Ce se va intampla dupa moartea Reginei? Urcarea la tron a Regelui Charles al III-lea

1
De Teodora Tirca
9 sept. 2022

De la noul sau titlu pana la momentul in care va avea loc incoronarea, iata tot ce stim pana acum.

Dupa moartea Reginei Elisabeta a II-a pe 8 septembrie, fiul ei cel mare, Printul Charles, a preluat tronul si va fi acum cunoscut drept „Regele Charles al III-lea”.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristete pentru mine si pentru toti membrii familiei mele”, a spus el intr-o declaratie dupa moartea mamei sale.

„Plangem profund trecerea in nefiinta a unei Suverane pretuite si a unei Mame mult iubite”, a continuat el. „Stiu ca pierderea ei va fi resimtita profund in toata tara, in taramuri si in Commonwealth si de nenumarati oameni din intreaga lume”.

El si-a incheiat declaratia spunand: „In aceasta perioada de doliu si schimbare, eu si familia mea vom fi mangaiati si sustinuti de certitudinea ca Regina a fost profund iubita si respectata”.

Charles, 73 de ani, mosteneste Coroana, iar rolul sau va suferi multe schimbari diferite, inclusiv un nou titlu regal si o incoronare oficiala.

A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Cand va deveni rege printul Charles?

Dupa moartea reginei Elisabeta, Charles si-a asumat rolul de rege, efectiv imediat. Clarence House a confirmat ca titlul sau oficial va fi Regele Charles al III-lea.

„Astazi, Coroana ajunge – asa cum se intampla de mai bine de o mie de ani – la noul nostru monarh, noul nostru sef de stat: Majestatea Sa Regele Charles al III-lea”, a anuntat premierul Liz Truss.

„Impreuna cu familia Regelui, plangem pierderea mamei sale. Si, in timp ce plangem, trebuie sa ne unim cu poporul pentru a-l sprijini. Pentru a-l ajuta sa-si asume responsabilitatea minunata pe care o poarta acum pentru noi toti”, a continuat Truss. „Ii oferim loialitatea si devotamentul nostru asa cum mama lui a dedicat atat de mult atator multi ani. Si, odata cu trecerea celei de-a doua epoci elisabetane, deschidem o noua era in istoria magnifica a marii noastre tari, exact asa cum Majestatea Sa si-ar fi dorit – rostind cuvintele… Dumnezeu sa-l salveze pe Rege”.

Dupa moartea mamei sale, Charles mosteneste responsabilitatile si privilegiile unui rege consacrat, cu exceptia unuia – nu i se va permite sa poarte public o coroana pana la incoronare.

Cand va fi proclamat oficial rege?

Exista mai multe formalitati care au loc dupa urcarea lui Charles pe tron. Primul pas este intalnirea Consiliului de Aderare, care este alcatuit din oficiali ai Consiliului Privat, inclusiv ministri inalti ai Cabinetului, judecatori si lideri ai Bisericii Angliei. Atunci Charles va fi proclamat oficial noul suveran.

In plus, noul monarh va depune un juramant in fata Consiliului Privat pentru a pastra Biserica Scotiei. Acesta va fi urmat de proclamarea publica a noului suveran, care va fi citita public la Palatul St James din Londra, precum si in diferite locatii din Edinburgh, Scotia, Cardiff, Tara Galilor si Belfast, Irlanda de Nord.

Cand va avea loc incoronarea regelui Charles?

Incoronarea oficiala a lui Charles probabil nu va avea loc imediat. De fapt, incoronarea reginei Elisabeta a avut loc la 16 luni de la urcarea ei pe tron, pe 6 februarie 1952, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea.

„Ceremonia de incoronare dureaza, de obicei, un an, deoarece este considerat nepotrivit, intr-adevar, sa se organizeze o ceremonie de incoronare imediat dupa moartea cuiva. Este o perioada lunga de doliu”, a spus Kate Williams, profesor de istorie la Universitatea Reading din Anglia si autoarea cartii Young Elizabeth: The Making of the Queen.

Cand va fi anuntata incoronarea, va avea loc probabil la Westminster Abbey, unde a avut loc in ultimii 900 de ani de cand William Cuceritorul a fost incoronat acolo.

Cine este urmatorul in linia succesiunii la tron?

Acum ca Charles a preluat tronul, linia oficiala de succesiune britanica la tronul regal s-a schimbat foarte usor. Fiul lui Charles, Printul William, este acum primul in randul la tron, alaturi de cei trei copii ai sai, Printul George, Printesa Charlotte si Printul Louis.

Cel de-al doilea fiu al lui Charles, Printul Harry, este acum al cincilea in succesiunea la tron, iar cei doi copii ai sai, Archie Harrison Mountbatten-Windsor si Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, urmeaza in spatele lui.

Foto: Instagram/@clarencehouse