recunosti psihopatii in conversatie

Vrei sa stii cum recunosti psihopatii in conversatie? Cum recunosti un narcisist atunci cand stai de vorba cu el? Vezi ce il da de gol, atat in limbajul corporal, cat si prin felul in care abordeaza dialogul sau cauta sa declanseze reactii din partea ta.

Persoanele cu tendinte psihopate sau narcisiste folosesc individualitati diferite pentru a-si crea mastile ideale in functie de oponent. De la discutiile neimportante la monologurile bombastice, orice centru de scena reprezinta sansa de a crea o masca. Scopul: de a testa, a domina sau a rani interlocutorul.

Din fericire, daca vrei sa stii cum recunosti psihopatii in conversatie sau cum recunosti un narcisist, psihologii de la Psychology Today te ajuta sa remarci duplicitatea.

Factori precum focusul persoanei pe tine este intens, iti marturiseste lucruri prea devreme, prea intim sunt tactici folosite adesea de persoanele cu tendinte psihopate sau narcisiste.

Cum recunosti psihopatii in conversatie

  1. O persoana cu tendinte psihopate iti marturiseste detalii intime mult prea devreme

Poti afla ca sotia l-a parasit si i-a luat totul, iar el a reusit sa isi reconstruiasca viata. Poate fi casatorit, insa doar pentru ca sotia lui este instabila emotional si ar distruge-o daca o paraseste.

Oricare ar fi detaliile vietii lui private le vei afla imediat daca este vorba de o persoana cu tendinte psihopate sau narcisiste care incearca sa te controleze, de fapt. Afli foarte multe detalii inca dinainte ca el sa afle daca poate avea incredere in tine. Si totul este contrastant: e fie vulnerabil si puternic, fie misterios si insinuant.

De ce?

Atunci cand actioneaza astfel, un psihopat cere simpatie si intimitate fortata. El isi doreste sa impresioneze si cu cat ii pici in plasa mai rapid, cu atat mai repede te poate manipula. Deci, recunosti psihopatii in conversatie daca iti dezvaluie totul de cum ii cunosti.

  1. Recunosti psihopatii in discutii dupa faptul ca repeta informatii “confidentiale” pe care deja ti le-a impartasit

Desigur, cu totii avem niste ticuri verbale, dar fii atenta la ce sintagme repeta cel cu care dialoghezi. Repeta obsesiv ca este in om pe care te poti baza? Sau ca sotia este vulnerabila si instabila?

De ce?

Daca o persoana iti serveste informatii din proprie intitiativa rapid si extrem de intim, cu siguranta are un scenariu. Adesea psihopatii sunt nonsalanti, iar deceptia este limbajul lor comun. Uneori mint fara motiv sau doar ca sa se amuze.

Insa, poti sa recunosti psihopatii in conversatie si dupa faptul ca au o agenda, un scenariu, repetitiv. Adesea sunt pe pilot automat si povestesc fara oprire. Si tot adesea nu tin minte ce au spus si cui, tocmai pentru ca nu conteaza cui servesc minciunile lor.

  1. Cum recunosti un narcisist? Fie nu iti pune intrebari personale, fie iti pune intrebari extrem de targetate

Poate ai fost la o intalnire si la final ti-ai dat seama ca nici macar nu ti s-a adresat nicio intrebare despre tine, desi tu ai aflat intreaga istorie a partenerului tau.

Fii atenta la patternul care ii da de gol pe cei cu tendinte psihopate sau narcisiste: iti dezvaluie tot trecutul sau viata lui fara a astepta reciprocitate din partea ta?

De ce?

De ce se comporta astfel? Psihologii de la Psychology Today sustin ca atunci cand nu iti adreseaza nicio intrebare, psihopatul a avut ca scop “servirea” scenariului sau.

Daca iti pune intrebari, insa sare rapid de la una la alta si nu urmareste felul in care conversatia curge, atunci aduna informatii despre tine, informatii pe care le poate folosi, legate de vulnerabilitatile tale.

