Obiceiurile care dezechilibreaza flora vaginala si duc la vaginoza bacteriana

1
De Mara Ionescu
10 oct. 2019

Cand echilibrul bacteriilor din vagin este tulburat, iar numarul bacteriilor bune scade apare vaginoza bacteriana. Afla cum o previi usor.

Exista si bacterii bune, fara de care corpul nostru n-ar putea functiona, insa in momentul in care se nasc dezechilibre la nivelul florei vaginale intre bacteriile bune si cele rele, cel mai probabil te vei confrunta cu o infectie. In acest fel se ajunge la o inflamatie care se numeste vaginoza bacteriana. Potrivit specialistilor de la vestita clinica Mayo, vaginoza bacteriana este de regula tratata cu diverse creme aplicate local sau antibiotice administrate pe cale orala. De asemenea, riscul de recidiva poate sa fie ridicat, fiind considerata o afectiune dificil de controlat. 

Cum refaci flora vaginala afectata de infectii

Vaginoza bacteriana – simptome

Vaginoza bacteriana cauzeaza simptome precum o secretie vaginala de culoare gri-albicioasa si usturime in timpul urinarii, insa mai bine de 50% dintre femeile care se confrunta cu aceasta problema pot sa nu aiba deloc simptome, avertizeaza un specialist citat de publicatia Bustle.com. 

Daca te confrunti cu aparitia regulata a vaginozei bacteriene in ciuda tratamentului administrat, specialistii sustin ca este foarte important sa fii atenta la aceste obiceiuri care pot sa stea la baza dezechilibrelor de la nivelul florei vaginale.

Obiceiuri care dezechilibreaza flora vaginala

1. Apelezi la spalaturile vaginale sau folosesti sapun pentru curatarea zonei intime

Daca faci cu regularitate spalaturi vaginale, este foarte posibil ca acest obicei sa fie cel care intretine problema si te impiedica sa scapi de ea. Specialistii nu recomanda spalaturile vaginale efectuate cu regularitate, deoarece perturba flora vaginala si predispun la vaginoza bacteriana sau inrautatesc o afectiune deja instalata. De asemenea, sapunurile dure nu sunt recomandate pentru igiena intima. Apeleaza mai degraba la produse special concepute pentru zona intima, care au un pH potrivit pentru mentinerea florei vaginale normale.

2. Nu cureti suficient de bine jucariile sexuale

Daca folosesti jucariile sexuale trebuie sa fii foarte atenta la curatarea lor cu apa si sapun dupa utilizare. Tine cont de instructiunile de curatare pentru fiecare produs in parte, asigurandu-te ca nu le refolosesti fara o curatare atenta in prealabil.

Sanatatea vaginului: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

3. Te bazezi pe remedii naturale ca sa tratezi vaginoza bacteriana

Iaurtul folosit in astfel de situatii pentru aplicatii locale nu s-a dovedit a fi util in cazul vaginozei bacteriene, deci nu-ti mai pierde timpul cu remedii din mosi stramosi. In privinta probioticelor, specialistii spun ca singurele care s-au dovedit eficiente sunt cele sub forma unor supozitoare vaginale care trebuie prescrise de medicul curant. 

4. Opresti prea devreme tratamentul prescris de medic

Vaginoza trebuie tratata doar la recomandarea medicului cu anumite antibiotice, insa chiar daca simptomele se atenueaza si incepi sa te simti mai bine, trebuie sa continui tratamentul pentru cate zile ti l-a prescris medicul. Daca il opresti prea devreme, riscul de recidiva este foarte mare. 

Cel mai simplu mod prin care scapi de durerile menstruale

5. Nu renunti la sex chiar daca ai vaginoza bacteriana

Specialistii sustin ca ar fi mai bine sa eviti contactul sexual pana cand termini definitiv tratamentul pentru vaginoza bacteriana. Acest lucru te poate ajuta sa nu prelungesti infectia si sa previi un eventual disconfort.

Foto: Shutterstock.com