Ioan Rus, fost ministru

Faptul ca Ioan Rus, membru al “elitei” politice de zeci de ani, li se adreseaza cetatenilor tarii cu apelativele “golani” si “curve” este un gest care ar trebui sa-l elimine din viata publica!

Faptul ca Ioan Rus, membru al “elitei” politice de zeci de ani, li se adreseaza cetatenilor tarii cu apelativele “golani” si “curve” este un gest care ar trebui sa-l elimine din viata publica!

Ioan Rus, fost ministru

Probabil ca stiti deja ca Ioan Rus, ministru al Transporturilor, a facut o afirmatie infioratoare intr-o emisiune de la postul Digi24. Vorbind despre romanii plecati sa munceasca peste hotare, demnitarul a avut o remarca pe care imi e greu sa o reproduc: “Au poate 1.500 de euro salariu. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva”. Sunt indignata! E pur si simplu inadmisibil ca un membru al Guvernului sa foloseasca un astfel de limbaj la adresa cetatenilor tarii.

Domnul Rus face parte din administratia statului de aproape 20 de ani! In 1996 a fost numit prefect de Cluj si de atunci salariul i-a fost platit din bani publici. Din banii publici pe care exact “golanii” si parintii lor ii produc!

Oamenii nu pleaca de bine ce le e!

Dramele pe care le traiesc copiii celor plecati din tara la munca sunt sfasietoare. Toti acesti copii, care isi vad parintii din an in an, poate si mai rar, au sufletele schilodite de dor, cresc fara mama si fara tata, fara sa-i vada, fara sa rada cu ei, fara sa se planga la ei, fara aparare si gesturi de iubire. Parintii lor – “fierarii, zidarii, betonistii” invocati de Ioan Rus – nu au plecat din Romania de drag!
Au plecat pentru ca aici nu mai aveau locuri de munca, pentru ca industria se afla intr-un picaj continuu, iar generatii intregi au fost scoase din campul muncii fortat! Oamenii acestia au plecat din tara pentru ca riscau sa nu aiba ce sa le dea sa manace copiilor lor, pentru ca nu mai puteau plati intretinerea, caldura, caietele, tenisii si cartile copiilor lor! Nu au plecat pentru ca nu le puteau face cadouri scumpe fiilor si fiicelor lor, ci pentru ca nu puteau sa le faca niciun fel de cadou!

Stiati ca fiul lui Ioan Rus a primit in dar, cand a implinit 24 de ani, un hotel! Nu o vacanta, nu o masina, un hotel! Nu il judec pentru ca fiecare are dreptul sa aleaga ce daruieste in functie de posibilitati, dar o parte dintre “golanii” despre care vorbeste Ioan Rus nu au stat niciodata intr-o camera de hotel pentru ca parintii lor, din banii pe care ii castiga spaland podele in Italia sau Spania, nu isi permit sa ii duca in vacanta.

In iarna, la cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor presedintiale, eram la Londra si am stat la coada ore intregi alaturi de sute de romani ca sa pot vota. Multi dintre acei oameni nu erau fericiti! Nicidecum! Si-au lasat familiile la mii de kilometri departare si lucreaza printre straini. Unii dintre ei nu-si mai stransesera copiii in brate de peste un an.

Andreea cu cei blamati de Ioan Rus
Va puteti inchipui asa ceva? Va dati seama cata durere indura acesti oameni? Va dati seama cat sufera copiii lor, care primesc bani munciti peste hotare, ca sa achite chiria, dar nu primesc imbratisarea parintilor lor decat cu portia, din an in an… I-am cunoscut pe o parte dintre cei alaturi de care am stat la coada in Londra si sunt niste oameni minunati! Sunt muncitori care isi iubesc tara si care isi doresc ca la un moment data sa se poata intoarce acasa, la copiii lor!

Mama mea a avut un serviciu din cauza caruia era obligata sa lipseasca foarte mult de acasa. Stiu cum e sa fii mic si sa vrei sa vina mama sa te tina in brate pentru ca te-ai speriat de un vis urat. Si mama nu e!

Dumnezeu m-a ajutat insa si am avut o copilarie de care nu ma pot plange! Dar lipsa mamei nimic nu o poate compensa! Mi-a fost dor de ea atunci cat pentru toata viata. Si nu lipsea cu anii!

Romani din diaspora, va multumesc!

E inadmisibil gestul lui Ioan Rus! Faptul ca si-a dat demisia din functia de Ministru al Transporturilor nu compenseaza cu nimic jignirea pe care le-a adus-o romanilor din diaspora si familiilor lor din tara. Ma ingrozeste lipsa de responsabilitate a oamenilor publici! Da, exact cei care sunt platiti din banii contribuabililor, a caror misiune e sa le serveasca interesele, sunt cei care ii batjocoresc si le calca demnitatea, onoarea, lupta, suferintele, sacrificiile in picioare. Nu are nimeni voie – chiar daca e ministru, chiar daca e parlamentar, chiar daca are orice functie – sa isi bata joc de copiii care cresc fata parinti, de neveste care se chinuie sa suplineasca lipsa sotului si niciodata nu reusesc, de oameni injumatatiti efectiv nu pentru ca vor asta, ci pentru ca altfel nu au bani de mancare!

Dragii mei, stiu ca va e greu, dar va rog din toata inima sa nu puneti la suflet cuvintele oribile pe care le-a spus Ioan Rus. Voi sunteti puternici pentru ca voi traiti singuri si totusi traiti! Va multumesc ca sunteti atat de puternici, va multumesc pentru fiecare zi in care munciti si faceti ca diaspora sa fie, de fapt, un motiv de mandrie!