Adesea poti sa recunosti psihopatii in conversatie dupa faptul ca aduna informatii despre stresorii din viata ta sau despre problemele din viata ta, avand doua scopuri: mai intai sa crezi ca te poti baza pe ei si ca ai increderea lor si apoi ca sa te poata manipula cand e cazul.

  1. O persoana cu tendinte psihopate iti va cere favoruri speciale

Atunci cand iti cere favoruri speciale, psihopatul sau naricistul nu o face ca sa creeze intimitate, ci pentru a-ti domina eforturile si timpul. Chiar vor folosi termenul “favor special”, ca sa iti transmita subliminal ca primesti un privilegiu.

De ce?

Aceste cerinte au mai multe scopuri. Fie pentru a-si creste grandomania, fie pentru a te folosi asa cum au nevoie, fie pentru a crea o dinamica in care tu esti constient de faptul ca esti submisiv.

Daca tu vei raspunde favorurilor, vei pica testul si vei arata ca esti disponibila sa fii manipulata sau controlata.

Usor-usor, o persoana cu tendinte psihopate sau cu personalitate narcisista va cere mai mult si va astepta mai mult de la tine. Fie pentru ca asta e firea sa, diabolica, fie pentru a se auto-gratifica, controlandu-te pe tine.

Cum recunosti un narcisist? Pe masura ce relatia avanseaza sau intimitatea creste, va deveni fixat pe felul in care tu executi ceea ce iti cere, doar ca sa isi exercite puterea asupra ta.

  1. Un psihopat sau un narcisist va face remarci ciudate, rupte din context despre tine

Adesea recunosti psihopatii in conversatie dupa felul in care fac presupuneri desprinse din context despre tine. De exemplu tu vorbesti despre familia ta si o persoana cu tendinte psihopate sau personalitate narcisista poate spune “Trebuie sa fie dificil sa fii cea mai desteapta persoana din camera”.

Simti ca nu are legatura cu ce vorbeati, pentru ca tu nu ai spus ca esti desteapta, ba de altfel nu ti-ai caracterizat nicicum familia sau pe tine. Aceasta remarca are dublu-scop: sa te flateze si sa iti minimizeze familia intr-un mod pasiv-agresiv.

De ce?

Psihopatii incearca in mod deliberat sa te destabilizeze. Poate fi un test pentru a observa felul in care te aperi sau ce efort depui pentru a recapata afectiunea sau bunatatea unei persoane. Remarcile dure venite din senin pot semnaliza si “scoaterea mastii” fie dorit, fie din motive de absenta a concentrarii.

Ideea este ca atat psihopatii, cat si naricistii adora sa ii tina pe ceilalti confuzi. Asta le da putere. Si daca te flateaza, jignindu-i pe altii, de fapt, te dispretuieste si nu face altceva decat sa te minimizeze in conversatie. Treptat aceste remarci vor veni mai rapid si mai violent.

Cum recunosti psihopatii in conversatie dupa limbajul corporal

Poti sa recunosti psihopatii in conversatie si dupa gesturi si limbajul corporal. Adesea cei care interactioneaza cu persoanele cu personalitate narcisista sau cu teninte psihopate au raportat ca simteau ca ceva este in neregula insa nu stiau ce.

Multi au afirmat ca psihopatii au parut reci insa au trecut peste senzatie pentru ca le placea ceva la persoanele respective sau pentru ca se simteau flatati de atentia lor.

Nicio masca, oricat de bine sculptata, nu poate camufla lipsa empatiei care este factor definitoriu atat cand vine vorba de psihopati, cat si cand vine vorba de narcisisti.

O persoana nu poate sa proiecteze ceea ce nu a simtit niciodata, chiar daca stie ce sa zica. Deci, in timp ce mintea ta constienta se focuseaza pe ceea ce spune un psihopat sau pe stilul lui conversational, subconstientul tau inregistreaza discrepante intre comportamentul proiectat si sentimentele ascunse.

Astfel iti dai seama ca esti manipulata si astfel poti sa recunosti psihopatii in conversatie, dar si persoanele cu personalitate narcisista.

Citeste si: De ce ajungi intr-o relatie toxica. Explicatii psihologice

Foto: Guliver