Psihologii dezvaluie ce isi noteaza in timpul sedintelor de terapie. Esti curioasa?

1
De Irina Constantin
1 oct. 2019

Daca ai mers la cel putin o sedinta de terapie, probabil ca ai observat carnetelul misterios cu notite al psihologului.

Pentru multe persoane, momentul in care terapeutul isi face notite este extrem de intimidant si chiar poate provoca anxietate. Unii oameni evita cu desavarsire psihologul, din teama de a nu fi judecati. Oare ce isi noteaza psihologii in timp ce noi vorbim despre cele mai apasatoare ganduri?

33 de sfaturi puternice de la psihologi pentru a trece peste o situatie dificila

Ei, bine, desi pacientii nu au, de regula, acces la informatiile notate de psihoterapeuti, cativa specialisti au acceptat sa vorbeasca despre ce isi scriu in carnetel si de ce.

Iata ce isi noteaza psihologii in timpul sedintei de terapie:

1. Date concrete despre pacient

„Continutul notitelor difera de la psiholog la psiholog, in functie de stilul fiecaruia si de terapia pe care o practica”, spune terapeutul Simon Rego. Cu toate acestea, exista cateva elemente comune, pe care orice specialist le scrie in agenda, la inceput sau in timpul terapiei.

De ce sa merg la psiholog a fost cea mai buna decizie din viata mea

Orice psiholog isi noteaza numele persoanei care vine la terapie, varsta, numarul sedintei si ora. Apoi, majoritatea isi insemneaza si situatia familiala succinta a pacientului, aceasta fiind relevanta pentru terapie.

De exemplu, psihologul isi va nota daca ai frati sau surori, daca parintii sunt divortati sau au o relatie toxica. Acestea reprezinta detalii ce ajuta la identificarea unor tipare psihologice si intelegerea in profunzime a situatiei.

2. Remindere pentru anumite subiecte sau intrebari

Daca mergi la psihoterapie, cu siguranta ai observat ca specialistul nu te intrerupe niciodata, atunci cand te exprimi. El te va lasa intotdeauna sa vorbesti liber, exact atat cat simti nevoia. Astfel, vei putea scoate la suprafata toate detaliile utile vindecarii emotionale.

5 metode eficiente pe care psihologii le folosesc pentru a scapa de stres

De aceea, atunci cand sesizeaza anumite lucruri in discursul tau, terapeutul isi va nota detaliile sau intrebarile pe care va dori sa ti le adreseze ulterior. „Notitele ne ajuta sa ne fixam anumite detalii importante si teme la care sa revenim cand este cazul”, explica Dr. Alicia Clark.

3. Informatii cheie, relevante pentru continuarea conversatiei

Pe langa detaliile de mai sus, psihoterapeutii isi noteaza si anumite informatii pe care le considera esentiale, dar care ar putea trece neobservate.

De exemplu, daca povestesti despre un anumit subiect, dar mentionezi, in treacat, un aspect iesit din context, insa interesant, psihologul il va nota rapid si va aborda subiectul cu alta ocazie. In spatele unui mic detaliu se pot ascunde multe informatii relevante.

In plus, terapeutul isi poate nota si propriile sale interventii, pentru a monitoriza parcursul terapiei. „In dosarul pacientului, ne notam ce s-a intamplat in timpul sedintei, inclusiv ce le spunem noi pacientilor. In carnetelul cu notite scriem mai multe detalii care ne ajuta sa tinem minte fiecare aspect”, adauga consilierul David Klow.

Doctorul Simon Rego precizeaza ca nu toti psihoterapeutii isi iau notite, iar acesta nu este neaparat un lucru rau. „De obicei, cu cat institutia este mai mare si mai bogata in politici si reguli, cu atat protocolul este mai complex”, explica el.

Totodata, pacientilor le este permis sa isi vada propriul dosar, insa nu si notitele personale ale psihologului. Asadar, daca esti curioasa, poti solicita dosarul oricand doresti.

Foto: Shutterstock.com