discriminarea copii

Cand noi insine nu ne ciocnim de o problema e greu sa o constientizam si sa cautam solutii. Dar discriminarea nu e ceva ambiguu, ci un obstacol ce mutileaza destine!

Cand noi insine nu ne ciocnim de o problema e greu sa o constientizam si sa cautam solutii. Dar discriminarea nu e ceva ambiguu, ci un obstacol ce mutileaza destine!

discriminarea copii
Discriminarea face victime printre copii

Uite, iti scriu tie, cititoarea mea. Iti poti imagina cum ar fi aratat viata ta daca nu ai fi mers la scoala? Cel mai probabil nici macar nu ai fi putut sa citesti acest text! Nu ai fi putut sa citesti nimic, de fapt!
Cred ca de foarte multe ori nici macar nu ne dam seama cat de mult inseamna accesul la educatie. Pentru noi e normal sa intram in clasa I, sa avem abecedare, sa facem bastonase si socoteli, sa mergem apoi in ciclul gimnazial, sa avem banchet in clasa a opta, sa primim diploma de absolvire.

A invata sa scrii si sa citesti este pentru multe fete un vis la care nu pot spera

Totul ni se cuvine, credem noi. Si da, daca am trai intr-o lume ideala, a merge la scoala ar fi o normalitate pentru toti copiii. Nu traim intr-o lume ideala!
Ca Ambasador al Solidaritatii Internationale am avut deja acces la niste statistici infioratoare, care arata cat de avantajati suntem noi, de fapt.
Pentru noi, romanii, e o mare “problema“ daca scoala din cartier are sau nu o uniforma draguta sau daca trebuie sa mergem o statie in plus cu autobuzul ca sa gasim scoala care le place copiilor nostri.
Ei, ceilalti – despre care spunem ca sunt prea departe ca sa-i putem ajuta sau chiar prea departe ca sa ne pese – au altfel de probleme. Reale. Fetele si baietii nu au aceleasi drepturi! Discriminarea incepe de la nastere si face victime pana la moarte!

Discriminarea – Milioane de fete nu au voie sa mearga la scoala

Statisticile United Nations arata ca doua treimi din populatia analfabeta e reprezentata de femei! Nu pentru ca ele nu vor sa mearga la scoala, ci pentru ca nu sunt lasate sa faca asta. Peste 60 la suta dintre fetele din Africa de Est care sunt totusi inscrise la scoala nu ajung nici macar sa termine ciclul primar pentru ca sunt retrase de parinti de la cursuri si trimise la munca.
În multe parti ale lumii, a fi femeie constituie de la bun inceput un dezavantaj. Astfel, numeroase femei sunt supuse discriminarii inca din copilarie: cum nu sunt lasate sa mearga la scoala, mai tarziu nu iti pot gasi un loc de munca decent, iar contributia lor la dezvoltarea comunitatii este limitata.
Daca fetele si baietii ar avea acces la educatie in egala masura si daca femeile ar beneficia de aceleasi resurse si oportunitati de dezvoltare ca si barbatii, comunitatile in care traiesc ar avea foarte mult de castigat. Acest lucru este cu atat mai important in tarile si in comunitatile sarace, in care femeile pot fi cu succes lideri ai vietii economice, politice, sociale si culturale.
Prin urmare, combaterea discriminarii pe criterii de gen este necesara nu doar din motive etice, ci si din motive ce tin de aspecte variate ale dezvoltarii umane, de la sanatate, nutritie si educatie la reducerea muncii copiilor si rezolvarea pasnica a conflictelor.

Discriminarea – Drum fara final

Probabil o sa vi se para ca Africa si probleme ei sunt atat de indepartate incat nu merita sa vorbim despre ele. Avem si noi saracii nostri, avem si noi problemele noastre!
Da, e adevarat, dar va rog nu uitati ca saracia noastra e un lux pentru ei! Nu uitati ca in Romania sunt copii care trebuie sa mearga 10 kilometri pana la cea mai apropiata scoala. Copiii din tarile in curs de dezvoltare pot sa mearga oricat! Nu vor gasi una!
Haideti ca impreuna sa schimba ceva! Implicati-va in proiecte e voluntariat, donati un leu, informati-va, spuneti mai departe ceea ce aflati, renuntati la indiferenta. Accesul egal la educatie nu ar trebui sa fie o problema. Dar pentru ca realitatea ne contrazice e timpul sa schimbam asta. O femeie care invata sa scrie e o femeie care poate face lumea mai buna. Educatia inseamna sanatate, inseamna evolutie, inseamna viata.
Haideti sa facem din 2015 un an care conteaza!