De ce sunt importante bunele maniere la job.

Bunele maniere sunt bune oricand. Acasa, pe strada, in salile de spectacol. Dar cat de importante sunt ele la job si cat de mult te pot avantaja?

„Manierele sunt ca un ulei care face ca o organizatie sa functioneze bine”, spunea Peter Drucker, un cunoscut consultant de management care a contribuit la punerea bazelor filosofice ale afacerilor moderne. „Manierele – lucrurile simple ca a spune „te rog” si „multumesc” sau sa stii numele unui coleg sau sa il intrebi despre familia lui – le permit unor oameni sa lucreze impreuna chiar daca se plac sau nu”, mai spunea cunoscutul consultant, scrie Bloomberg.com.

Pentru binele companiei si al oamenilor

Peter Drucker nu era interesat de promovarea prieteniei la locul de munca, ci de imbunatatirea performantei. „Sentimentele calde si cuvintele placute sunt lipsite de sens, sunt o fateta falsa pentru atitudini mizerabile daca din acestea nu se obtine, pana la urma, o mai buna concentrare asupra muncii si asupra indeplinirii sarcinilor”, mai spunea el.

Cei care isi exclud colegii in anumite situatii, ii intrerup cand vorbesc, fac remarci rautacioase, pastreaza doar pentru ei informatii sau discrediteaza ideile altora pot avea un impact extrem de important asupra implicarii angajatilor, este de parere Barbara Griffin, psiholog organizational. Ea mai spune ca o astfel de atmosfera te poate face sa ramai sau sa pleci dintr-o companie si influenteaza major felul in care vorbesti despre locul tau de munca. In plus, poate cauza stres psihologic si chiar probleme de sanatate.

Ce presupun bunele maniere la job

Regulile de eticheta la locul de munca te definesc nu numai ca angajat, ci si ca om. Ca lucrurile sa mearga bine, poarta-te intotdeauna cu sinceritate si demnitate.

Iata ce e bine sa faci si ce trebuie sa eviti cand vine vorba de bunele maniere la job. Cateva reguli de la A-to-z-of-manners-and-etiquette.com:

1. Nu e demn si nici cool sa mesteci guma sau sa faci baloane de guma in fata colegilor si a subordonatilor tai.

2. Nu iti afisa tatuajele sau piercingurile, daca ai asa ceva pe corp. Poarta haine care sa le acopere cat timp esti la job.

3. Cand stranuti sau tusesti foloseste o batista sau un servetel, ca sa nu imprastii germeni.

4. Fii politicoasa cu toti colegii tai. Inclusiv cand acestia sunt subordonatii tai.

5. Nu ii intrerupe pe ceilalti in timp ce vorbesc decat daca este absolut necesar. Cere-ti intotdeauna scuze atunci cand intrerupi pe cineva din discurs sau din activitate.

6. Bate la usa cand intri intr-un birou.

7. Coopereaza si ajuta-ti colegii, mai ales cand iti cer ajutorul.

8. Vorbeste clar, fara sa tipi. Nu e nevoie sa deranjezi pe toata lumea din jur.

9. Spune „Multumesc!”, „Te rog!” si „Cu placere!”.

10. Nu iti barfi colegii.

11. Daca apar conflicte, nu lua discutiile prea personal.

12. Fii punctuala la intalnirile de serviciu si la sedinte.

13. Nu parasi sedinta inainte sa se termine.

14. Mentine curatenie pe birou, fii ordonata la job!

15. Fii intotdeauna respectuoasa cu cei mai in varsta decat tine, chiar daca au o pozitie inferioara la locul de munca. 

Acum ca stii de ce se bine sa tii cont de bunele maniere la job, afla si care sunt cele 5 mituri despre o cariera de succes.

FOTO: istockphoto.com