cum sa iei decizii mai usor

Daca-ti vine din ce in ce mai greu sa iei decizii pentru ca ai de facut prea multe alegeri zi de zi am gasit noi cateva solutii pe huffingtonpost.com. Iti vor face viata mai usoara si mai frumoasa!

Simplifica

Cu cat ai de facut mai multe alegeri in fiecare zi, cu atat vei fi mai obosita la finalul zilei. Spre exemplu, un dulap plin de haine nu e doar haotic si greu de tinut intr-o stare perfecta, dar te si copleseste atunci cand ii deschizi usile. Simplifica-ti viata! Scapa de dezordinea care te inconjoara si pastreaza in jurul tau numai lucrurile care te motiveaza, te stimuleaza, te inspira. Restul sunt doar obiecte care-ti stau in cale.

Restructureaza-ti ziua

Esti genul de persoana care se trezeste de dimineata si incepe sa-si controleze toate sursele de informatii? Iti verifici e-mail? Te joci pe Facebook? Cutreieri pe newsfeed-ul tau in cautarea celor mai recente stiri? Ce se intampla daca ai petrece primele ore din zi axate pe sarcinile importante pe care le ai de terminat? Daca incepi cu ele atunci cand esti treaza si ai mintea limpede atunci iti va fi mai usor sa gasesti cele mai bune solutii pentru a le rezolva. Si, probabil, vei castiga mai mult timp pentru tine.

Nu-ti programa mai mult decat poti duce

Daca-ti stabilesti cate o sarcina de indeplinit pentru fiecare ora din ziua de lucru sunt sanse mari sa te prinda noaptea la birou. Nu poti lua decizii bune pe banda rulanta. In schimb alege cel mai important lucru pe care-l ai de facut zilnic si aloca-i cat mai mult timp.

Nu te gandi prea mult cand ai decizii de luat

Ar trebui sa stii deja pana acum ca propriul instinct nu prea te minte. De cate ori nu te-ai gandi pentru o perioada lunga de timp la o decizie pe care o aveai de luat, doar pentru a te reintoarce la hotararea initiala. Suntem sigure ca ti s-a intamplat asta de n ori. E un indiciu clar ca decizia corecta este aproape de fiecare data in tine de la bun inceput. Asa ca tot timpul pe care-l aloci unei analize intense e de multe ori pierdut.

Nu te mai ingrijora cu privire la deciziile anterioare

Ai luat o decizie, iar acum nu poti sa nu te gandesti daca a fost decizia corecta… Ce se intampla daca ceva nu merge bine? Aceasta grija poate fi la fel de consumatoare de timp ca si luarea in sine a deciziilor. Daca hotararea ta se bazeaza pe niste motive corecte, atunci nu o mai intoarce pe toate partile.

Schimba-ti actiunile

Gandeste-te ca nu poti lucra 40 de ore pe saptamana si sa-ti pastrezi agilitatea. Oamenii au nevoie de variatiune pentru a putea sa fie creativi si de aceea ar trebui sa gasesti o structura noua pe care sa-ti indeplinesti sarcinile. N-ar strica sa lucrezi o data pe saptamana si intr-un alt loc. Poate poti negocia cu angajatorii tai o modalitate prin care sa muncesti dintr-o cafenea. Sau seara, dupa ce termini munca, sa te inscrii la un curs de yoga, care sa te ajute sa incepi a doua zi cu forte proaspete. Cele mai bune solutii vin de obicei atunci cand suntem intr-un mediu in care ne simtim bine sau intr-un spatiu complet nou.

Citeste si: “5 reguli care te ajuta sa iei decizii mai repede”!

Foto: iStockphoto