cei mai loiali oameni

Pana si cei mai loiali oameni insala in cuplu, daca au motive intemeiate. Ce poate declansa infidelitatea in cuplu, chiar daca ambii parteneri sunt, de obicei, dedicati angajamentului lor? Descopera parerile avizate ale psihologilor, legate de felul in care tradeaza si cei mai loiali oameni.

De ce insala partenerul de cuplu? Oportunitati apar intotdeauna, iar oamenii pot trada persoanele iubite din foarte multe motive, manifestand diferite tipare comportamentale. Nu exista o „reteta” sau un tipar fix ce se potriveste tuturor cazurilor de tradare in cuplu, insa, psihologii de la Psychology Today vorbesc despre 7 motive care ii determina chiar si pe cei mai loiali oameni in cuplu sa insele.

  1. Nevoi neimplinite

Cand nevoile interpersonale (viata sexuala, intimitatea emotionala, confortul, parteneriatul) nu sunt atinse, poate aparea infidelitatea in cuplu. Atunci cand se intampla asta, partenerul neimplinit poate examina aceste nevoi si poate discuta despre ele sau poate alege sa gaseasca intelegere in alta parte.

Persoana a carei nevoi nu sunt implinite poate discuta cu partenerul de cuplu direct sau se poate gandi la felul in care isi poate implini singur nevoile. De asemenea, mai poate spera ca partenerul sa realizeze ca exista o problema si sa ofere o solutie.

Mai exista si categoria de oameni care cauta un „salvator” exterior relatiei, o persoana care poate rezolva eficient dilema personala. Frecventa acestui scenariu ales inconstient poate duce la tradare in cuplu. Repetitia tentatiei poate scadea rezistenta in fata ispitei, chiar si cand vorbim despre cei mai loiali oameni in cuplu.

  1. Dorinta de validare

De ce insala partenerul de cuplu, desi a fost mereu loial? Un motiv poate fi faptul ca isi cauta validarea in exterior si poate ceda cu usurinta seductiei altei persoane. Daca iubitul te insala din acest motiv, nu este vorba de afectiune, ci despre dorinta de a atrage pe cineva, dorinta de a se simti dorit, iubit, apreciat.

  1. Singuratatea

Chiar si cei mai loiali oameni insala din singuratate. Fiecare om poate cauta companie in alta parte, daca partenerul de cuplu nu reuseste sa ofere senzatia de intimitate. Acest comportament, de a cauta apropierea, desi poate parea inocent la inceput, poate sa duca la tradare.

Adesea, apropierea intelectuala sau creativa de alta persoana poate duce la apropiere fizica. Si, uneori, cand spunem ca suntem plictisiti, spunem de fapt ca suntem singuri. Singuratatea este greu de reparat, pentru ca dorinta de conexiune este cea mai arzatoare nevoie umana.

  1. Furia ii face si pe cei mai loiali oameni sa insele

Iubitul te insala daca isi exprima emotiile in maniera pasiv-agresiva si nu direct. In loc sa confrunte durerea sau conflictul cu un partener, chiar si cei mai loiali oameni pot alege sa isi raneasca altfel partenerul. Astfel, pot apela la o a treia persoana, pentru a juca triunghiul dramatic agresor-victima-salvator. Acest comportament poate duce la tradare in cuplu. Rolurile in triunghiul de mai sus se schimba in functie de perceptia individuala.

  1. Teama de intimitate sau de angajament

Unii oamenii gasesc relatiile interpersonale infricosatoare. Ei pot avea sentimente de disconfort, din cauza unui atasament nesanatos in copilarie, care le-a provocat nesiguranta. Adesea, acest gen de atasament cauzeaza frici, precum teama de pierderea libertatii sau abandonul.

Chiar si cei mai loiali oameni, daca au avut astfel de forme de atasament, daca au fost abandonati emotional, se pot comporta in feluri ce impiedica dezvoltarea intimitatii in cuplu.

Persoana ce a fost desconsiderata poate respinge prietenia in cuplu, se poate plange de partener unei a treia parti, poate alege pe altcineva din afara cuplului, intr-un moment de vulnerabilitate. Daca acest comportament este validat, poate degenera si poate duce la inselat, la infidelitate emotionala.

  1. Amintirile

De ce insala partenerul de cuplu? Daca se intampla sa resimta vibratia unei relatii adolescentine, hormonii pasiunii aceleia tineresti pot sa orbeasca temporar si pe cel mai fidel om din lume. Mai ales atunci cand relatia de cuplu stabila nu cuprinde intimitate, onorarea nevoilor individuale, dorinta de a creste, confortul in cuplu sau bucuria.

  1. Contextul cultural

Daca o cultura accepta infidelitatea in cuplu sau abuzul sexual, acesta lucru il poate influenta pe orice partener, oricat de fidel este el. Pana si cei mai loiali oameni pot ajunge sa insele daca „toata lumea o face in ziua de azi”.

Citeste si: Zodii care nu insala niciodata: cum gasesti un partener fidel!

Foto: Guliver