Gelozia in relatia de cuplu: cum este “justificata” si 5 moduri prin care o poti gestiona cu succes

1
De Alice Papuc
31 aug. 2023

Gelozia in relatia de cuplu poate avea efecte nefaste asupra dinamicii dintre voi. Descopera de ce o resimti si ce poti face in acest caz!

Majoritatea oamenilor se confrunta cu episoade de gelozie, macar o data in viata. Poate fi vorba de gelozie in relatie, gelozie in familie sau chiar gelozie la locul de munca. Dar nimic nu este mai rau decat acel moment cand gelozia pune stapanire pe tine cu totul si incepi sa pui la indoiala tot ceea ce face sau ce spune partenerul tau. Descopera cele mai frecvente cauze pentru care oamenii experimenteaza gelozia in relatia de cuplu, dar si cum iti poti gestiona sentimentele de gelozie!

Se simt nesiguri

Banal sau nu, cea mai frecventa cauza a geloziei este chiar nesiguranta. Cand nu esti sigura de propria ta valoare, este usor sa crezi ca partenerul tau te-ar putea lasa pentru altcineva mai bun. Nu intelegi ce vede acesta la tine si parca astepti momentul in care iti va spune ca isi doreste ceva mai mult.

Adesea, acest tip de gelozie nu este cauzata neaparat de lipsa de afectiune sau de atentie, ci mai mult de lipsa de timp petrecut impreuna. Partenerul tau are de lucru sau simte nevoia de putin timp pentru el. In consecinta, ajungi sa te simti geloasa pe colegii sai de lucru, care petrec timp in compania lui, sau chiar pe hobby-urile sale, care il “smulg” de langa tine.

Ceea ce te poate surprinde cel mai mult la acest tip de gelozie este ca aceasta este experimentata inclusiv de acei oameni cu o viata aparent perfecta. Oameni cu relatii care par fericite, oameni cu afaceri de succes, oameni care se prezinta drept extrem de increzatori. Cu toate ca anumite aspecte din viata lor sunt aranjante, acesti oameni pot experimenta gelozie in relatia de cuplu.

Probleme de incredere

Un alt motiv frecvent pentru care oamenii simt gelozie este acela pentru ca increderea lor a fost tradata. Este firesc sa iti fie mai greu sa iti pui iar inima pe tava dupa ce ai trecut prin experiente traumatizante in trecut. Mai mult decat atat, daca simti ca nimeni nu te merita si ca oamenii nu sunt de incredere, vei experimenta gelozie in relatia de cuplu – si chiar in mod frecvent.

Atasament anxios

Oamenii care au un stil de atasament anxios simt in mod constant teama de a fi abandonati. Au nevoie ca partenerul sa fie mereu acolo si sa isi demonstreze sentimentele. In caz contrar, persoanele in cauza simt ca lucrurile nu functioneaza asa cum trebuie. Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest stil de atasament anxios, iti recomand urmatorul articol: 5 semne mai putin cunoscute ale atasamentului anxios

Cum poti gestiona episoadele de gelozie

Acum ca ai identificat cauzele care iti “justifica” gelozia, este momentul ideal sa inveti cum sa o gestionezi. Desigur, este vorba despre un intreg proces, care uneori va fi unul de succes, iar alte ori va necesita ajustari. Important este sa perseverezi si sa intelegi cu adevarat de ce faci acest lucru: pentru o calitate mai buna a vietii tale, astfel incat sa nu te mai simti in mod constant amenintata de gelozie, dar si pentru o relatie de cuplu mult mai armonioasa. Iata cateva sfaturi care sa te ajute:

Comunicarea cu partenerul

Recunoaste-i partenerului tau ceea ce simti. Nu incerca sa te ascunzi de acesta. Abordeaza situatia cu calm si fii deschisa la o discutie care sa te ajute. Petrece timp de calitate cu partenerul tau si bucura-te de prezenta acestuia. In acest mod, relatia dintre voi doi va fi una mult mai solida.

Practica recunostinta

Incepe fiecare zi concentrandu-te pe lucrurile bune din viata ta, pentru care esti cu adevarat recunoscatoare. Fie ca preferi sa iti spui aceste lucruri in gand, fie ca le notezi pe o agenda sau in format digital, ofera-ti cateva momente in care doar sa te bucuri de viata pe care o ai si de lucrurile bune care se intampla.

Renunta la comparatii

Aminteste-ti ca esti o persoana unica si ca esti exact acolo unde trebuie sa te afli. Fiecare om are propriul sau parcurs si se bucura de circumstante distincte. Nu te compara cu prietena ta cea mai buna, cu o fosta colega sau cu vecina de bloc. Mergi pe drumul tua si bucura-te de fiecare secunda din acesta.

3 cupluri celebre care au apelat la terapie pentru a-si salva casnicia

Nu te teme sa ceri ajutor

Atunci cand situatia o cere, cand te simti coplesita si nu stii cum sa gestionezi situatia, nu te teme sa ceri ajutor. Poti apela la un terapeut, un life coach, sau chiar la terapie de cuplu. Implica-te in dezvoltarea ta si fii pregatita sa te descoperi mult mai bine pe tine si sa iti procesezi cu succes sentimentele.

Foto: depositphotos.com