Cum sa nu iti pierzi identitatea cand esti intr-o relatie.

Cand te temi sa fii tu insati e usor sa uiti de tine intr-o relatie si sa iti pierzi identitatea. Iti place sa fii indragostita dar, uneori, risti sa te pierzi pe tine insati. „Intoxicarea” cu dragoste e riscanta. Risti sa iti pierzi autenticitatea si, daca nu esti tu insati in relatie, inseamna ca traiesti o minciuna.

Cand esti intr-o relatie de putin timp si te ascunzi, nu il lasi pe partenerul tau sa te cunoasca asa cum esti cu adevarat, poti foarte usor sa iti pierzi identitatea, scrie Yourtango.com. Iar asta te va impiedica sa construiesti o relatie solida.

De ce risti sa iti pierzi identitatea cand esti intr-o relatie?

Creierul uman elibereaza anumite substante care duc la atasamentul fata de un partener. Aceste substante te fac sa te simti minunat cand esti in preajma tipului de care te simti atrasa. Te simti relaxata, vesela, entuziasmata si esti preocupata de noul partener. Si totul, cu un motiv. Din punct de vedere stiintific, acesta este modul prin care rasa umana supravietuieste.

Dar cand dragostea se combina cu sentimentele de teama sau insecuritate pe care le porti cu tine, ai mari sanse sa iti pierzi identitatea in aceasta relatie.

Te simti expusa in fata barbatului de care te-ai indragostit, iar asta te face vulnerabila. Atunci cand iubesti, exista posibilitatea sa fii ranita, parasita sau respinsa. Ai face orice sa eviti o astfel de durere. Iar aceasta teama te poate face sa renunti la nevoile si dorintele tale sau la alte lucruri care te caracterizeaza, dar pe care te temi sa le impartasesti cu iubitul. Ca sa eviti durerea emotionala si ca sa pastrezi relatia, accepti, fara sa fii constienta, sa iti pierzi identitatea.

Cum iti dai seama ca esti pe cale sa „te pierzi”?

Atunci cand nu mai stii care iti sunt limitele, cand nu mai esti tu insati, cand nu te mai vezi cu prietenii tai pentru ca stai tot timpul cu prietenii lui, cand iti pierzi interesul pentru propriile hobby-uri, cand interesele tale sunt numai pasiunile lui, cand renunti la stilul tau de viata si la ceea ce te defineste inseamna ca esti pe punctul sa iti pierzi identitatea.

Sigur ca orice relatie inseamna si compromis si un amestec de stiluri de viata. Si mult timp petrecut impreuna. Dar asta nu inseamna sa renunti la propria viata. La prieteni, la job, la hobby-uri. Acestea trebuie sa ramana prioritare pentru tine. Poate ca nu le vei aloca tot atat timp ca atunci cand erai singura, dar trebuie sa ocupe in continuare un loc important in viata ta, ca sa nu iti pierzi identitatea.

Autenticitatea te face puternica

Daca nu te ascunzi in fata celorlalti, deci nici in relatia de cuplu, inseamna ca esti o fire transparenta pentru ca stii ca esti placuta, ca meriti dragoste si apreciere.

Autenticitatea iti cere sa ai incredere in tine si sa nu te temi de reactiile celorlalti. Inseamna sa crezi ca esti buna, desteapta si frumoasa, chiar daca partenerul tau nu e de acord cu tot ce faci. Si, daca nu te place asa cum esti, inseamna ca nu reflecta stilul tau de viata. Nu e vina ta. Inseamna ca nu va potriviti, pur si simplu.

Cand te iubesti si te accepti asa cum esti nu o sa faci orice, cu orice pret, pentru a pastra o relatie. Nu riscand sa iti pierzi identitatea.

Defectele si imperfectiunile sunt o parte din tine si nu ai de ce sa te ascunzi. Numai daca te iubesti le vei permite si altora sa te iubeasca. Fa acest exercitiu: fara minciuni, fara ascunzisuri, fara sa iti pierzi identitatea. Ai curaj sa fii tu insati si crede ca, in felul acesta, vei gasi dragostea adevarata!

Acum ca stii de ce nu e bine sa te ascunzi de el, afla si Invata cum sa ai mai multa incredere in tine!

FOTO: Guliver