transforma oamenii toxici

Poti transforma oamenii toxici: din oamenii pesimisti, pe care nu vrei sa ii vezi prea des, in persoane cu adevarat pozitive! Foloseste aceasta tactica psihologica ce transforma orice energie negativa intr-una optimista. Si poti face asta fara ca ei sa stie!

Daca vrei sa stii cum ii poti influenta pe cei de langa tine sa renunte la negativism, afla ca poti transforma oamenii toxici fara ca ei sa isi dea seama. Psihologii de la Psychology Today iti propun o tactica psihologica eficienta in a gestiona oamenii pesimisti.

Pentru ca nimic nu este mai obositor si mai epuizant decat sa fii in preajma unei persoane care se plange mereu si care are mereu ceva negativ de zis. Oamenii cu energie negativa sunt adevarati vampiri!

Daca esti printre norocosi, poti limita contactele cu oamenii pesimisti sau ii poti elimina total din viata ta. Insa, daca negativistii fac parte din persoanele intime tie (familie, de exemplu) este dificil sa pastrezi distanta. Invata deci cum poti transforma oamenii toxici in optimisti.

In situatii in care trebuie sa le faci fata persoanelor toxice apropiate ai nevoie de instrumente de auto-aparare care sa te fereasca de acea energie negativa care cauta noi surse de a se perpetua. In plus, ai nevoie sa le deturnezi mintile celor negativisti. Transforma oamenii toxici in mod subtil cu o tactica psihologica ce si-a demonstrat eficienta.

Ceea ce vorbeste o persoana si ceea ce gandeste este demonstratia faptului ca isi concentreaza atentia asupra unor detalii punctuale de viata. Exista doua categorii de lucruri in viata pe care te poti focusa si care te fac sa resimti sau sa experimentezi o emotie.

Despartirile, pierderea locurilor de munca, tradarea, infidelitatea, decesul unei persoane apropiate – acestea sunt lucrurile pe care nu ni le dorim si care genereaza trairi si emotii negative, deci si energie negativa.

Petrecerile, animalele de companie, o promovare la locul de munca, cei mai buni prieteni – acestea sunt lucruri pe care ni le dorim si care ne ajuta sa ne mentinem optimisti.

In mod deloc surprinzator, oamenii care vorbesc mereu despre tot ce este negativ in viata lor, isi focuseaza atentia doar pe aspectele neplacute din viata lor, doar pe ceea ce ii face nefericiti. Ce nu realizeaza oamenii pesimisti este faptul ca atentia functioneaza ca activator sau inhibitor al capacitatii de a vedea lucrurile pentru care esti recunoscator si vice versa.

Altfel spus, oamenii cu o energie negativa isi focuseaza atentia doar pe lucrurile nedorite din viata si raman prizonierii negativismului, intrucat creierului ii vine greu sa iasa din pozitia in care s-a obisnuit: aceea de a filtra detaliile pozitive.

Este intr-adevar ingrozitor si pentru oamenii negativisti, insa daca esti mereu in preajma lor, va fi ingrozitor si pentru tine. Vestea buna este ca atentia nu este mereu fixa si ca emotiile pozitive pot fi resimtite atunci cand focusul este mutat pe aspectele dorite ale vietii.

Poti insa transforma oamenii toxici atunci cand ii ai in preajma. Poti sa ii faci sa isi mute concentrarea de pe a numara tot ce este rau in viata lor pe a vedea si lucrurile de care ar trebui sa se bucure sau pentru care ar trebui sa fie recunoscatori. Tot ce trebuie sa faci este sa le ditragi atentia! Sa ii ajuti sa se concentreze pe ceea ce isi doresc.

Atunci cand o persoana este fixata pe contabilizarea experientelor negative si cand tu incerci sa ii redirectionezi atentia, se vor intampla urmatoarele lucruri, spun psihologii de la Psychology Today:

  • Mai intai oamenii pesimisti nu se vor putea gandi la ceva optimist
  • Este posibil sa se uite cu o privire goala la tine
  • Este foarte probabil sa revina la modul negativist de a privi lumea

Vezi mai jos un exemplu al psihologilor, care te va invata cum poti transforma oamenii toxici din jurul tau, asa incat sa nu te incarci de problemele lor si sa ii ajuti sa isi mute focusul de la probleme. Psychology Today a realizat un dialog imaginar intre un negativist si o persoana pozitivista. El ar arata cam asa:

Prieten: M-am saturat de felul in care sotul meu se poarta cu mine. Nu este niciodata dragut.

Tu: Pare ca esti nervoasa. Totusi exista sigur momente cand el este dragut.

Prieten: Nu prea. In ultimul timp, tot ce face este sa ma cicaleasca.

In acest moment iti va veni sa abandonezi discutia. Ca sa poti transforma oamenii toxici sunt necesare cateva incercari. Este dificil sa redirectionezi atentia cuiva pe ceea ce iubeste la viata sa, insa o data ce vei reusi, va exista o modificare emotionala, fie ea si scurta. Discutia poate continua astfel:

Tu: Ce spui totusi de saptamana trecuta cand ti-a adus flori?

Prieten: Da, atunci a fost frumos – observa aici ca atentia s-a mutat putin pe ceea ce ii place – dar asta nu echilibreaza nicicum felul in care se comporta (revenire pe gandire negativista)

Specialistii te sfatuiesc, daca subiectul discutiei este prea dificil (pentru tine!), sa schimbi discutia cu totul. Daca vrei sa continui, poti transforma oamenii toxici:

Tu: Relatiile au si bune si rele. Hai sa planificam o seara ca fetele. Unde ai vrea sa mergi?

Prieten: Am nevoie cu siguranta de o zi la spa. Un masaj m-ar ajuta. Ma bucur ca am o prietena care ma sustine!

Desigur, exemplul specialistilor este unul cu final fericit. Nu e mereu asa! Insa, poti transforma oamenii toxici, ii poti ajuta sa isi redirectioneze atentia la aspectele ce le aduc fericire in viata. Pe masura ce incurajezi oamenii pesimisti vei vedea ca li se schimba expresia faciala sau limbajul corpului.

Atunci cand oamenii vorbesc despre experientele pozitive din viata, incep sa zambeasca, este o reactie aproape involuntara. Ei se vor simti mai bine. Iar tu la fel.

Citeste si: Cum sa faci lumea mai buna: 12 decizii cu impact pozitiv asupra comunitatii

Foto: Guliver