sexul si durerile de cap

Cea mai folosita scuza a femeilor ca sa nu faca sex? Durerea de cap! Insa potrivit unor studii recente, sexul vindeca migrenele si nu le agraveaza. Altfel stau insa lucrurile cu durerile de cap care apar dupa ce ai avut orgasm. Sexul si durerile de cap se afla intr-o relatie complicata, asa ca am intrebat un sexolog daca este normal sa te simti rau dupa ce te-ai pierdut in bratele iubitului tau.

Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, iti spune de ce te doare capul dupa ce faci sex, dar si ce solutii exista ca ameliorezi neplacerile provocate de momentele pasionale din dormitor.

Sexul si durerile de cap sau de ce apar migrenele dupa orgasm. Sexologul explica!

„Se intampla destul de des ca femeile si barbatii sa experimenteze dureri sau senzatii neplacute dupa actul sexual. Acestea sunt legate de trairile si emotiile intense din timpul actului sexual, caci sexul presupune o multime de mecanisme fiziologice: cresterea pulsului/a tensiunii arteriale, accelerarea respiratiei, modificarea temperaturii corpului si intensificarea multora dintre procesele fiziologice, cum este vascularizarea.

Multe dintre aceste procese fiziologice implica si creierul, avand ca efect secundar cresterea tensiunii intracraniene, care duce la durerea de cap de dupa actul sexual. Asa iau nastere si tensiunile sau senzatiile de neplacere, uneori chiar de durere resimtite in zona genitala, urmare a incordarii musculare si a tensiunii sexuale acumulate.“

Exista solutii ca sa reducem neplacerile care apar dupa actul sexual?

„Acest tip de neplaceri de dupa actul sexual se trateaza, daca sunt foarte neplacute si dureaza mult, doar atunci cand apar, cu medicamente specifice pentru tratarea durerii. Daca ele insa se repeta si sunt foarte intense sau dureaza mai mult decat cateva minute, este necesar sa le investigam suplimentar, caci pot ascunde alte cauze (de exemplu, hipertensiune arteriala).
In cazurile usoare, migrenele au fost tratate cu succes prin hidratare. S-a constatat ca, in multe cazuri, migrenele sunt cauzate de deshidratarea organismului si, deci, si a creierului!

Din pacate, nu exista metode de a trata preventiv migrenele asociate cu actul sexual. Utilizarea de diverse medicamente poate produce probleme de sanatate prin intensificarea proceselor fiziologice naturale amintite, peste limita de siguranta a organismului, cu efecte riscante. Mentinerea unei stari generale de sanatate cat mai bune, un stil de viata potrivit, odihna si hidratarea par sa fie solutiile cele mai bune. Persoanele care respecta aceste recomandari acuza foarte rar dureri de cap.“

Durerile de cap sunt folosite si ca scuza pentru a nu face sex…

„Intr-adevar, durerea sau suferinta sunt scuze solide si des utilizate pentru evitarea actului sexual. In aceste cazuri, exista de fapt alte motive, de natura emotionala, psihologica, care insa nu pot fi verbalizate, discutate, din diverse motive (teama, rusine). In acest caz, problema care are in centru sexul si durerile de cap depaseste latura fizica si, pe termen lung, partenerii trebuie sa-si analizeze bine comportamentul.

Utilizarea unor astfel de scuze nu rezolva problema de fond, ci genereaza o alta, mai greu de gestionat: evitarea constanta a actului sexual duce in timp la scaderea dorintei sexuale (mintea intelege ca trebuie sa evite ceva ce nu-i face placere organismului si solutia cea mai buna este scaderea dorintei sexuale). Din perspectiva partenerului, refuzul constant, evitarea clipelor de momente, duce la intrebari, la scaderea increderii de sine si, in multe cazuri, la gelozie si certuri in cuplu.“

Foto: Guliver

Citeste si: De ce te doare cand faci sex. Cauze frecvente!