Ce te tine blocata intr-o relatie de durata, desi nu e ce-ti trebuie.

Ce te tine blocata intr-o relatie de durata? Frica? Ideea ca ai irosit mult timp? In unele cazuri, lucrurile care v-au unit la inceput se atenueaza si iti dai seama ca nu el e “alesul”.

Ai o relatie care dreaza de cativa ani si lucrurile par in regula. Doar par, pentru ca, daca ar fi sa iti analizezi relatia, ai recunoaste ca nu esti prea fericita cu ea. Sigur, nu e valabil pentru toate femeile care sunt in astfel de relatii, dar se intampla in multe cazuri. Este si cazul lui Megan, care scrie pentru Elitedaily.com si isi povesteste situatia. Ea s-a despartit de iubit dupa patru ani petrecuti impreuna. Aparent, le mergea bine. De fapt, nu era deloc asa.

Dupa atatia ani petrecuti impreuna, e greu sa nu te gandesti, cand te desparti de cineva, ca ai irosit acel timp. Dar ce te tine blocata intr-o relatie de durata, daca acea relatie nu e asa cum iti doresti? In general, este vorba despre relatii care incep in liceu sau imediat dupa liceu si la care nu reusesti sa renunti. E o perioada in care domina indecizia, schimbarile si dragostea. Dar, cand reusesti sa te desprinzi de acel iubit care nu e asa cum iti doresti, realizezi de ce ai intrat in relatia cu el si ce te tine blocata intr-o relatie de durata care nu e asa cum ti-ai dori.

Ce te tine blocata intr-o relatie de durata

Pasiunile asemanatoare

Fiecare relatie incepe cu atractia initiala si etapa “lunii de miere”. Nu se explica de ce, dar pur si simplu aveti o conexiune. In cazul lui Megan, pasiunile comune au avut legatura cu preocuparile fata de mediul inconjurator si placerea de a manca. Cand ai pasiuni comune cu partenerul tau, relatia devine confortabila.

Etapa de confort

Ce te tine blocata intr-o relatie de durata mai mult decat confortul? Aproape nimic nu e mai confortabil intr-o relatie decat faptul ca lucrurile devin previzibile, ceea ce te face sa te simti in siguranta. Ii stii programul si stii la ce sa te astepti la final de saptamana. Dar, tocmai cand incepi sa te simti confortabil, apar dramele.

Dramele te afecteaza

Cand o relatie e prea confortabila, e posibil sa iti doresti niste schimbari emotionale. Dar, cand esti intr-o relatie de durata cu un barbat pe care il cunosti de mult timp, e greu sa te separi de el, mai ales daca ati crescut impreuna, ca prieteni si iubiti.

Familia lui devine a ta

Un alt lucru ce te tine blocata intr-o relatie de durata este familia. Familia lui. Pentru ca, in timp, ajungi sa te simti parte din familia lui, iar asta te impiedica sa te desparti de el, chiar daca nu e asa cum iti doresti. Simti ca il vei pierde nu doar pe el, ci si pe membrii familiei lui, care acum iti sunt prieteni.

Si, totusi, ce va separa?

Incepi sa eviti conflictele

Daca si tu, la fel ca Megan, esti o persoana care evita conflictele si iti doresti armonie in jurul tau – atat in relatiile cu familia, cat si cu iubitul si prietenii – probabil ca internalizezi destul de multe dintre nemultumirile tale. Nu spui cand te simti deranjata sau jignita, ba chiar te invinovatesti pe tine insati pentru lucrurile care nu stau in puterea ta. Iar frustrarile internalizate duc la probleme serioase de stima de sine. Si, in final, te intrebi “pentru ce toate acestea?”. Astfel, ajungi sa realizezi ca iubitul tau nu e “alesul”. Apoi, incepi sa iti spui ca meriti mai mult.

Si probabil ca meriti mai mult

Decaderea unei relatii duce la resentimente din partea ambilor parteneri. Cand cineva iti darama visurile si obiectivele, punandu-le pe ale sale mai presus de ale tale, relatia trebuie sa ia sfarsit. Cand incepi sa te intrebi daca ceea ce ti se intampla e normal, mai bine va despartiti. Daca te intrebi ce te tine blocata intr-o relatie de durata, iar raspunsul este frica, trebuie sa iti iei inima in dinti si sa pui capat.

Ce s-a intamplat cu Megan? S-a mutat intr-un alt oras, si-a inchiriat un apartament si si-a cumparat o masina noua, iar acum iese cu tipi. Incepe sa se redescopere, in afara unei relatii. Rade si invata sa se iubeasca din nou. Viata e prea scurta pentru jumatati de iubire!

FOTO: Guliver

Citeste si: Relatii de durata. 18 adevaruri dure despre ele.