Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu

Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu. Ei bine, da, psihologii si specialistii spun ca da. Si mai mult este la fel de nociva precum dependenta de droguri, in ceea ce priveste efectele asupra sanatatii tale!

Codependenta este definita drept “dependenta emotionala si psihologica excesiva de un partner” si de cele mai multe ori isi are radacinile intr-o relatie nesanatoasa cu unul dintre parinti.

Oamenii ce au tendinta de a alege relatii codependente fac acest lucru pentru ca ei de fapt se ataseaza de partneri ce au nevoie de ajutor – fie bolnavi, fie cu probleme legate de consum de droguri – dar nu si-l doresc. Si, de cele mai multe ori, partenerii codependenti se tem sa iasa dintr-o astfel de relatie, din teama pentru binele celuilalt.

Fiecare relatie (de cuplu, de prietenie, de colegialitate) oglindeste cine suntem. Si daca privim cu atentie, orice relatie de cuplu codependenta este similara cu relatia pe care un consumator de droguri o are cu obiectul placerii lui – substanta de care abuzeaza.

Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu si nu doar! Si asta pentru ca o persoana codependenta va avea multe tulburari. Va pierde nopti devenind obsedata de partenerul sau, se va imbolnavi chiar fizic, isi va parasi activitatile din viata si rutina obisnuita, va face lucruri pe care nu-si doreste sa le faca.

Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu pentru ca acela ce isi doreste sa-l faca fericit pe partener va spune “da” cand vrea sau spuna “nu”, va deveni furios sau suparat, chiar frustrat cand partenerul nu are nevoie de ajutor, se va simti inutil cand nu este implicat intr-o situatie din viata partenerului, ba chiar va refuza sa vada cu adevarat ce fel de om este partenerul sau.

Daca recitesti aceste randuri, vei sesiza ca exact prin aceste etape trec si consumatorii de droguri. Insa pericolele codependentei sunt mult mai ascunse, mai adanci, mai subtile. Si asta pentru ca vei recunoaste un dependent de droguri imediat, insa o persoana codependenta emotional este greu de identificat.

De cate ori ai auzit “incercam sa ajut, atata tot” sau “nu se descurca el singur”? Ei bine, sunt replici pe care o persoana codependenta le va rosti in legatura cu partenerul de viata. Adevarul este ca, desi sunt dependente de a oferi ajutor, persoanele codepenente n-ar sti ce sa faca cu vietile lor fara asta!

Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu si pentru ca in momentul in care persoana ce “are nevoie de ajutor” il va primi, nu va mai fi disponibil emotional! Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu si mai ales pentru persoana codependenta intrucat, fiind focusat pe a ajuta pe celalalt, a-l salva pe cel de langa, va uita sa se salveze pe sine, optand astfel pentru rolul de martir sau de inger protector. Mai mult decat atat, pentru ca o persoana codependenta va cauta situatiile de criza, se va victimiza, fiind singura metoda pe care o stie pentru a cere disperat ajutorul.

Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu pentru ca ambii parteneri sunt prinsi in aceasta capcana si astfel nici unul nu evolueaza. Spre deosebire de o relatie amoroasa interdependenta, o relatie de codependenta nu presupune comunicarea nevoilor si limitelor personale, precum si respectarea acestora.

Codependenta este nesanatoasa pentru relatia de cuplu si este nesanatoasa pentru persoana ce va cauta astfel de relatii interumane intrucat intotdeauna vor aparea frustrari si neimpliniri. Insa, de indata ce ai idetificat acest pattern repetitiv in relatiile tale, de indata ce ai identificat faptul ca esti intr-o relatie codependenta, poti cauta ajutorul unui specialist. Ai nevoie de rabdare, intelegere fata de tine si de un bun terapeut.