatiile perfecte se vad (si pe social media)

Cu cat e mai stilizata relatia pe Facebook sau Instagram, cu cat postarile sunt mai dese si pozele mai desavarsite, cu atat relatia e mai subreda.

Numai un mediu superficial – ca social media – ar putea sa sustina o asemenea imagine fugitiva a perfectiunii in relatii.

“Daca te iubeste, se afiseaza cu tine peste tot” – e o prostie la fel de mare ca si pretentia in sine. Nu zic sa nu-ti traiesti iubirea, sa nu ti-o canti din suflet peste tot, dar pastreaza si respecta intimitatea ei atat de frumoasa. Dragostea voastra este despre voi, nu despre cata lume o apreciaza cu un click, onoreaz-o cu bun simt.

  • Partenerii trebuie sa aiba interese comune

Sigur, esti super norocoasa daca asta e cazul in relatia ta. Dar daca nu, nu e nicio tragedie. Mai mult, omul de langa tine nu trebuie fortat sa faca ceva ce nu-i place deloc, doar de dragul tau.

De ce e OK ca nu ramanem cu marea iubire a vietii noastre

Cea mai mare iluzie este cea care sustine ca oamenii se schimba dupa o casatorie, dupa un copil sau cu timpul, iar folosirea acestei mentalitati pentru a tine o relatie in viata nu aduce decat dezastru si suferinta, deci grija mare.

Foto: Getty Images.