Cine plateste la intalnire? El sau amandoi?

Obisnuinta ca barbatii sa plateasca atunci cand ies in oras cu femei dateaza din perioada in care ei castigau mai mult, pentru ca majoritatea locurilor de munca le erau inaccesibile femeilor. In plus, barbatii care achitau nota de plata le aratau partenerelor lor ca, cel putin din punct de vedere financiar, sunt de incredere si ca le pot asigura un viitor. Acum insa, femeile au inceput sa castige destul de bine, daca nu chiar mai bine decat partenerii lor.

Cine plateste la intalnire

Asadar, apare intrebarea: cine plateste cand iesiti in oras? Un studiu publicat in Time.com arata ca barbatii platesc de cele mai multe ori, dar ca si-ar dori ca partenerele lor sa plateasca si ele, macar uneori.

Studiul, realizat in 2013 pe 17.600 de cupluri necasatorite arata ca 84% dintre barbati si 58% dintre femei au spus ca barbatul plateste de obicei cheltuielile la o intalnire. Insa 64% dintre barbati cred ca si femeile ar trebui sa plateasca din cand in cand, desi, dintre acestia, 76% au recunoascut ca se simt vinovati pentru acest gand.

Pe de alta parte, 39% dintre femei au spus ca spera tot timpul ca barbatii sa nu le ceara si lor sa plateasca. 44% dintre femei au mai spus si ca sunt deranjate atunci cand barbatul se asteapta ca ele sa plateasca.

Cand nota de plata devine un stras

De obicei, nota de plata pentru intalnire se imparte la doi in prima luna de cand partenerii ies in oras, au spus 4 din 10 participanti la studiu.

Oricare ar fi insa rezultatele unui studiu, achitarea notei de plata este o problema care le framanta si pe femei atunci cand ies in oras la intalnire cu un barbat. Ce e de facut?

In primul rand trebuie sa iti clarifici in minte ce vrei de la barbatul cu care iesi, scrie Yourtango.com. Daca iti doresti un cavaler care sa iti deschida usa cand mergeti la restaurant si sa achite nota de plata, atunci fii foarte clara cu tine insati in privinta asta. Si apoi vorbeste-i si lui despre asta. S-ar putea sa il pui pe fuga, dar daca asta e ceea ce iti doresti, de ce sa pierzi timpul cu un barbat care nu e cum vrei sa fie?

Daca vrei sa platesti, fii ferma

Pe de alta parte, pe unele femei le deranjeaza ca barbatul cu care ies la intalnire sa achite nota de plata. Daca esti una dintre aceste femei, cand vine nota de plata spune-i ferm ca vei achita partea ta. Majoritatea barbatilor insista, spunand ca nu este nevoie. Trebuie sa fii ferma si sa platesti, daca asta e ceea ce vrei.

Ca o concluzie, regula generala este ca si in zilele noastre barbatul este cel care plateste la intalnire. Cu unele exceptii, cand femeia insista sa isi achite partea. De obicei, ceea ce se intampla la prima intalnire ramane valabil o perioada. Adica daca ati platit amanadoi, veti plati in continuare amanadoi cel putin pana cand relatia va deveni mai serioasa. Apoi, e posibil ca el sa fie cel care va achita notele de plata cand va vedeti in oras.

Oricum, cand relatia trece de primele luni va va fi mult mai usor sa vorbiti deschis despre asta si sa stabiliti cine si in ce situatii plateste.

Acum ca stii cum sa procedezi cand vine nota de plata, afla si Ce NU ai voie sa dezvalui niciodata la prima intalnire.

FOTO: istockphoto.com