Ce sa faci cand vrei sa ai mai mult timp in fiecare zi.

Daca vrei mai mult timp in fiecare zi, trebuie sa fii mai organizata si sa renunti la unele obiceiuri care iti consuma minute bune.

Daca esti mereu pe fuga si observi ca nu iti ajunge timpul, invata sa il folosesti cu intelepciune. Gestionarea timpului devine extrem de importanta odata cu varsta, cand ai un job si, mai ales, cand iti intemeiezi o familie.

O zi are 24 de ore. Nu primesti nimic in plus, asta e adevarul. Dar poti folosi mai inteligent timpul pe care il ai la dispozitie, ca sa ti se para mai mult.

Scapa de consumatorii de timp

Primul pas pe care trebuie sa il faci ca sa castigi mai mult timp in fiecare zi este sa nu il mai pierzi cu activitati inutile, care nu iti aduc plus de valoare, scrie Lifehack.org. Poti sa incepi cu televizorul. Poate ca nu esti inca pregatita sa il elimini complet, dar daca te vei uita numai la emisiunile care iti plac cu adevarat, o sa scutesti timp pretios. La fel si cu internetul. Primele zile vor fi mai grele, dar vei vedea ca poti sa traiesti cu mai putine ore petrecute pe Facebook.

Daca lucrezi de acasa sau ai propria afacere, cu alte cuvinte daca nu ai un job de opt ore pe zi, poti salva timp si la locul de munca. Cum? Invatand sa cresti productivitatea, sa incetezi sa verifici mailurile la fiecare 15 minute si sa scurtezi perioadele in care doar stai in fata laptopului si nu lucrezi la nimic concret.

Poti sa castigi niste timp si acasa, cand iti faci treaba prin bucatarie sau cand faci curatenie. Gateste mancare pentru mai multe zile si mentine ordinea in casa in fiecare zi.

Profita de fiecare moment liber

In fiecare zi ai momente pe care nu le folosesti la nimic. Astfel, pierzi intre 2 si 5 ore pe zi. Cand conduci, cand stai la coada la ghiseu, cand astepti sa vina mancarea, cand sunt reclame la TV. Foloseste aceste momente in folosul tau. Cum?

Carti ia o carte cu tine peste tot si citeste chiar si cateva minute, oricand ai ocazia. Daca vrei sa citesti articole mai lungi din reviste, imprima-le si ia-le cu tine. Le poti citi cand astepti sa vina mancarea la restaurant sau cand ai pus mancarea la gatit.

Asculta – pune-ti un audiobook sau noul album al trupei tale preferate cand mergi cu masina sau pe jos.

Probleme – pune-ti ordine in ganduri si rezolva-ti problemele cand mai ai pauze, ca sa nu pierzi prea mult timp cu ele mai tarziu. Gandeste-te la idei noi pentru ce ai de facut sau organizeaza-ti, in minte, activitatile.

Observa – cand mergi cu masina spre birou, cand trebuie sa ajungi pe jos la o intalnire in interes de serviciu, observa tot ce e in jur si conecteaza-te la realitate. Stiai ca a venit toamna? Daca nu te uiti in jur o sa ratezi trecerea anotimpurilor.

Daca vrei mai mult timp, invata sa triezi!

Concentreaza-te pe ceea ce e important pentru tine si ignora ceea ce nu e. Daca trebuie sa raspunzi la e-mailuri, foloseste raspunsuri concise. Daca citesti ca sa te informezi, sari peste pasajele care nu te intereseaza in mod deosebit.

Stabileste-ti un plan clar pentru antrenament si, cand te apuci de exercitii, fa doar asta. Scurteaza pauzele de odihna si uita de revistele de fitness. Daca trebuie sa conduci o sedinta, vorbeste-le interlocutorilor stand in picioare. In felul acesta, vei termina mai repede.

Un subiect mai delicat este acela al relatiilor. Daca exista in viata ta oameni – iubitul tau sau alti prieteni – care iti consuma mult timp, dar nu il folosesc in avantajul relatiei dintre voi, poate ar trebui sa te gandesti mai bine daca merita atata atentie. Aloca energie oamenilor care chiar o merita.

Acum, ca stii ce trebuie sa faci ca sa castigi mai mult timp in fiecare zi, afla si Ce sa faci cand ai nevoie de timp doar pentru tine. Cum ii spui lui.

 FOTO: Istockphoto