Tehnica celor 3 lucruri pozitive

La sfarsitul unei zile stresante, iti vine sa te plangi si sa te descarci de toate lucrurile rele care ti s-au intamplat. Dar stiinta spune ca asta iti face mai mult rau. Asa ca nu te mai plange! Si incearca o formula mai echilibrata. Ti-o spunem noi!

Cu totii avem impresia ca atunci cand plecam de la birou, este momentul sa ne plangem despre tot ce ni s-a intamplat si ne-a afectat negativ. Fie vorbim cu cea mai buna prietena pe Whatsapp pana ne sangereaza buricele degetelor. Sau il incarcam pe iubit la cina, intre doua imbucaturi. Stylist.co.uk iti spune de ce nu e bine sa faci asta si cum sa contracarezi impulsul de a te plange.

Un nou studiu sustine ca toate aceste plangeri ne fac de fapt mult mai stresate si propaga o atitudine negativa. Cercetatorii au gasit un mod de a combate aceasta „descarcare” nociva. Se numeste „regula celor trei lucruri bune”.

Ce presupune regula celor 3 lucruri bune

Este foarte simplu: la sfarsitul fiecarei zi, rezerva-ti cateva minute pentru a te gandi la trei lucruri pozitive care ti s-au intamplat. Nu trebuie sa fie grandioase, pot fi simple, precum un zambet impartit cu un copil la metrou sau o prajitura divina pe care ai incercat-o. Concentreaza-te putin pe ele si te vei simti din ce in ce mai bine.

Cercetatorii spun ca daca aloci putina energie si concentrare intr-un loc pozitiv, pe langa cele negative, iti vei reduce simtitor stresul si simptomele lui fizice. Pentru majoritatea oamenilor, un asemenea exercitiu nu este usor de facut, pentru ca mintile noastre sunt obisnuite sa acorde prea multa atentie lucrurilor rele. Le si tinem minte mult mai usor. In schimb, nu suntem recunoscatoare fata de lucrurile bune care ni se intampla. Pentru ca avem impresia ca ni se cuvin.

Motivul este unul biologic, legat de procesul de evolutie. Si are mare legatura cu instinctul de supravietuire. Creierul nostru tine minte stimulii negativi pentru a se proteja pe viitor de ei. Pe de alta parte, ne obisnuim repede cu binele. Si vrem mai mult si mai mult. Desi nu facem nimic in acest scop.

Cercetatorii au testat eficienta acestei metode. Oamenii care au participat la experiment timp de trei saptamani s-au simtit mai creativi la serviciu si au reusit sa se separe mai usor de partea profesionala a vietii lor. Asa, iti creezi un tipar pozitiv in minte, care in curand il va dezamorsa pe cel negativ. De asemenea, e bine sa impartasesti lucrurile bune cu altii. Asa, se imbunatatesc si conexiunile dintre tine si apropiati.

Nu in ultimul rand, datorita regulii celor 3 lucruri bune, vei dormi mai bine. Iar somnul mai bun duce la o perspectiva si mai buna asupra vietii.

Asa ca nu te mai plange atat si acorda atentie lucrurilor bune din viata ta!

Si daca vrei sa afli cum sa fii fericita intr-un minut, sa stii ca este posibil!

Foto: Guliver.