reguli de comunicare cuplu

Scenariul este mereu acelasi: tu vrei sa vorbesti si iubitul tau se uita la televizor sau sta la calculator. Incepi sa-i spui o poveste sau ii pui o intrebare si el mormaie "Mmmhmm" sau mai rau, nu raspunde deloc. Te simti invizibila, iar el e suparat ca l-ai intrerupt din treaba lui. Din acest motiv trebuie sa inveti anumite reguli de comunicare.

Este o cearta tipica in multe relatii pe care multi dintre noi am experimentat-o. Dar tu cum ai face ca sa-ti convingi iubitul sa-ti acorde atentie si sa asculte ce ai de spus. Jurnalistii de la huffintgtonpost.com au cerut sfaturi pe aceasta probleme de la doctorul american specializat pe probleme de cuplu Terri Orbuch. El a recomandat respectarea anumitor reguli de comunicare.

Reguli de comunicare – Alege locul si momentul potrivit

“Sincronizarea este totul si trebuie sa tii cont de factorii care-i distrag atentia”, spune dr Terri. “Incercarea de a vorbi atunci cand iubitul tau vizioneaza un meci de fotbal, sau chiar inainte de a merge la culcare, nu este, probabil, cea mai buna idee.” Dr. Terri spune ca deseori conversatia este mai mult despre noi decat cealalta persoana. Vrem sa vorbim despre ceva ce ne framanta pe noi asa ca vrem s-o facem imediat cand este convenabil pentru noi. Dar s-ar putea sa nu fie convenabil pentru cealalta persoana. Vrei sa fii ascultata? Alege un moment bun si un loc linistit, cand nu e nimeni in jurul vostru. Puteti merge impreuna la o plimbare in parc. Sau un drum mai lung pe care-l faceti impreuna cu masina. „Barbatilor le place sa-si rezolve problemele stand alaturi de persoana iubita, ca atunci cand sunt in masina, in timp ce femeilor le place sa le rezolve fata in fata”, spune ea.

Reguli de comunicare – Daca vrei sa fii ascultata fii atenta ce cuvinte folosesti

“Barbatii si femeile aud lucrurile in mod diferit”, spune dr Terri. “Femeilor le place sa vorbeasca mai mult dorind sa stabileasca o legatura cu partenerul, iar barbatii pot crede ca toata povestea pe care o aud este o mare problema de cuplu. Asa ca inainte de a trece la subiectul discutiei incepe cu o declaratie pozitiva. Spune-i iubitului tau ca esti mandra de felul in care se descurca la job sau multumeste-i pentru ajutorul acordat ieri. Astfel se va relaxa si va fi mult mai deschis pentru restul conversatiei.

Reguli de comunicare – Vorbeste despre problemele tale fara sa-l acuzi direct pe el

Daca incepi o discutie cu „Intotdeauna ma ignori” sau „Tu niciodata nu ai pus hainele la loc” atunci iti ataci iubitul si-l obligi sa puna o bariera intre voi. E mult mai bine sa spui „Ma simt stresata cand trebuie sa fac zi de zi ordine in casa sau „Ma doare cand problemele mele nu sunt ascultate”. Utilizarea persoanei intai se numara printre cele mai importante reguli de comunicare si ii ajuta sa inteleaga cum te simti si cum te afecteaza actiunile lor.
Foto: Thinkstock