Certurile din relatia de cuplu

Certurile din relatia de cuplu sunt ceva normal. Pana la urma, sunteti un barbat si o femeie din medii diferite, cu preferinte diferite si cu un mod de functionare diferit. Dar ce te faci daca certurile din relatia de cuplu sunt dese sau atat de lungi si extenuante incat lasa urme adanci? Iata solutii!

Am gasit pe YourTango strategia perfecta ca sa te calmezi in momentele tensionate. Afla si tu cum dezamorsezi orice conflict cu iubitul tau in mai putin de 5 minute.

Certurile din relatia de cuplu – opreste-le cu metoda “stop conflict”

Ai fost sau esti intr-o relatie de cuplu. Cuplurile se (mai) cearta. Oricat de compatibili sunteti si oricat de intima este relatia voastra, sigur exista puncte asupra carora nu picati de acord. Dar daca inveti sa anihilezi orice conflict, atunci relatia voastra va avea de castigat.

Certurile din relatia de cuplu pot fi stopate in 5 minute (de fiecare data) si astfel, veti avea in continuare o convietuire sanatoasa.

Cu siguranta multe dintre noi ne amintim fazele incipiente ale relatiilor noastre – asa numita “luna de miere”. Cand partenerul nu avea cum sa greseasca. Tot ce facea era dragalas, era incitant, atat fizic, cat si emotional sau psihologic. Si cu siguranta, ne amintim si faptul ca atunci ne dadeam silinta sa oprim orice conflict repede, pentru a ne relua “indragosteala”.

Pe masura ce timpul trece, certurile din relatia de cuplu se intetesc, mai ales ca fiecare partener incepe sa filtreze si altceva decat iubirea si minunatia celuilalt. Responsabilitatea in cuplu (familie, daca e cazul), responsabilitatile financiare, stresul profesional si cel social – toate sunt reintegrate si intre cei doi iubareti. Si-atunci apar certurile din relatia de cuplu. Pentru ca fiecare prioritizeaza altfel si are altfel de obligatii.

Toate acestea duc la certurile acelea de care ne ferim in relatia de cuplu. Conflictele pot fi mai lungi sau mai scurte. Intense sau banale. Dureroase sau mai putin dureroase. Si daca la inceput le rezolvati repejor, aceasta capacitate scade – tocmai pentru ca energia voastra este folosita si in alte activitati si circumstante.

In primul rand, e vital sa inveti cum sa opresti sau sa rezolvi un conflict inca de la inceputul relatiei. Chiar daca totul e perfect in clipele acelea, vor aparea certurile din relatia de cuplu si iti va veni mai greu. Dar cu cat experimentezi mai mult, cu atat mai bine.

Pasii care trebuie urmati

Sunt doi pasi importanti pentru a dezamorsa o cearta intre parteneri. Primul este ca partenerii sa invete sa se ajute reciproc inainte de a incerca sa rezolve conflictul. Fiecare partener trebuie sa se simta ascultat, validat, respectat, sustinut pentru ca negocierile sa fie de succes. Daca nu faci din iubitul tau inamicul public no.1 in acest moment, aveti mai multe sanse de izbanda.

  • Analizeaza-ti trecutul din relatiile anterioare. Fa o lista a conflictelor ce se repeta in fiecare relatie, independente de partener. Focuseaza-ti atentia pe acelea. Incearca sa fii sincera cu tine si vezi rolul tau in esecul relatiilor respective. Totul pentru relatia de acum, nu?
  • Discuta cu actualul partener despre momentele trecute. Veti observa daca repetati un model comportamental.
  • Scrieti undeva urmatorii pasi din metoda “stop conflict”

Vor aparea tensiuni, furie, chiar teama de a fi ranit, dar e necesar sa analizati certurile din relatia de cuplu prin perspectiva relatiilor anterioare, si, mai ales, prin perspectiva certurilor cu aceeasi problematica. Daca apar aceste stari, luati o pauza si incercati sa va linistiti reciproc. Imbratisarile functioneaza intotdeauna. Daca aveti de descarcat tensiuni, mai bine mergeti la o plimbare impreuna. Faceti exercitii de relaxare si discutati despre clipe cu incarcatura pozitiva. Si amintiti-va ca faceti acest exercitiu voit, pentru a diminua certurile din relatia de cuplu si pentru a avea un viitor cat mai fructuos impreuna.

