Motivul pentru care Printul Harry si Meghan ar putea lipsi de la slujba in memoria Printului Philip

1
De Maria Constantin
21 ian. 2022

Ducii de Sussex sunt asteptati sa vina la slujba care va fi tinuta in memoria Ducelui de Edinburgh, insa prezenta lor este incerta.

Printul Harry si Meghan Markle ar putea lipsi de la urmatorul eveniment din familia regala daca cererea lor pentru a beneficia de securitate nu va fi rezolvata, relateaza Page Six.

In mod normal, ei ar trebui sa fie prezenti in primavara la slujba tinuta in memoria bunicului lui Harry, care a murit in aprilie, la varsta de 99 de ani, ocazie cu care ar urma sa o prezinte familiei regale pe fiica lor, Lilibet, in varsta de sapte luni.

Incidentul care nu trebuie sa se repete

Exista, insa, o chestiune nerezolvata care s-a tot prelungit: Ducele de Sussex are in prezent o disputa juridica cu guvernul britanic asupra deciziei de a nu-i permite sa beneficieze nici macar contra cost de protectia politiei pe timpul sederii familiei sale in Marea Britanie.

Harry vrea sa-i aduca acasa pe Lilibet si pe fiul sau, Archie, in varsta de doi ani, insa considera ca este prea periculos sa se intoarca in insula fara protectie. In vara, ducele de Sussex a fost urmarit la Londra de un grup de fotografi dupa ce a plecat de la un eveniment al organizatiei WellChild.

Harry, in varsta de 37 de ani, si Markle, in varsta de 40 de ani, au serviciu de securitate platit in Statele Unite, unde s-au stabilit dupa ce au parasit Regatul. Surse citate de Page Six au precizat, insa, ca firma de paza americana nu are nicio autoritate in Marea Britanie.

„Daca va merge, Harry va dori securitate pentru el si familia lui. Daca si cand va decide sa se intoarca in Marea Britanie, va avea nevoie de securitate”, a declarat o sursa din familia regala.

Familia regala nu a intalnit-o pe Lilibet

Desi Harry si Meghan nu si-au anuntat oficial planurile de calatorie pentru acest an, este de asteptat ca ei sa fie prezenti la slujba in memoria Printului Philip. Aceasta ar fi prima ocazie in care Regina Elisabeta a II-a ar intalni-o pe nepoata care ii poarta numele de alint, Lilibet. De asemenea, Printul Charles si-ar vedea si el pentru prima data nepoata, la fel si Printul William si Kate Middleton,

Totodata, ar fi prima oara cand Meghan Markle s-ar intoarce in Marea Britanie dupa ce ea si Harry au renuntat la indatoririle regale in martie 2020. Printul Harry a fost prezent la inmormantarea bunicului sau, in aprilie 2021, insa Meghan, care se afla intr-o faza avansata a sarcinii, a ramas in Statele Unite.

Siguranta lui Harry a fost compromisa

Intr-un comunicat remis sambata de un reprezentant al Printului Harry se arata ca acesta a depus doua petitii prin care cerea guvernului britanic sa-i permita sa plateasca pentru securitatea asigurata de politie. El a facut si o cerere pentru reevaluarea judiciara a acestei chestiuni, in septembrie anul trecut, astfel incat sa nu beneficieze de securitate din fondurile publice. Ambele petitii au fost respinse.

„Asa cum bine se stie, alte personalitati care au parasit functiile publice si au mostenit amenintari primesc protectia politiei fara niciun cost”, se arata in comunicat.

Printul Harry se teme pentru Meghan Markle: „Nu vreau sa pierd inca o femeie din viata mea“

In document se arata ca ingrijorarile privind siguranta au fost dovedite mai ales in timpul ultimei calatorii a lui Harry in Marea Britanie, cand a participat la dezvelirea unui monument ridicat in memoria mamei sale, Diana. El a beneficiat atunci de protectie cat timp a fost prezent la eveniment, insa nu si dupa ce a plecat.

„In timpul ultimei sale vizite in Marea Britanie, in iulie 2021, securitatea lui Harry a fost compromisa din cauza lipsei protectiei politiei in timp ce parasea un eveniment caritabil”, se arata in comunicat.

Printul are o problema

Conform Page Six, daca aceasta chestiune nu va fi rezolvata, Harry si Meghan ar putea sa nu participe nici la manifestarile organizate cu prilejul Jubileului de Platina, care va marca cea de-a 70-a aniversare a domniei Reginei Elisabeta a II-a.

„Ma indoiesc ca firmei de securitate din State ii va fi permis accesul in sanul familiei regale. Aceasta este o sarcina indeplinita de Politia Metropolitana sau de Politia din Thames Valley. Cred ca el are o problema”, a explicat Charles Rae, fost editor pe teme regale la The Sun, pentru Express.

In schimb, Dai Davies, fostul sef al protectiei regale, a avertizat ca Harry nu poate alege ce doreste cand decide sa viziteze Marea Britanie si sa primeasca protectie. Fostul ofiter din cadrul Politiei Metropolitane a dat exemplul Printesei Anne, matusa lui Harry. Aceasta a fost pe punctul de a fi rapita, iar agentul ei de protectie a fost impuscat, si totusi nu beneficiaza de protectie permanenta.

„Cu toate acestea, daca ar exista un risc cand vine el, atunci cu siguranta Politia Metropolitana si-ar face datoria”, a spus Davies in emisiunea „Good Morning Britain”.

Foto: Shutterstock.com