Cum sa nu te mai impaci cu fostul si sa scapi de relatiile nocive.

Cum sa nu te mai impaci cu fostul, daca nu poti sa-i rezisti dupa o serie lunga de despartiri? In primul rand, analizeaza motivele despatirii si vezi daca merita sau nu sa mai ramai langa el. Apoi, analizeaza relatiile celor din jur. Nu e exclus sa ai nevoie si de terapie!

Cu cat relatia in care te afli e mai lunga, cu atat e mai greu sa iesi din ea, chiar daca nu este ceea ce iti doresti. Mai mult decat atat, exista posibilitatea sa te intorci la el chiar daca v-ati despartit. Iar despartirea si impacarea se pot repeta de multe ori, pentru ca nu reusesti sa treci cu adevarat mai departe, desi, rational, stii ca nu iti doresti acea relatie.

Daca, dupa prima impacare, ai sentimentul ca nu ai facut ce trebuie intorcandu-te la el, e cazul sa afli cum sa nu te mai impaci cu fostul. Refinery29.com a scris despre acest lucru, iar primul sfat este sa nu te mai concentrezi asupra lui, ci asupra ta.

Cum sa procedezi dupa o despartire

“Oamenilor le e greu sa fie sinceri cu ei insisi cand vine vorba de relatii. Un aspect al unei despartiri este acela de a analiza si de a-ti da seama ce anume iti ofera acea persoana, ce nu vei mai primi odata cu despartirea si sa te obisnuiesti cu gandul ca nu vei mai primi acele lucruri”, spune Eric Yarbrough, medic la un centru de psihiatrie.

Daca te-ai despartit de cineva, e normal sa iti amintesti aspectele pozitive ale acelei relatii, dar cantareste-le in raport cu lucrurile negative, ca sa realizezi ce e mai bine pentru tine pe termen lung. Daca vei pune in balanta lucrurile pro si contra relatiei, vei realiza daca e cazul sa te intorci la el si vei afla cum sa nu te mai impaci cu fostul. Pentru ca, de obicei, despartirile si impacarile repetate nu au loc atunci cand te simti bine in relatia de cuplu.

Cum sa nu te mai impaci cu fostul

Odata ce iei o decizie – in speta cea a despartirii – e bine sa stabilesti niste limite. “E ceva obisnuit sa te prinzi in cercul despartire-impacare, mai ales in ziua de azi, cand suntem extrem de conectati unii de altii, prin tehnologie”, spune Elle Huerta, fondatoarea aplicatiei Mend, care ajuta oamenii sa treaca peste despartiri.

“Oamenii sunt foarte preocupati sa “castige” o despartire si nu vor sa para vulnerabili. Dar, daca ii spui partenerului ca ai nevoie de spatiu ca sa poti merge mai departe, ai sanse mai mici sa pici in acest cerc vicios, de impacari si despartiri repetate”, mai spune ea.

Elle Huerta are si niste sfaturi concerte care te poti invata cum sa nu te mai impaci cu fostul: sa-i dai block sau unfollow pe Facebook, Instagram, Twitter sau alte retele de socializare. Acest lucru te va ajuta pentru ca nu vei mai vedea tot timpul ce se intampla in viata lui fara tine.

De ce te desparti si te impaci repetat

Daca ti-e destul de clar ce avantaje si dezavantaje ai din relatia cu el, dar tot tanjesti sa te intorci, e posibil sa fii in categoria persoanelor pe care le entuziasmeaza ideea de despartire si impacare. “Pentru unii, e ceva ce ii anima”, spune Eric Yarbrough, care precizeaza ca acest lucru se poate intampla daca ai vazut acest lucru frecvent in familie sau la prieteni si ai impresia ca asa trebuie sa fie o relatie. In acest caz, trebuie sa identifici motivul pentru care iti place sa te departi si sa te impaci si, eventual, sa faci terapie.

Nu intotdeauna relatiile in care te desparti si te impaci sunt nocive. O multime de cupluri simte nevoia, la un moment dat, sa ia putina distanta, pentru ca, mai apoi, sa continue impreuna, mai puternice decat oricand. Dar, daca observi ca te invarti in cerc si ca relatia nu functioneaza in directia dorita, e bine sa inveti cum sa te desparti de fostul si sa rezisti tentatiei de a te mai intoarce.

FOTO: Guliver

Citeste si: Sexul de impacare. Benefic in cuplu sau un drog care afecteaza relatia?