criza varstei mijlocii

Poate ca ai trait chiar tu criza varstei mijlocii, poate ca ai auzit despre mai multe persoane care au trecut prin asa ceva, si te-ai intrebat care sunt cauzele acesteia si cum sa te remontezi atunci cand gandurile negre ti-au invadat viata. Este important sa depistezi cauzele care au dus la aceasta situatie si, treptat, sa incerci sa gasesti solutii. Nu este usor, uneori adevarate traume iti brazdeaza sufletul, dar este important sa te centrezi pe lucrurile pozitive si sa ai mai multa incredere in tine.

Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog (www.sexologultau.net), crede ca este important de clarificat, inainte de toate, ca varsta inseamna, in perspectiva psihologiei dezvoltarii, etapele prin care trecem, in construirea noastra ca fiinte umane. Fiecare varsta aduce cu sine, mai mult sau mai putin, o criza. Adolescenta, tineretea, momentul plecarii de acasa, casatoria, primul copil pot fi vazute ca niste etape/crize ale dezvoltarii. Criza inseamna provocare, inseamna schimbare: nu poti trece la nivelul/etapa urmatoare daca nu ai rezolvat-o/depasit-o pe cea prezenta. Criza varstei mijlocii, cuprinsa in intervalul 35-45 ani, are o semnificatie diferita, constituind o etapa intre celelalte.

Explicatiile pentru care oamenii trec prin criza varstei mijlocii sunt complexe:

– in primul rand intervalul – care inseamna aproximativ jumatatea vietii. Oamenii tind sa-si evalueze situatia, realizarile, perspectivele. Este varful vietii lor, din toate punctele de vedere. Dupa aceasta varsta incepe in mintea multora declinul: fizic, psihic, profesional. Cu alte cuvinte, daca pana acum nu ai facut ce-ti doreai, acum este cam tarziu, mai ales ca sa incepi o cariera noua sau o familie noua este cam complicat. Este usor de constatat ca exista puternice semnificatii emotionale si psihologice in considerarea varstei mijlocii ca o criza. Persoanele care au pierdut timp si s-au abatut prea mult de la visurile si planurile vietii se gasesc deseori in aceasta situatie, de criza existentiala.

– oamenii tind sa-si evalueze starea, situatia, bunastarea si fericirea in comparatie cu semenii lor. Diferentele mari pot aduce frustrare, nemultumire si conflicte interioare puternice. Casa mai mare, masina mai scumpa, pozitia sociala sau profesionala superioara a altcuiva este prilej de frustrare si tensiuni interioare.

– oamenii sunt fiinte complexe, cu multe laturi si interese: multi dintre oameni tind sa ia in considerare doar unele dintre acestea, lasandu-le pe celelalte in umbra. Asta nu inseamna ca acestea o sa dispara. Exemplu cel mai bun este dat de cariera, destui oameni urmand cariere nepotrivite sau nedorite doar pentru ca acestea au fost mai profitabile financiar. Lasa in urma talente sau interese personale, calitati sau hobby-uri dragi. Banii nu pot insa suplini bucuria si implinirea unui indeletniciri sau hobby apropiat sufletului. Vedem din ce in ce mai multi oameni care parasesc brusc drumul profesional ales, pe care au inaintat destul de mult, in favoarea unui hobby, pe care reusesc sa-l transforme intr-o placere si intr-o sursa de venit.

– in epoca informatizarii, este mai greu sa evaluam munca depusa de om. Este dificil sa cuantifici, sa materializezi ce inseamna un e-mail sau o campanie de marketing ori un software produs. Sigur ca exista undeva, la sfarsit, niste cifre si statistici, dar sunt foarte diferite de lucrul real produs, de ceva ce ai facut cu mainile tale si il poti vedea, palpa, mirosi. Este motivul pentru care multi oameni, aflati in criza varstei mijlocii, renunta brusc la profesia avuta in favoarea unei manuale, in care exista un produs facut de mainile proprii sau gandit de persoana in cauza.

Semne care anunta o criza a varstei mijlocii

In orice caz, criza varstei mijlocii are la baza o nemultumire legata de situatia actuala, din diverse puncte de vedere: profesionala, familiala, financiara. Aceasta nemultumire, tinuta de multe ori ascunsa de ochii celorlalti, izbucneste sub forma divortului, a demisiei si a alegerii unei cu totul alte directii, a plecarii de acasa (din caminul conjugal), a aventurilor sexuale sau chiar a renuntarii totale la viata de pana atunci si imbratisarea uneia boeme (asa numitul an sabatic, liber de orice obligatie, este din ce in ce mai des intalnit).

Este un derapaj major, de multe ori producand complicatii grave in viata de familie: aventuri sexuale sau relatii paralele, divorturi aparute de nicaieri, care perturba grav partenerul si copii, demisii, plecari peste hotare si un nou stil de viata. Pare ca barbatii sunt mai predispusi acestor crize decat femeile, stereotipurile, cutumele sociale si prejudecatile fiind responsabile de o presiune mai mare pusa asupra barbatilor decat asupra femeilor („barbatul de succes”).

Cum poate fi evitata

Exista cateva lucruri care pot feri orice persoana de situatiile neplacute care insotesc criza varstei mijlocii:

– trairea plenara a toate etapelor vietii: adolescenta, tineretea. Tot ceea ce nu este trait si experimentat atunci cand trebuie nu dispare, ci se „reporteaza“ la un moment ulterior;
– casniciile incepute prea devreme, obligatiile aparute prea devreme (copii sau altele), insuficienta cunoastere de sine – toate acestea nasc frustrari mai tarziu;
– cunoasterea de sine presupune o suma de trairi, emotii, sentimente si esecuri. Trecerea prin diverse evenimente si situatii, parcurgerea unor relatii aduce cu sine experienta si maturizare.

Acum, ca ai aflat de ce apare criza varstei mijlocii si cum se manifesta aceasta, iti poate fi de ajutor si articolul: Invata sa fii fericita cu adevarat cu fiecare zi: cum sa iti schimbi viata.

Foto: Guliver