Rusinea in cuplu si cum distruge ea relatiile.

Rusinea in cuplu se manifesta diferit la femei si la barbati. Dar are un numitor comun: face rau! Afla cum o poti identifica si de ce e bine sa ti-o asumi, ca sa ai o relatie mai frumoasa.

Stim cu totii acel sentiment, dar prea putin vorbim despre el. Rusinea ne conduce uneori vietile si ne submineaza relatiile, dar o tinem ascunsa. Ne e rusine ca ne e rusine. Iar rusinea in cuplu e cu adevarat distrugatoare.

Terapeutul Jed Diamond a scris pe Goodtherapy.org despre rusinea in cuplu si a inceput cu exemplu personal. Credea despre el ca e un barbat sensibil si mereu atent in relatia cu sotia. Dar, cand aceasta s-a plans ca el i-a spus cuvinte neplacute, care au deranjat-o, barbatul a fost tentat sa nege. “Nu e adevarat, nu am facut asta!”, i-a spus el. Apoi s-a simtit confuz si rusinat.

Cum poti identifica rusinea la partener

Rusinea in cuplu e un sentiment care iti creeaza disconfort si pe care incerci sa il negi pe cat posibil. Speri ca, daca nu ii acorzi atentie, va disparea. Dar rusinea e incapatanata. Cu cat o negi mai mult, cu atat sta mai lipita de tine.

Rusinea in cuplu are si niste manifestari fizice, pe care le poti observa la partener: isi coboara privirea, roseste, isi musca buzele sau se forteaza sa zambeasca. Alte semne de rusine sunt iritabilitatea, atitudinea defensiva, exagerarile sau negarea.

Rusinea in cuplu, sursa a unor mari probleme emotionale

Oamenii ajung sa faca terapie de cuplu din diferite motive. Cel mai des, din cauza banilor si a sexului. Acestea sunt motivele principale ale certurilor in cuplu. El se enerveaza ca ea cheltuieste prea mult pe lucruri neimportante, din punctul lui de vedere, sa zicem. Dar, in spatele cheltuielilor, se ascund sentimente de tristate si de lipsa de apreciere din partea partenerului.

Un alt exemplu este cand un partener are chef de sex, iar celalalt e obosit sau distant. Unul devine furios, iar celalalt se simte ranit. Rusinea nu se discuta, dar este mereu prezenta. De aceea, rusinea in cuplu duce la umilire, jena, stima de sine scazuta sau stigmatizare.

Cand te simti rusinata in relatia de cuplu – si nu numai – resimti acest sentiment ca pe o voce interioara care te critica si te juca. Ajungi sa te vezi ca fiind o persoana care strica lucrurile bune, sa te simti inferioara si lipsita de valoare. Iar toate aceste lucruri inrautatesc orice relatie romantica!

Rusinea la barbati si la femei

Rusinea este insa perceputa diferit de barbati si de femei. De exemplu, femeile se simt rusinate cand nu reusesc sa faca tot ce si-au propus sau ce “trebuie”. Trebuie sa fie mame bune, sotii sexy, sa ingrijeasca familia cu succes, sa fie bune prietene, cu un job bun. La barbati e mai simplu. Se simt rusinati cand nu se simt destul de puternici.

Rusinea in cuplu aduce si reactii diferite din partea partenerilor. Femeile se invinuiesc si se simt jenate, iar asta le face sa se interiorizeze. Barbatii, in schimb, de cele mai mute ori, ii invinuiesc pe altii pentru sentimentul lor de rusine. Se infurie si se exteriorizeaza. De fapt, violenta la barbati apare deseori din cauza sentimentului de vina.

Chiar daca e greu sa accepti ca ai gresit si sa iti asumi rusinea, aceasta este singura cale de a scapa de acest sentiment care-ti deterioreaza relatiile. Si cum poti sa iti asumi acest sentiment? Fiind mai empatica cu tine insati si intelegand ca nu poti sa fii cea mai buna la orice, in acelasi timp. Nu trebuie sa iti ascunzi slabiciunile, ci sa te accepti asa cum esti, cu micile imperfectiuni la care sa lucrezi zi de zi.

Despre modurile profunde in care rusinea isi pune amprenta asupra vietilor noastre a scris si Brene Brown, in cartea “Am crezut ca e vina mea, dar nu era“!

Acum ca stii ce efecte are rusinea asupra relatiei tale, afla si Cum sa invingi stresul in cuplu.

FOTO: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!