Jocul de Tetris poftele

Cand simti ca ai pofte pe care nu le poti stapani si care iti pot face rau, joaca Tetris. Specialistii spun ca aceasta este o metoda dovedita de a scapa de dorintele nepotrivite. Daca nu ai Tetris, modeleaza plastelina.

O felie de tort, un suc acidulat rece, ceva de gustat in pat, inainte de culcare, toate poftele carora daca le dai curs, te trezesti ca nu te mai poti opri. Specialistii in dependente si cei in nutritie au reusit sa descopere un mod creativ de a lupta impotriva poftelor, indiferent de care sunt ele – alimentare, de sex sau de substante interzise, scrie Prevention. Pentru asta s-au folosit de un joc clasic, ce este disponibil atat pe telefon, cat si pe televizor: Tetris.

Astfel, conform realizatorilor cercetarii, ale carei rezultate au fost publicate in revista Addictive Behaviors, o runda scurta de Tetris iti slabeste dorinta de a te purta “necorespunzator” si face poftele mai usor de suportat.

“Poftele dureaza doar cateva minute, dar, in acea perioada de timp, ele par de necombatut. Astfel, jucand Tetris poti reduce intensitatea poftelor pana la acel punct in care acestea sunt tolerate pana la disparitie”, afirma Jackie Andrade, doctor in psihologie la Universitatea Plymouth si autoare a studiului.

Jocul si poftele

Fiecare dintre voluntarii inclusi in studiu au purtat asupra lor, timp de o saptamana, un iPod unde, cercetatorii le trimiteau in mod constant mesaje prin care le cereau sa dea detalii despre poftele pe care le au. De asemenea, specialistii ii incurajau pe participantii la studiu sa anunte, prin check-in, locul si contextul in care le aparea o pofta ce parea de neoprit.

Jumatate dintre participanti au jucat Tetris timp de trei minute dupa ce au dat check-in, dupa care au oferit din nou detalii despre intensitatea poftelor cu care se confruntau. S-a observat astfel ca, pe parcursul saptamanii de studiu, intensitatea poftelor alimentare a scazut cu 20%.

Mintea dicteaza poftele

Desi se spune ca apar de niciunde, poftele necesita, totusi, un pic de exercitiu mental pentru a se activa. De exemplu, daca vrei o tigara, incepi sa iti imaginezi sau sa “simti” deja gustul primului “puf”.

“Tetris blocheaza aceasta imaginatie pentru ca folosim acelasi proces mental pentru a ne uita la formele jocului si sa le rotim, tot mental, pentru a se potrivi in spatiile libere”, explica Andrade.

“Este foarte dificil sa faci ambele lucruri – sa joci Tetris si sa te gandesti la ce ai manca – in acelasi timp, asa ca pofta dispare daca proiectia ei la nivel mental nu mai exista”, adauga specialistul.

Andrade subliniaza ca exista o solutie salvatoare pentru cei care nu dispun de mijloace tehnice pentru a juca Tetris. Acesta sustine ca, daca faci diferite figurine din plastelina, efectul este acelasi.

Cand vine vorba despre pofte, cele alimentare si cele sexuale sunt pe primele locuri, subliniaza specialistii.

Foto: Guliver