Studiu: Plansul te ajuta sa slabesti

1
De Maria Constantin
24 oct. 2019

Plansul nu doar ca te face sa te simti mai bine, dar te poate ajuta si sa slabesti. Desi suna prea bine ca sa fie adevarat, stiinta confirma ca asta se intampla.

In incercarea de a slabi, multi sunt dispusi sa faca sacrificii si sa incerce orice dieta, oricat de dura ar fi. Se pare, insa, ca exista o multime de procese care ne ajuta sa ardem caloriile, iar unul dintre ele se refera la… o sesiune strategica de plans.

Un studiu recent a descoperit ca plansul – plansul zdravan, care iti schimonoseste chipul si distruge machiajul – ajuta la slabit. Hormonii ne ajuta sa luptam cu stresul inca din preistorie. Problema este ca in zilele noastre nu mai suntem nevoiti sa luptam fizic pentru a supravietui, ci stam pe scaun, cuprinsi de furie si de frustrare. Drept rezultat, organismul crede ca am consumat cateva calorii pentru a face fata stresului si cauta sa le inlocuiasca rapid, desi acestea nu au fost arse.

Atunci cand plangem cu o emotie reala, corpul trimite un semnal ca stresul a trecut si nu mai trebuie sa retina grasimi. Altfel spus, cu cat plangi mai mult, cu atat impiedici depunerea grasimii in zona abdomenului.

5 lucruri mai bune pe care sa i le spui unei prietene in loc de „Nu mai plange!”

Surprinzator, nu este prima oara cand stiinta sustine ca plansul contribuie la slabit, noteaza ELLE Australia.

In 1982, biochimistul Dr. William H. Frey a descoperit ca plansul este o forma de descarcare care poate ajuta corpul sa elimine substantele toxice acumulate in urma stresului.

„Plansul este un proces exocrin, un proces in care o substanta iese din corp. Celelalte procese exocrine (…) elimina substantele toxice din organism. Avem toate motivele sa credem ca plansul face acelasi lucru, eliminand substantele pe care organismul le produce ca raspuns la stres”, a declarat el pentru The New York Times.

Desi nu este calea pe care multi ar alege-o pentru a slabi, plansul ar putea ajuta. Exista, insa, o nuanta importanta: lacrimile provocate de factori exteriori, precum praful sau alergiile, ori cele provocate de ras nu ajuta. Pentru a slabi, plansul trebuie sa fie real, sa provina din emotii reale, declansate de hormonii responsabili cu controlul emotiilor.

Filme la care am plans

Cercetatorii au indicat si un interval ideal in care plansul are efectul maxim: intre orele 19:00 si 22:00. Un pont bun pentru a izbucni in lacrimi este sa cauti un film trist pe Netflix. O sa suferi, dar macar nu plangi dintr-un motiv real si vei da inapoi acul cantarului.

Foto: Getty Images.