Care este dress code-ul de la incoronarea Regelui Charles. Decizia care schimba complet protocolul regal

1

Ne asteptam de la o incoronare sa fie un eveniment de basm, cu trasuri si haine opulente. Totusi, pe 6 mai, nu toata lumea o sa isi faca aparitia imbracata la patru ace, deoarece noul rege al Marii Britanii face lucrurile putin diferit.

Incoronarea Regelui Charles va incalca protocolul regal in ceea ce priveste dress code-ul. In loc sa impuna un cod vestimentar plin de rochii elaborate, mantii de catifea, manusi pana la cot si gulere de blana, Regele Charles vrea sa pastreze lucrurile ceva mai casual – ceea ce, potrivit fostului sau majordom Grant Harrold – este o „schimbare masiva a protocolului regal”.

Aristocratia in mod traditional ar fi purtat vesmintele de incoronare. Daca va uitati la incoronarea reginei, veti vedea ca ducii, ducesele, contesele aveau toate aceste haine speciale care au fost create pentru incoronare. Din punct de vedere istoric, aceste robe erau purtate de aristocratie, dar acum nu va mai fi cazul”, a declarat Harrold pentru Page Six.

Reteta de quiche care se va servi la incoronarea Regelui Charles. O poti pregati si tu acasa, extrem de simplu

Incoronarea Regelui Charles are un cod vestimentar aparte

Ne putem astepta ca pe 6 mai 2023, cand va avea loc incoronarea Regelui Charles, invitatii sa poarte tinute similare cu cele pe care le-au adoptat pentru nuntile regale din ultimii ani.

Acest eveniment va fi complet diferit de incoronarea reginei Elisabeta a II-a in ceea ce priveste codurile vestimentare. „Pentru aceasta incoronare, majoritatea membrilor familiei regale vor purta costume, nu robele lor speciale”, a explicat fostul majordom al femiliei regale.

Aceasta este o schimbare masiva a protocolului regal. Membrii seniori ai familiei regale decid eticheta regala si codul vestimentar – ei schimba mereu eticheta, deoarece ei sunt cei care decid toate schimbarile care vor fi apoi acceptate ca o alta parte a protocolului regal”, spune Grant Harrold.

Expertii regali se asteapta ca doamnele din familia regala vor adopta tinute foarte simple.

Pentru evenimentul de seara, ele ar putea purta rochii de bal, dar in timpul zilei, evident ca vor purta ceva foarte elegant. Nu cred ca le veti vedea pe Printesa de Wales, Ducesa de Wessex sau Ducesa de Edinburgh purtand vreo tiara. Chiar nu cred ca vom vedea asa ceva in codul vestimentar, deoarece cred ca accentul va fi pus mai mult pe tinutele de zi, aratand cat de relaxat este codul vestimentar pentru acest eveniment”, completeaza fostul majordom regal Grant Harrold.

Cum isi va omagia Regele Charles tatal la ceremonia de incoronare

Costurile incoronarii vor fi suportate de catre guvernul britanic si de Casa Regala britanica, iar sumele exacte nu au fost dezvaluite publicului. In general, incoronarea unui rege sau a unei regine poate fi un eveniment costisitor, deoarece implica o serie de ceremonii si traditii elaborate, precum si masuri de securitate stricte. Comitetul Operation Golden Orb, care se ocupa de planificarea ceremoniei de incoronare, estimeaza ca evenimentul ar putea costa in jur de 100 de milioane de lire sterline.

Foto: Instagram/@theroyalfamily