cum sa nu fii stearsa de pe Facebook

Pe Facebook e usor sa-ti faci prieteni, dar e la fel de usor sa-i si pierzi. Pentru ca totul e la un buton distanta trebuie sa fii mult mai atenta decat esti in viata reala ca sa nu faci vreo miscare gresita. Sanctiunile sunt de doua feluri, fie oamenii inceteaza sa-ti mai urmareasca posturile si-ti dau Hide, fie te sterg si gata.

Facebook-ul e o sursa de distractie, de informatie, dar si o sursa de neplaceri. Daca petreci suficient de mult timp pe el vei observa ca sunt oameni din care Facebook-ul scoate ce e mai bun, le ofera un spatiu unde pot sa se exprime cu lejeritate, sa vorbeasca despre pasiunile lor, dar si oameni din care scoate tot ce e mai rau.

In cel de-al doilea caz ma refer la oameni care in viata reala par cuminti, potoliti, in banca lor si care se folosesc de Facebook pentru a taia si spanzura, pentru a face tot ce nu au curaj sa faca si live. Astfel de oameni sunt cei de care eu una fug pentru ca-mi creeaza o stare de disconfort. Pentru mine retelele de social media sunt doar un spatiu de relaxare, un bar virtual, in care vin sa vorbesc cu prietenii, dar si cu necunoscutii. Iar atunci cand mergi intr-un bar nu vrei sa fii agasata de straini excesiv de prietenosi si nici de cunoscuti care vin sa-si strige cu Caps Lock parerile.

Ce m-a facut sa sterg peste 200 de “prieteni” de pe Facebook

Am cont pe Facebook de multi-multi ani si am sters/blocat in jur de 200 de persoane in toata aceasta perioada de timp. Stiu, 200 de oameni pare o cifra maricica insa de fapt ea nu e chiar tragica avand in vedere ca intru zilnic pe contul meu si astfel sunt martora la tot felul de deviatii. Pe langa obisnuitii dubiosi, care vin sa agate, dar nu detin tocmai tacticile normale de abordare, am sters si oameni care pareau aparent ok, insa un anumit incident le scotea la suprafata cate o trasatura care nu-mi placea deloc.

Am facut multa “curatenie” in lista mea de Facebook in perioada cand s-a vorbit despre eutanasierea maidanezilor si multi foloseau un limbaj agresiv si jubilau la acest gand. Printre ei erau multi oameni care nu avusesera personal niciun fel de incident cu vreun maidanez, insa pur si simplu isi doreau eliminate din ecuatie niste vietati pe care pana la urma alti oameni, ca ei, le aruncasera acolo. Mi-am mai facut o alta curatenie majora cu ocazia alegerilor cand am observat tot felul de sustinatori ai diverselor partide care incercau sa musamalizeze chinul celor din strainatate care voiau sa-si exercite dreptul la vot. Iar cea mai recenta curatenie a avut loc in momentul in care s-a vorbit despre venirea sirienilor in Romania.

Nu neg dreptul la libera exprimare al oamenilor, insa cred ca-ti poti expune parerile care contravin celor pe care le impartasesc eu folosind un limbaj care nu insulta. Nu cred ca ai vreo sansa sa convingi prea multi ca ai dreptate daca folosesti aceasta tactica. Daca pari frustrata, extrem de iritata de respectiva tema, poti convinge (eventual) doar oameni ca tine, oameni cu o atitudine la fel de agresiva.

Vrei sa fii indragita in online? Nu trebuie sa renunti la convingerile tale si sa adopti opinia generala, care da bine. E de ajuns sa-ti gasesti tonul potrivit, sa-ti argumentezi pozitia fara sa o ataci pe a celorlalti, sa nu incerci sa impui ceva ca fiind adevarul absolut. Pentru ca nu exista alb sau negru, ci doar nuante mai inchise sau mai deschise de gri.

Citeste si: “Greseli pe Facebook care te pot costa jobul”!

Foto: iStockphoto