Cuplurile aleg sa aiba mai putini copii in 2020

1
De Mara Ionescu
23 ian. 2020

Anul 2020 a venit cu noi trenduri in toate domeniile, inclusiv in cel al cresterii copiilor.

De la reducerea amprentei de carbon a familiei, pana la incurajarea activismului copiilor, iata care sunt cele mai noi trenduri in parenting in 2020.

Parentingul orientat catre mediul inconjurator

Este probabil cel mai popular trend, numit “Efectul Greta”, in onoarea tinerei activiste Greta Thunberg, cea care a militat fara pauza pentru atragerea atentiei asupra schimbarilor de mediu din ultimii ani. Activitatea ei a avut un impact incredibil in lume si a incurajat din ce in ce mai multi tineri sa vorbeasca despre cauzele pe care le sustin, ceea ce a dat nastere unei generatii de copii activisti.

Nicole Kidman, despre cum e sa fii mama la 20 si la 40 de ani: „Copiii sunt diferiti“

O viata fara plastic

Jucariile de lemn nu mai sunt suficiente. Trendul este sa eliminam plasticul din viata familiei, de la scutece pana la produsele de igiena si haine. Este un demers dificil si costisitor, dar datorita faptului ca 93% dintre familii incearca sa foloseasca mai putin plastic, companiile sunt fortate sa gaseasca alternative cu alte produse sustenabile.

Familii cu mai putini copii

Se asteapta mai putini copii per familie in 2020, dupa ce Printul Harry si Meghan Markle au anuntat decizia de a se limita la 2 mostenitori, in speranta ca vor evita un impact negativ asupra mediului inconjurator.

Relatiile toxice dintre parinti: cum afecteaza copiii

Inlocuirea privitului la televizor cu jocurile de familie

Conform datelor mentionate de heart.co.uk, 47% dintre parintii britanici renunta la programele TV in favoarea serilor de jocuri in familie. Adolescentii britanici petrec in medie 12 ore pe saptamana jucandu-se, iar copiii intre 8 si 10 ani se joaca aproximativ 10 ore.

Spatii mixte pentru lucru si ingrijire copii

Avand in vedere ca din ce in ce mai  multe persoane au un program de lucru flexibil, cresele vor putea deveni spatii de lucru comune, in care parintii is vor putea rezolva sarcinile de serviciu si supraveghea copiii in acelasi timp. Spatiile mixte cum sunt Cuckooz Nest si Mama Works raspund acestei cereri punand la dispozitie birouri unde mamele se pot intalni, lucra si avea grija de copii intr-un mediu modern.

Reintoarcerea la sarcina clasica

Fara ecografii, fara calmante si cu un numar limitat de controale medicale, acesta se anunta a fi unul dintre marile trenduri care va face valuri. Acest trend prinde teren in randul eco-mamelor care vor sa fie cat mai aproape de natura.

Nu e treaba nimanui de ce facem sau nu facem copii

Micro-programarea

Acest proces presupune planificarea la secunda a fiecarei zi. Este cel mai nou trend in randul parintilor care vor sa fie cat mai organizati. Cum arata un astfel de program? 08:00 porneste masina de spalat vase. 08:05. Se face lista de cumparaturi. 08:10 Se verifica emailurile inainte de ducerea copiilor la scoala. Si tot asa in fiecare zi, de dimineata pana seara, astfel incat mamele sa nu iroseasca deloc timpul.

Momente de atentie

Unul dintre cele mai utile trenduri pentru 2020. Presupune ca parintii sa acorde in fiecare zi 20 de minute pentru a-si asculta copiii. Este un antidot impotriva lumii agitate in care traim si care le permite copiilor sa inteleaga ca sentimentele lor sunt importante. Este un mijloc ideal pentru a intari legaturile de famile.

Foto: Getty Images.