Ai secrete fata de iubit? Afla explicatia stiintifica.

Exista motive destule pentru care sa ai secrete fata de iubit. Ti-e teama ca il vei rani, ca il vei pierde sau ca isi va pierde increderea in tine. Multi oameni au secrete in cuplu. Dar e bine sa fie asa? 

Nu oricine se simte confortabil sa isi dezvaluie secretele, nici macar in fata celei mai apropiate persoane. Cu atat mai mult cu cat e vorba de o relatie de cuplu recenta. Dar, in unele cazuri, oamenii isi pastreaza secretele chiar daca relatia e una de durata. Nu intotdeauna apropierea dintre doi parteneri ii face pe acestia sa isi spuna totul. Tu ai secrete fata de iubit?

Aceasta intrebare a intrigat o echipa de cercetatori de la Universitatea din Tennessee, care a vrut sa afle daca orientarea sexuala influenteza in vreun fel nivelul de deschidere intr-o relatie. Ei au aflat ca persoanele care si-au ascuns multa vreme orientarea sexuala pot fi foarte secretoase si in relatiile de cuplu. Studiul, citat de Psychologytoday.com, a facut si alte descoperiri legate de secrete.

Cat de multe secrete avem?

Un exemplu simplu de secret ar fi acesta: sa ii ascunzi partenerului ca ai fost casatorita. Sau secrete legate de familia ta. Secrete legate de bani, daca ai o suma importanta pusa deoparte si nu ii spui iubitului tau despre ea.

La studiul realizat de echipa din Tennessee au participat mai multe persoane cu varste cuprinse intre 16 si 72 de ani. Trei sferturi erau femei, tot trei sferturi erau heterosexuali, iar doua treimi erau casatoriti sau in relatii serioase. In studiu, 60% au marturisit ca au avut, la un moment dat, cel putin un secret fata de partenerii lor. 25% aveau, la momentul acela secrete fata de parteneri. Frecventa secretelor a fost, pe o scara de la 0 la 355, de 217. Deci oamenii au secrete fata de partenerii lor in general.

De ce ai secrete fata de iubit

Daca ai secrete fata de iubit, probabil ca exista niste motive pentru acest lucru. De obicei, in cazul femeilor – spun cercetatorii – principalul motiv este ca nu vor sa isi raneasca partenerii si nici sa afecteze relatia. In cazul celor casatoriti, secretele ii ajuta sa evite un dezacord cu partenerul. De exemplu, daca partenerul tau nu vrea sa cheltuiesti sume mari pe pantofi, ai putea fi tentata sa ii spui ca ai dat mai putini bani pe ei.

Rusinea este un alt motiv pentru care poti avea secrete, dar si teama ca partenerul si-ar putea pierde increderea in tine.

Cercetatorii sunt de parere ca in relatiile pe termen lung sau in casnicii sunt si mai multe secrete! De ce? Pentru ca societatea cere un nivel mai mare de onestitate in astfel de relatii. Si e posibil sa ai secrete fata de iubit tocmai pentru a mentine iluzia ca esti complet deschisa fata de el.

Ce e de facut?

Daca deja ai secrete fata de iubit, ce poti face? Sa ii spui totul sau sa le tii in continuare? Incearca sa fii sincera mai intai cu tine. Ce incerci sa ii ascunzi si de ce? Daca crezi ca aflarea adevarului il va rani sau va distruge relatia, poate vei vrea sa pastrezi in continuare secretul. Poate ca si el are secretele lui si ar fi cazul sa puneti cartile pe fata.

Un secret este o bariera care impiedica partenerii de cuplu sa fie cu adevarat apropiati unul de altul. Cu cat tii mai mult un secret, cu atat mai dificil iti va fi sa te deschizi in fata unui alt suflet si cu atat mai greoaie va fi comunicarea din cuplu.

FOTO: Guliver