sexul in timpul sarcinii

Multe cupluri care urmeaza sa aiba un copil se intreaba cum e cu sexul in timpul sarcinii. Pana in ce luna se poate face? Ce pozitii sunt recomandate? Poate afecta copilul? Un specialist iti raspunde la toate aceste intrebari si nu numai.

Nu stii daca sa faci sau nu sex in timpul sarcinii? L-am intrebat pe Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, daca e normala activitatea sexuala in cele noua luni si cat ar trebui sa dureze perioada de abstinenta sexuala dupa nastere.

Pana in ce luna de sarcina pot face dragoste cei doi parteneri?

„Exista inca multe mituri despre sexul in timpul sarcinii. Realitatea este ca, in afara de cazurile in care exista recomandari de la medic impotriva activitatii sexuale, clipele de intimitate sunt permise pana spre luna a saptea de sarcina. Dupa aceea, exista riscul declansarii nasterii premature.

Exista si o recomandare cel putin interesanta, venita de la unii obstreticieni, care recomanda actul sexual in luna a noua, atunci cand termenul sarcinii este atins. Explicatia este simpla: eforturile din timpul actului sexual alaturi, se pare, de unii hormoni secretati in conditiile respective, provoaca intrarea in travaliu. Nu comentez asupra ei, caci consider ca primul si ultimul cuvant in astfel de situatii trebuie sa-l aiba medicul care are in observatie femeia respectiva.

Cu alte cuvinte, sexul in timpul sarcinii este normal si natural, el ajuta la mentinerea relatiei dintre parteneri, descarca tensiunile acestora si permite mentinerea unei relatii profunde intre cei doi. Actul sexual nu inseamna doar penetrare si miscare, ci presupune apropiere fizica, intimitate. Mai exact, vine la pachet cu emotia si bucuria de a fi alaturi de persoana iubita. Iar aceste trairi si emotii nu pot fi decat benefice copilului care se va naste.“

Sexul in timpul sarcinii: exista totusi cateva recomandari legate de felul in care ar trebui sa decurga actul sexual?

„Intr-adevar, in timpul sarcinii este recomandat sa se renunte la sexul mai agresiv, intens, la miscarile dure si la alte lucruri de acest gen. Cand sarcina avanseaza, volumul ei poate impiedica unele pozitii (fata in fata sau femeia culcata pe burta) si atunci se recomanda pozitii in care partenerii stau culcati pe o parte. Astfel se permite relaxarea burtii, prin asezarea ei pe pat, si nu are loc penetrarea profunda, care poate fi dureroasa sau neplacuta in unele cazuri.“

In cat timp dupa nastere poate fi reluata activitatea sexuala?

„Nasterea poate fi considerata o trauma atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic sau emotional. Este un eveniment care forteaza la maximum organismul femeii, din toate punctele de vedere. De aceea, trebuie sa treaca un timp ca femeia sa-si revina din toate aceste puncte de vedere. Cu atat mai mult are nevoie de o perioada de recuperare indelungata daca au existat interventii chirurgicale, o nastere mai grea sau alte complicatii.

Suturile vaginale au nevoie de timp sa-si revina, la fel si structura si elasticitatea vaginului, si are loc repozitionarea tuturor organelor. Oboseala si programul in general haotic din primele luni de sarcina intregesc «peisajul» si ne ajuta sa intelegem prin ce trece femeia care a nascut. Exista femei la care dorinta sexuala revine destul de repede, dar inceperea activitatii sexuale trebuie stabilita in colaborare cu medicul obstretician, singurul care cunoastre starea de sanatate fizica si psihica a femeii. Fortarea limitelor femeii, doar pentru ca barbatul «vrea», poate duce la probleme emotionale sau de sanatate grave: hemoragii, dureri, cu consecinte grave.

Mai mult decat atat, este important sa se inteleaga ca actul sexual nu inseamna doar penetrare. Uneori, in caz de «urgente», atunci cand actul sexual nu este posibil din diverse cauze (nastere, ciclu menstrual, infectii sau inflamatii), partenerii pot apela la solutii alternative: stimularea verbala si/sau manuala a barbatului, masturbarea, sexul oral.

Exista o vorba din popor care spune: «Este nevoie de noua luni ca o femeie sa devina mama si este nevoie de noua luni ca o mama sa redevina femeie». Poate ca este mai mult adevar in aceasta vorba decat credem!“

Citeste si: Sexul dupa nastere: lucruri pe care trebuie sa le stii

Foto: Guliver