Mitul sotiei-trofeu: e adevarat ca femeile se marita din interes?

Foarte multe persoane sunt familiarizate cu mitul sotiei-trofeu, acel stereotip de femeie atragatoare care isi doreste sa se marite mai mult din interes si mai putin din dragoste. Acea femeie care prefera bunastarea si bogatia in schimbul iubirii si atractiei si accepta sa se marite cu un barbat care o apreciaza doar pentru calitatile ei fizice. 

Sociologul Elizabeth McClintock de la Universitatea Notre Dame din Indiana sustine ca mitul sotiei-trofeu este alimentat de observatia selectiva, care consolideaza stereotipurile sexuale si banalizeaza cariererele femeilor, scrie eurekalert.com.

In “Frumusete si Status: Iluzia schimbului in alegerea partenerului”, Elizabeth McClintock rezolva paradoxul generat de stereotipul sotiei-trofeu si dovedeste ca foarte multe cupluri se potrivesc atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere economic si social.

Mitul sotiei-trofeu: e adevarat ca femeile se marita din interes?

Folosind, pentru prima data, un esantion reprezentativ la nivel national de cupluri tinere, in care ambii parteneri au fost evaluati cu privire la atractivitatea fizica, McClintock a reusit sa dovedeasca ca exista o potrivire atunci cand vine vorba de atractivitate. Sociologul este de parere ca cercetarea in acest domeniu a ignorat doi factori importanti.

“Am descoperit asocieri intre barbati frumosi si femei cu trasaturi fizice frumoase si barbati de succes cu partenere de succes”, spune McClintock. “Deci, in medie, barbatii care au un statut social mai bun au neveste frumoase, dar acest lucru se datoreaza faptului ca ei insisi sunt mai cautati, arata mai bine deoarece se mentin in forma, au haine scumpe si au grija de tenul lor. Insa cea mai puternica forta in alegerea partenerului este similitudinea cand vine vorba de educatie, rasa, religie si atractivitate fizica, nu potenta financiara!”. 

McClintock sustine ca nu exista o tendinta generala a femeilor pentru a comericializa frumusetea in schimbul banilor. Acest lucru nu inseamna ca mitul sotiei-trofeu nu este fondat pe exemple reale si pertinente si ca acele casatorii din interes nu exista, insa McClintock sustine ca exemplele de casatorie din interes sunt foarte rare.

“Donald Trump si cea de-a treia sa sotie, Melania Knauss-Trump, ar putea foarte bine exemplifica stereotipul sotiei-trofeu”, spune McClintock. “Dar, exista mai multe exemple cu oameni bogati care au alaturi femei de succes, ele insele generoatoare de venituri substantiale”. 

McClintock sustine ca mitul sotiei-trofeu porneste adesea de la un exemplu gresit si este adesea aplicat gresit in randul persoanelor care nu sunt celebre.

“Am auzit vorbindu-se despre sotiile doctorilor ca sunt sotii-trofeu si ca reusesc sa atraga datorita fizicului pe care il au, desi si sotii lor arata bine si sunt prezentabili, iar ele sunt femei de succes sau au fost – pana cand au fost nevoite sa renunte la cariera in momentul in care au ales sa faca copii”, spune McClintock.

Cercetarea lui McClintock indica, de asemenea, ca, in mod contrar sotiei-trofeu, barierele de clasa cand vine vorba de casatorie sunt impermeabile. Femeile frumoase sunt putin probabil sa isi foloseasca frumusetea in avantajul lor pentru a urca pe scara sociala si pentru a se casatori din interes.

Daca ti-a placut acest articol despre mitul sotiei-trofeu, iata si un articol cu 11 motive pentru care nu ai fost ceruta in casatorie pana acum!

Foto: Guliver