Andreea cu hamsa

Stiu ca exista foarte multe dispute despre modul in care a fost pervertita traditia martisorului, dar cred ca cel mai important e ca martisorul in 2015 inca exista!

Stiu ca exista foarte multe dispute despre modul in care a fost pervertita traditia martisorului, dar cred ca cel mai important e ca martisorul in 2015 inca exista!

Andreea cu hamsa

Eu am purtat martisor de cand ma stiu. Cand eram mica era un adevarat ritual pentru ca am trait o copilarie minunata, luminata de mintea trecuta prin viata a bunicii mele, care m-a invatat sa iubesc tot ce e autentic… tot ce vine din inima!
Eu stiu ca martisorul inseamna primavara, iubire, speranta si cred ca esential e mesajul pe care il poarta, nicidecum modul in care arata.
Da, cred ca un martisor poate sa fie oricum; poate foarte bine sa fie o bijuterie, o brosa, o floare artificiala sau o albina de plastilina. Nu conteaza ce e, conteaza ca e!

Martisorul inseamna iubire, primavara, speranta

In ultimii ani am observat insa o scindare sociala care izbucneste la fiecare inceput de martie: martisorul, dragul de el, a ajuns motiv de controversa.
In loc sa ne bucuram de el, ne certam pe tema lui! Primii combatanti sunt “conservatorii”: oamenii care sustin sus si tare ca martisorul trebuie neaparat sa “pastreze traditia” si sa fie cat mai lipsit de valoare financiara.
Aud oameni care spun ca o femeie care poarta, de exemplu, o mica brosa legata cu snurul alb-rosu comite un sacrilegiu… Argumentele sunt cam aceleasi: uitam simbolul si cu astfel de alegeri mercantile ajunge sarbatoarea primaverii sa fie doar sarbatoarea comerciantilor de gablonturi.

Nu e la moda ce e la moda

Acestui cor i se alatura si a doua tabara, a celor care blameaza “marketizarea” martisorului: sunt foarte multi cei care sustin ca se bate prea multa moneda pe martisor si ca el este acum mai degraba oferit din obligatie – pentru ca asa face toata lumea – decat din dragoste.
A devenit chiar o moda sa nu mai fii la moda. “Pe 1 Martie se ofera martisoare? Eu nu fac asta, nu ma comport ca toata lumea!”, afirma plini de importanta o multime de Gica Contra…

Simbolul e dat de fiecare

Va spun din toata inima ca aceste comportamente ma intristeaza ingrozitor. Pentru ca asa nu facem decat sa sabotam o ocazie menita sa ne aduca bucurie!
De ce e ceva rau sa porti mici bijuterii – un pandantiv, o brosa sau o bratara – legate cu un snur alb-rosu?
Lucrurile au importanta pe care noi le-o dam! Daca in mintea noastra acel obiect are o valoare sentimentala puternica, daca noi vedem in el exact ceea ce e menit un martisor sa ne aduca, de ce valoarea lui traditionala e anulata de cea financiara?
Simbolistica unui lucru e data de noi: daca pentru o femeie o floare presata e echivalenta cu un martisor e minunat. La fel de minunat e ca pentru alta femeie martisorul sa fie reprezentat de o bratara. Credeti ca decat sa poarte un astfel de martisor mai bine nu l-ar purta deloc?
Nu, eu nu cred asta! Cred ca decat sa ii condamnam pe ceilalti pentru gusurile lor, mai bine apreciem bunele lor intentii!

Cu o floare se face primavara

Da, poate ca traditia spune ca martisoarele erau facute acasa de cei care le ofereau. Pentru a le face pe plac conservatorilor, daca nu avem priceperea sau timpul sa confectionam un astfel de obiect, ar trebui sa ne vedem de treaba noastra si sa nu le daruim celor dragi martisoare “din comert”. Singura concesie pe care o admit acestia este “in cel mai rau caz” o floare! “De ce e nevoie de mai mult decat o zambila? Simbolistica ei conteaza, nu valoarea!”.
Da, corect, dar corect ar fi si sa nu ne comportam cu dubla masura. Asa cum o zambila poate fi daruita pe post de martisor la fel de bine poate fi inlocuita de o brosa!
Simbolistica ei conteaza, nu?
Cred ca aceste interminabile discutii nu fac decat sa ne umple de rau. Suntem indarjiti si ranchiunosi, vedem doar paiul din ochiul celuilalt, cautam cu nesat greseli si persiflam orice gest care iese din sablon.
Dragii mei, dragile mele, vine primavara!!! Martisoarele sunt asa niste tandre dovezi de drag si apreciere, sunt lectiile pe care ni le-au dat bunicii nostri, sunt amintirea liceului – cand stateam cu sufletul la gura sa vedem daca cel de care eram indragostite ne va lega de incheietura un snur alb-rosu – sunt imaginile cu parintii nostri – cat de mandra purta mama martisorul primit de la tata! – sunt speranta, iubire, un nou inceput. Sa ne bucuram ca ele exista!
Haideti sa nu mai cantarim cat valoreaza un martisor neconventional, ci sa ne bucuram ca il oferim sau ca il primim! E 1 Martie!!!
A venit primavara, totul renaste, natura incepe de acum sa-si intoarca fata la soare, ziua e mai lunga, aerul o sa vibreze de muguri noi, o sa infloreasca pomii, o sa vina inapoi cocorii! Haideti sa ne bucuram de primavara asta, sa purtam cu bucurie martisoare, sa nu ne lovim de sabloane! Cum arata martisorul in 2015? Cum vrea fiecare!