American sau britanic? Care va fi cetatenia urmatorului copil al ducilor de Sussex

1
De Maria Constantin
18 feb. 2021

Al doilea copil al Printului Harry s-ar putea naste in California, iar acest aspect ridica o intrebare: care va fi cetatenia bebelusului?

Meghan Markle (39 de ani) si Printul Harry (36 de ani) au anuntat ca asteapta al doilea lor copil, insa, dupa ce ei s-au stabilit in California, se pune intrebarea daca micutul va fi american sau britanic.

Pe scurt, raspunsul este: ambele. Nascuta si crescuta in Los Angeles, Meghan Markle este cetatean american, iar Harry este britanic, prin urmare fiul sau fiica lor poate obtine dubla cetatenie, cea a Statelor Unite si pe cea a Marii Britanii, indiferent unde se naste, scrie People.

Potrivit guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, cetatenia britanica este de obicei acordata in mod automat copiilor nascuti in afara tarii care au cel putin un parinte britanic.

Primul membru al casei regale care a votat in SUA

Casa regala a anuntat ca Meghan planuia sa devina cetatean britanic, o procedura care dureaza, dupa ce ea s-a casatorit cu Harry in 2018. Un purtator de cuvant al familiei regale a spus atunci ca „este prea devreme” pentru a spune daca ea va trebui sa renunte la cetatenia americana dupa ce urma sa devina cetatean britanic. Cert e ca in timpul procesului Meghan a ramas cetatean american.

Dupa ce s-au mutat in California, in vara anului trecut, ducii de Sussex nu au anuntat daca Meghan va continua procesul de obtinere a cetateniei britanice sau va renunta.

Se crede ca ducesa a votat anul trecut la alegerile prezidentiale din SUA, devenind astfel primul membru al casei regale britanice care a participat la procesul electoral american.

Archie poate fi presedintele Americii

Cum Meghan era cetatean american, iar Harry cetatean britanic atunci cand fiul lor, Archie, s-a nascut la Londra, in mai 2019, acesta are dubla cetatenie, americana si britanica. Orice copil nascut in afara SUA cu un parinte american primeste automat cetatenia americana daca acest parinte a trait in Statele Unite cel putin cinci ani inainte de nasterea copilului.

Meghan Markle este insarcinata cu al doilea copil

Chiar daca Archie s-a nascut in Anglia, din punct de vedere tehnic el poate ajunge candva presedintele Statelor Unite. Intrucat are un parinte american, el este considerat un „cetatean natural” si are dreptul de a candida la cea mai inalta functie in stat, dar va trebui sa depaseasca anumite etape. Archie ar trebui sa treaca printr-un proces de naturalizare si sa obtina o permisiune speciala acordata de Congresul american.

Nu va fi primul bebelus regal din Statele Unite

Sunt sanse mari ca al doilea copil al ducilor de Sussex sa se nasca in Statele Unite. Insa un lucru e sigur: nu va fi primul bebelus regal nascut in aceasta tara. Nici macar primul din California!

Maud, cea mai mica fiica a Lordului Frederick Windsor si a sotiei lui, Sophie Winkleman, a venit pe lume la Ronald Reagan UCLA Medical Center din Los Angeles, in august 2013. Maud se afla acum pe pozitia 51 in linia de succesiune la tronul Marii Britanii, dar va cobori in aceasta ierarhie dupa ce se va naste al doilea copil al ducilor de Sussex.

Foto: Getty Images.