crezi ca nu meriti succesul

Crezi ca nu meriti succesul si te simti falsa? Ai senzatia ca ii pacalesti pe cei din jurul tau ? Ai senzatia ca nu esti prea buna pentru iubitul tau sau pentru pozitia pe care o ocupi la locul de munca? Iata ce spune asta despre tine, conform Psychology Today! Descopera cum sa te intorci la cine esti in esenta si cum sa scapi de obsesia recurenta ce te face sa crezi ca nu meriti succesul!

Daca traiesti cu anxietatea permanenta ca esti o falsa si vei fi descoperita, ridiculizata, umilita, este clar ca tu crezi ca nu meriti succesul! Desigur, poti trece prin viata astfel si te poti ascunde mereu. Si poti purta alta si alta masca. Poti jongla aparente, comportamente, actiuni pe care le crezi potrivite in anumite situatii. Insa, pe dinauntru, stii ca nu esti ce ai putea fi. Iar asta te seaca de energie si te face sa te simti deprimata.

Atunci cand pretinzi ca esti altcineva, atunci cand crezi ca nu meriti succesul, vei incepe sa experimentezi depresia, anxietatea, stima de sine scazuta si starea de alerta permanenta ca vei fi descoperita si expusa ca o falsa. Ca o persoana care nu merita ceea ce are!

De multe ori, teama de a fi autentica ne face sa construim mecanisme de auto-aparare. Ti-e teama sa fii vazuta cum esti. Daca nu vei fi iubita sau acceptata? Poate fi confortabil sa pretinzi ca esti altcineva, dar pana la un punct. Pentru ca personalitatea ta se va razvrati pe dinauntru.

Atunci cand crezi ca nu meriti succesul ca adult, ai stima de sine scazuta, te simti neapreciata, nu auzi de la cei din jurul tau complimentele pe care tu le consideri puncte forte.

Crezi ca nu meriti succesul? De unde vine asta?

Poti trai viata de adult cu un eu divizat. Ti se trage din copilarie, cand parintii ti-au trasat personalitatea pe care si-au dorit-o ei la tine, la polul opus cu identitatea ta. Si atunci, in vremea copilariei, pus in fata “realitatii”, alegi in mintea ta sa fii ce si cine si-au dorit parintii, ca sa fii iubit si apreciat. Ca adult, vei perpetua mereu acest model invatat de la parinti. Dinamica familiala in care tu esti apreciata si iubita doar daca esti ca altii continua, in mod subconstient, in toate mediile – de la locul de munca, la iubit si pana la prieteni.

Crezi ca nu meriti succesul pentru ca mereu retraiesti pattern-ul familial din dorinta de a-l schimba, fara insa a-l modifica. Schimbarea insa vine atunci cand ramai fata in fata cu emotiile tale. Cand incepi sa te cunosti. Cand accepti partile acelea “rele” pe care le-ai ascuns atat de adanc.

Crezi ca nu meriti succesul? Iata cum sa redevii cine esti cu adevarat!

  • Fa o lista despre tine. Cu 20 de lucruri. Separa-le in ce stii tu ca e real despre tine, ce ti s-a spus in mod repetat sau cum este cu adevarat felul tau de a fi, dupa indelungi trairi si ganduri.
  • Fa o lista cu 20 de lucruri pe care altii le cred despre tine. Dar pe care tu le stii drept false. Cum corectezi aceste idei perpetuate? Si de ce au fost perpetuate?
  • Cine ai fost in copilarie? Vezi asta in adultul de azi? Cand erai copil ai fost incurajat sau descurajat sa faci ceva? Cand primeai iubirea si recunostinta parintilor si adultilor din jurul tau, ce faceai mai exact? Care erau lucrurile pentru care cei mari nu te acceptau?
  • Crezi ca nu meriti succesul in relatiile tale? Crezi ca poti fi tu insati in relatia de cuplu? Cu familia, cu prietenii? Ti-e teama sa iti exprimi nevoile si dorintele? Te ingrijoreaza faptul ca sentimentele tale si actiunile tale nu vor fi intelese si apreciate?

Te simti frustrata ca relatiile tale nu merg niciodata? Crezi ca cei din jurul tau isi vor da seama cine esti cu adevarat si te vor judeca, critica si respinge? Este evident ca tu crezi ca nu meriti succesul!

  • In viata ta profesionala esti acolo unde ti-ai dori? Faci ce vrei sa faci? Ce talente unice ai si pe care le exprimi in munca ta? Ce talente si abilitati sunt suprimate in job-ul tau actual?

Ce cariera ti-ai fi dorit? Si mai ales ce te-a determinat sa nu urmezi cariera respectiva? Crezi ca nu meriti succesul pentru ca job-ul pe care il ai acum nu este cel potrivit pentru tine?

  • Crezi ca nu meriti succesul pentru ca atunci cand erai copil nu iti erau recunoscute creativitatea si exprimarea ei? Nu te simteai incurajata sau rasplatita? Te simteai negata si anulata cand “te jucai”?

Te simti la fel si acum, in viata de adult? Crezi ca exista aspecte ale creativitatii tale pe care nu le-ai urmat. Si daca da, de ce?

Poti sa te gandesti cat vrei ca felul in care esti tu este responsabilitatea altora. Ca este vina altora. Crezi ca nu meriti succesul? Dai vina pentru esecul tau pe altii? Ar fi cazul sa ramai in prezent, la varsta adulta, matura, si sa vezi ca tu ai responsabilitatea sa fii fericita in viata ta. Tu detii actiunile tale. Tu detii cheia catre succesul tau. Tu ai potentialul de a fi ceea ce iti doresti si ceea ce esti! E timpul sa nu mai crezi ca nu meriti succesul!

Citeste si: Cum iti sabotezi relatia de cuplu fara sa stii. Optimismul exagerat dauneaza grav iubirii!

Foto: Guliver