Problemele cu greutatea fizica

Potrivit psihologilor, problemele cu greutatea fizica pot fi un subiect destul de sensibil in cuplu, indiferent de cat timp sunt impreuna doua persoane. De fapt, foarte multe persoane pot sa vorbeasca despre orice in cuplu, mai putin despre silueta si problemele cu greutatea fizica. 

Chiar si persoanele care nu au o problema reala cu greutatea pot dezvolta anumite obsesii si se pot ingrijora in privinta siluetei, iar, din pacate, acest lucru se intampla in special in randul femeilor. Astfel, se poate pune intrebarea “Cum poate o persoana sa isi ajute partenera sau partenerul de cuplu fara sa creeze o situatie tensionata in cuplu?”.

Problemele cu greutatea fizica – un subiect sensibil in cuplu

Potrivit unui grup de cercetatori de la Universitatea Puget Sound din Tucson, Arizona si de la Universitatea din Tacoma, Washington, cuplurile in care femeia are mai multe kilograme decat barbatul se confrunta cu mai multe probleme decat cuplurile in care nu exista o diferenta prea mare de greutate intre parteneri. 43% dintre barbatii heterosexuali care au participat la studiu au marturisit ca este o problema majora cand femeia este supraponderala. In schimb, s-a observat ca aceasta problema nu apare si in cazul cuplurilor in care doar barbatul este supraponderal.

Cercetatorii nu pot sa spuna cu exactitate daca problemele cu greutatea fizica duc la certuri sau la despartire, insa in mod sigur sunt un factor de stres si pot sa creeze foarte multe situatii mai putin placute. In schimb, persoanele care au avut parte de sprijin in relatie au reusit sa treaca mult mai usor peste aceasta problema.

“Desi exista un factor de stres atunci cand femeia sau barbatul are probleme cu greutatea fizica, acest stres este diminuat in momentul in care exista comunicare si intelegere in cuplu”, a declarat Tricia Burke, profesor in cadrul Universitatii Puget Sound.

Psihologii sunt de parere care este important sa existe comunicare in cuplu atunci cand unul dintre parteneri se confrunta cu probleme cu greutatea. Iar cel mai rau lucru este atunci cand unul dintre parteneri face comentarii care ar putea sa provoace anumite frustrari!

O persoana supraponderala are nevoie de sprijin moral

In orice cuplu exista probleme mai mici sau mai mari, insa este important ca in orice situatie sa existe comunicare si intelegere. In plus, o persoana supraponderala are nevoie de mai mult sprijin moral si de mai multa atentie, asa ca se poate vorbi de unele sacrificii pe care le poate face persoana care nu are probleme cu greutatea. Daca faci reprosuri, aluzii rautacioase si ajungi chiar la gesturi de respingere, sunt sanse mari sa te confrunti exact cu efectul nedorit – in loc sa stimulezi dorinta celuilalt de a slabi, il frustrezi si mai tare si il impingi spre depresie!

Cuvintele de incurajare sau chiar initiativa de a face sport impreuna pot fi o dovada destul de clara ca exista intelegere, asa ca o persoana care se confrunta cu probleme cu greutatea va fi mult mai motivata sa slabeasca.

O dieta echilibrata, un program de exercitii si comunicarea constanta pot fi solutia pentru astfel de probleme in cuplu. Insa este nevoie de foarte mult timp si rabdare.

Iata si un articol care te-ar putea interesa: te certi cu iubitul? Ai grija la dieta!

Foto: Guliver