era facebook

Retelele sociale te ajuta sa afli mai multe despre un barbat, dar te pot face si geloasa. Cum ne descurcam cu relatiile in era Facebook?

Dezvoltarea retelelor sociale cum este Facebook influenteaza modul in care interactionezi cu cei din jur. Inclusiv felul in care comunici cu iubitul tau. Atunci cand un barbat vrea sa te cucereasca nu te mai invita la cina, ci incepe prin a-ti trimite un mesaj pe Facebook sau prin a da un simplu “Like” fotografiei tale de profil.

E evident ca retelele de socializare schimba lumea, dar toate schimbarile sunt negative? Psychologytoday.com a analizat punctele pro si contra ale unei relatii in era Facebook.

Avantaje

1. Facebook face noile relatii mai accesibile

Facebook iti usureaza treaba atunci cand vine vorba de a selecta potentialii parteneri. In loc sa astepti cea de-a treia intalnire ca sa iti dai seama ca nu va potriviti deloc, reteaua de socializare iti furnizeaza imediat informatii despre interesele si hobby-urile barbatului care te intereseaza.

2. Te ajuta sa iti apropii partenerul de prieteni

Cuplurile mentin relatii sanatoase daca fiecare partener interactioneaza cu prietenii celuilalt. Cu cat aveti mai multi prieteni comuni pe Facebook, cu atat relatia voastra are sanse  mai mari sa reziste.

3. Facebook te ajuta sa iti pastrezi relatia

Prin intermediul retelelor de socializare poti comunica de la distanta. Partenerii care pun pe Facebook statusuri vesele si optimiste despre relatia lor si despre partener au manifestat, in offline, o mai mare satisfactie in legatura cu viata de cuplu, arata un studiu.

Dezavantaje

1. Asumarea relatiei pe Facebook – confuzie si conflict

Dupa ce un cuplu trece de prima etapa, de cunoastere, si decide sa se afiseze “oficial” pe Facebook, reteaua de socializare se poate transforma intr-o sursa de stres si confuzie. Femeile considera ca atunci cand scrii pe Facebook ca esti intr-o relatie cu cineva acest lucru presupune exclusivitate si seriozitate. Barbatii, in schimb, isi asuma pe Facebook relatia mai mult pentru a arata celorlalti ca partenerea lui este “luata”. Asta, in timp ce flirteaza – sau chiar se intalnesc – cu alte femei, in paralel. Astfel de situatii creeaza confuzie, conflict si pot duce la despartire.

2. Facebook poate fi o sursa de gelozie

Tot ce postati, tu sau iubitul tau, pe Facebook poate crea suspiciune, gelozie si incertitudine. De exemplu, daca observi ca o femeie da Like la toate postarile iubitului tau, o sa devii suspicioasa si, apoi, geloasa. Poate chiar o sa ajungi sa te temi ca partenerul te va parasi. Incet-incet, o sa incepi sa ii urmaresti toata activitatea pe Facebook, ceea ce face rau relatiei voastre.

3. Prea mult timp petrecut pe Facebook deterioreaza relatia

Exista un studiu care a aratat ca prea mult timp petrecut pe Facebook a fost asociat cu inselat sau despartiri. Conform studiului, aceste efecte ale retelei de socializare apar in doua situatii: dupa ce unul dintre parteneri isi contacteaza ex-ul sau atunci cand unul il supravegheaza excesiv pe celalalt.

4. Sa-ti afisezi relatia pe Facebook poate fi dezavantajos

Nu tuturor le place sa vada mereu pe Wall postari despre relatiile fericite ale altora. Daca obisnuiesti sa pui pe Facebook statusuri despre cat de fericita esti cu relatia ta, mai gandeste-te! S-ar putea ca ceilalti sa nu te mai placa atat de mult tocmai din cauza asta. Pe termen lung, s-ar putea sa nu iti convina. Mai ales daca relatia se rupe si decizi sa iti cauti alt partener prin intermediul retelei sociale.

Facebook poate avea efecte pozitive sau negative asupra relatiei tale. Totul depinde de tine si de felul in care alegi sa folosesti reteaua sociala.

Acum ca stii in ce masura Facebook si relatiile se potrivesc, afla si Ce gresesti intr-o relatie pe internet. Cinci capcane!

Foto: Guliver