Hotarati care dintre voi “incepe” discutiile

De preferat, cel care are cea mai mare anxietate legata de acest proces. Cine vorbeste e de preferat sa spuna pe scurt, declarativ. Nu e cazul de povesti lungi. IMPORTANT: cel care asculta, DOAR asculta! Fara intrebari, fara critici, fara a-l intrerupe, fara incercari de a-l convinge pe celalalt ca perspectiva proprie e cea mai buna. Astfel opriti certurile din relatia de cuplu.

Certurile din relatia de cuplu se rezolva cunoscand urmatorii pasi:

  • Conflictul: ma deranjeaza acum ca…
  • Sentimentul: Mi-e teama ca/ma ingrijoreaza ca…
  • Cerere: Am nevoie de la tine acum sa/ M-ar ajuta daca tu…
  • Raspunsul emotional: Motivul pentru care mi-e frica este…
  • Ajutorul: Ce sper sa se intample in urma faptului ca iti spun este…

Dupa ce partenerul termina de vorbit, in cateva minute spuneti ce ati auzit de la el. Acest pas ofera suport emotional. Apoi faceti schimb de roluri si exprima-ti si tu in acelasi mod fricile si asteptarile, lasandu-l pe el sa ofere suport.

Reflectati

Dupa ce fiecare isi exprima temerile, sentimentele, nevoile si “cerintele”, reflectati in tacere. Uitati-va in ochii celuilalt, dar fara vorbe. Intrebati-va in minte daca intelegeti nevoile partenerului pentru ca certurile din relatia de cuplu sa gaseasca rezolvare. Nu luati ceea ce a spus partenerul personal, chiar daca nu sunteti de acord cu perspectiva sa.

Relaxati-va si oferiti ganduri, sfaturi, gesturi de iubire partenerului care se simte ranit

Un gest, o atingere, oferite sincer si autentic, ajuta. De la fiecare pentru fiecare. Fiecare va accepta gesturile cu mintea si sufletul deschis, fara certuri, fara a gasi o vina. Sigur, va fi mai greu decat credeti, dar e necesar sa faceti asta pentru ca certurile din relatia de cuplu sa fie o experienta din care invatati ce are iubitul de spus si nu o experienta traumatizanta.

Daca ati terminat, nu mai discutati problemele respective. Nu negociati ca sa gasiti solutia conflictului. Doar lasati lucrurile discutate sa se odihneasca.

Mai degraba pentru ca certurile din relatia de cuplu sa fie intelese, faceti ceva ce va aminteste de ce va iubiti. Hraniti relatia, legatura pe care o aveti, astfel nu riscati sa hraniti tocmai acest conflict. De indata ce redeveniti calmi, conectati, reintoarceti-va la conflictul ce pare de nerezolvat.

Exersati

Cu cat faceti aceste exercitii mai des, cu atat ele devin o a doua natura a voastra si veti gestiona mai bine certurile din relatia de cuplu. Amintiti-va ca, daca unul dintre voi este prea suparat in timpul acestor exercitii, e vital sa va opriti. Daca ajuta, vorbiti despre amintirile pe care acest proces vi le-a declansat. Apoi calmati-va si continuati.

Constientizand conflictele repetitive – trecute si prezente – si exersand, veti avea mai multa speranta in relatia voastra. Certurile din relatia de cuplu vor fi usor de neutralizat, inainte de a deveni adevarate probleme ale viitorului vostru ca pereche. Cu timpul, puteti exersa asta si in alte relatii, nu doar in cele de cuplu.

Citeste si despre 7 semne pe care le are orice relatie sanatoasa de cuplu.

Foto: Guliver