invidie femeie

Nu prea se discuta despre invidie. Stim ca exista, cu totii ne confruntam cu ea si totusi preferam sa o ignoram decat sa incercam sa inabusim senzatiile pe care le cauzeaza. Azi dam cartile pe fata si vorbim deschis despre ea!

De ce oare avem  impulsul acesta stupid de a ne compara cu altii si de a trai sentimente de invidie? Fiindca, in esenta, niciuna dintre retelele sociale pe care le frecventam nu a fost creata cu gandul de a face oamenii sa se compare unii cu ceilalti. 

Toate astea vin de la noi, din interior. Poate e doar o motivatie creativa, sau doar dorinta launtrica de a conta in viata si a aduce o contributie societatii. Sentimentul de invidie este prezent in toate domeniile creative si orientate spre dezvoltare, si e destul de greu sa nu ne uitam la ce realizeaza cei din jurul nostru si sa nu ne lamentam. Totusi, am invatat cateva lucruri despre comparatia cu ceilalti:

Sentimentul de invidie – Inceteaza sa-ti compari structura ta interna cu aspectele exterioare ale altcuiva

Stii, de fapt, nu ai nicio idee despre cum ai ajuns sa-i invidiezi pe altii. Ideea e sa nu te comporti ca si cum laudele pe care le primesc ei sunt nemeritate.

Adreseaza-ti intrebari ca sa afli mai multe despre tine

Sau ca si cum ceilalti nu au depus efort. Sau poate ca doar au avut noroc. Dar nu indrazni sa crezi ca ai vreun habar despre intregul proces, doar pentru ca ai citit un articol despre asta. Cumva e mai usor sa demontezi, prin orice gand absurd, decat sa ai taria sa admiri, si sa-ti pui intrebarile alea mai grele. Si totusi, pune-ti aceste intrebari, te vor ajuta sa transformi sentimentul de invidie in ceva bun, care sa-ti fie de folos.

Ce mi-as dori sa am eu din ce au ei/ele?

Care-s aspectele pe care le admir la ei/ele?

Ce au avut de infruntat si ce au facut sa ajunga in pozitia pe care o au azi?

Cum imi pot raporta sistemul de valori la toate astea?

Odata ce ne gandim putin la intrebarile mai-sus-mentionate, deja scapam de corvoada comparatiei si incepem sa ne infruntam propriile temeri, dar si sa ne revizuim dorintele si realizarile.

Despre invidie dintr-o perspectiva pozitiva

Atat admiratia, cat si sentimentul de invidie, sunt reactii naturale, care ne indica lucrurile cele mai de pret pentru noi. Iar atunci cand suntem constienti ce pretuim, ajungem  intr-o pozitie perfecta pentru a ne crea un trai mult mai satisfacator.

De exemplu, atunci cand ne trezim ca admiram oamenii care isi asuma riscuri creative, este cazul sa ne concentram atentia asupra laturii proprii care vrea sa fie mai indrazneata. Sau, daca ne gasim in punctul in care suntem invidiosi pe cunostintele care par sa nu depuna vreun efort in promovarea brandului personal, am putea sa stabilim cateva modalitati prin care impartasim din gloriile personale, dar intr-o maniera complet proprie. Pana la urma, chiar si holbatul la picioarele atletilor ar putea fi un semn – unul ca ai putea trece mai des pe la sala.

Despre invidie si cum sa te folosesti de succesul altora

Ai citit bine. Foloseste-te de succesul altora; mai bine zis, foloseste succesul altora in avantajul tau, ca o oglinda. Sa ne comparam cu altii, de obicei, este apasator, dar poate fi si un lucru pozitiv. Ce vedem bun in altii ne poate ajuta sa detectam calitatile si micile impliniri proprii, si chiar sa le apreciem. Asa ca, de acum incolo, hai sa ne folosim de aceasta corvoada numita comparatia cu altii – fie in cadru profesional, amical sau citind reviste – in propriul avantaj.

Foto: Thinkstock