neincrederea in cuplu

Fiintele umane sunt „construite” sa functioneze in grupuri, sa lucreze impreuna, sa profite de calitatile si abilitatile celorlalti pentru a reusi. In cadrul acestor “triburi” se formeaza natural echipe mai mici denumite... cupluri, iar datorita lor viata este adesea mai usoara, mai frumoasa. Insa neincrederea poate ucide armonia!

Incertitudinea este admisibila si sanatoasa in doze mici, daca ea apare in interiorul unei astfel de echipe poate deveni cruda si distructiva. Prin urmare este nevoie sa inveti sa “navighezi” calm si cu incredere apele pe care le ai de parcurs impreuna cu partenerul tau. Cateva recomandari de pe huffingtonpost.com te ajuta sa gestionezi corect problema.

In primul rand, daca nu exista dovezi concrete pentru o vina, cu exceptia unei voci sacaitoare care e doar in mintea ta, atunci ar trebui sa studiezi in continuare subiectul, fara sa lasi paranoia sa preia fraiele. Poti pune ocazional intrebari indirecte prietenilor comuni. E o varianta responsabila si non-invaziva cat timp nu o faci in asa fel incat sa trezeasca suspiciuni. Dar nu e normal sa cercetezi pe la spatele nimani laptopul sau telefonul personal. De fapt, daca faci asta iti vei agrava neincrederea pentru ca sigur vei descoperi tot felul de semne, care scoase din context, pot parea o tradare.

Neincrederea nu se naste mereu pe fondul unei probleme reale

Daca subtilitatea nu este punctul tau forte atunci ar fi bine sa poti o discutie directa cu iubitul tau, fara sa-l confrunti si fara sa fii agresiva. Asigura-te ca-ti expui grijile si indoielile fara sa-l acuzi pe el pentru a preveni o lupta inutila. Tine minte ca si partenerul tau poate simti aceeasi durere pe care o simti tu asa ca nu cauta sa fii rautacioasa. Mentine o conversatie scurta si lasa-l sa se apere. Nu-l intrerupe si nu aduce in discutie evenimente din trecut daca nu au legatura cu cazul de fata.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l inveti din astfel de experiente e ca nu trebuie sa lasi neincrederea sa se infiltreze in relatia voastra. Nu o lasa sa devina consumatoare sau sa strice felul in care interactionezi cu cel de langa tine. Nu trebuie sa ignori sentimentele care te macina, dar nu trebuie sa te lasi atinsa de ele inainte de a evalua corect situatia.

Indoiala poate avea si o latura pozitiva, poate aduce oamenii mai aproape decat erau inainte, dar in exces ea este nesanatoasa si erodeaza orice relatie. Ideile cheie care trebuie pastrate in minte e ca trebuie sa ai dovezi concrete sau sa ai o conversatie semnificativa cu celelalt inainte de a lasa teama si nesiguranta in tine. Fiind deschisa la minte si acceptand ca pot exista si scenarii diferite de cele catrastrofale pe care ti le imaginezi tu, vei face relatia sa mearga.

Citeste si: “Invata sa ai din nou incredere dupa ce ai fost ranita”!

Foto: Thinkstock