Psihologia barbatului divortat: ego-ul, stima de sine si refacerea.

Psihologia barbatului divortat e extrem de complicata. Societatea incearca sa faca din ei fiinte dure, insa, de obicei, barbatii sufera mai mult decat femeile dupa un divort.

Pentru unii, divortul este o eliberare. Pentru altii, o lovitura devastatoare. Pentru unii este un nou inceput, mai bun. De ce efectul acestei experiente variaza atat de mult de la o persoana la alta? Si, mai ales, de ce pare ca barbatii sufera mai mult dupa divort? Care e psihologia barbatului divortat?

Adevarul este ca, in general, barbatii sufera mai mult dupa divort. Unele studii arata ca barbatii ajung sa aiba mai multi bani dupa un divort, dar la fel de dovedit este si faptul ca barbatii divortati sunt mai predispusi la sinucidere, la alcoolism, se ingrasa si incep sa aiba probleme psihice. Asadar, de ce unii prospera dupa divort, in timp ce altii devin disperati si incep sa aiba comportamente distructive?

Barbatii, divortul, emotiile si ego-ul

Psihologia barbatului divortat este mai complexa decat se crede. Societatea si chiar ei insisi simplifica prea mult criza prin care trec. Sa fii trist si sa regreti sunt faze trazitorii, insa pierderea cuiva drag sau a familiei cauzeaza durere. Este o durere similara ca cea pe care o simti cand cineva foarte apropiat moare. Un barbat care trece printr-un divort trebuie sa ajunga la o intelegere cu propria lui pierdere, dar si cu felul in care aceasta ii afecteaza ego-ul.

In acest context, Huffingtonpost.com explica faptul ca ego-ul nu este termenul pe care de obicei il folosim pentru a descrie pe cineva prea preocupat de sine, nu inseamna “ego crescut”. In acest context, ego-ul inseamna felul in care ne percepem pe noi insine, reflexiile noastre raportate la societate si la alti oameni. Mai simplu spus, rolul pe care credem noi ca il avem in societate.

Deseori, un barbat care a trecut printr-un divort trebuie sa lupte cu faptul ca intreaga sa valoare a fost legata de casnicie. S-a identificat prea mult cu ideea de casnicie, iar ego-ul lui este prea legat de casnicie poate si din cauza notiunilor transmise de societate despre asumare, dragoste, ideea de parinte si responsabilitatea de a fi capul familiei. Un barbat divortat se gaseste in voia sortii fara sa stie care ii mai este locul, pentru ca s-a identificat prea mult cu partenera. Afectarea ego-ului cauzeaza furie, depresie, anxietate si disperare.

Psihologia barbatului divortat – stima de sine si refacerea

Avand la dispozitie aceste informatii, iti poti face o idee despre psihologia barbatului divortat si despre felul in care unii dintre ei reactioneaza. Unii se dedica serviciului complet, altii aleg alcoolul, unii chiar droguri mai dure, iar altii incep sa iasa cu alte femei inainte sa fie pregatiti pentru asa ceva. Toate aceste lucruri au legatura cu un ego ranit si nevoia disperata de a-si creste increderea de sine, ca sa se simta din nou apreciati sau ca sa simta din nou placere.

Unii barbati cad in capcana de a-si creste stima de sine temporar, iar apoi se simt din nou daramati, poate mai rau decat la inceput. Un barbat poate sa se simta dorit daca face sex cu o alta femeie la scurt timp dupa divort, dar efectul nu va dura. Un barbat care incepe sa iasa in club se va simti din nou tanar, dar, la fel, nu va dura mult. Cel mai rau pentru un barbat care a trecut printr-un divort este sa continue sa isi creasca stima de sine rapid, folosind tot felul de trucuri marunte, de teama ca va fi din nou daramat. Insa niciunul nu poate evita caderea psihica de dupa divort.

Orice barbat care trece printr-un divort ar trebui sa lase deoparte cresterea stimei de sine pe termen scurt prin activitati facile, ci sa se concentreze pe construirea respectului de sine. Recuperarea dupa un divort presupune sa treci prin toate fazele: de la durere si jale, la a o scoate la capat cu o noua perspectiva asupra lumii, fara sa incerci sa iti refaci vechea viata, asa cum isi doreste ego-ul.

FOTO: Guliver

Citeste si: Adulter. Indragostita de un barbat casatorit.