Cum sa ai incredere in tine, cand ceilalti incearca sa-ti submineze stima de sine

Psihoterapeutul american Cynthia Wall spune ca orice persoana din jurul tau te poate trada la un moment dat. Fie ca e vorba despre inselat, mintit, barfit, parasit, fiecare om detine un anumit potential de a dezamagi. Nu poti avea incredere deplina in cineva, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te izolezi si sa te lasi invinsa, dimpotriva. Stresul tradarii iti poate afecta serios stima de sine. De aceea, psychcentral.com ofera solutii pentru cum sa ai incredere in tine.

Cel mai important in viata, indiferent despre cine este vorba, este sa ai grija de tine: de mintea ta, de fizicul tau, de sufletul tau. Si apoi de ceilalti. Increderea in fortele proprii este piesa de rezistenta de care ai nevoie sa iti atingi telurile, sa iti implinesti visurile si sa evoluezi frumos in viata. Oricand te simti slabita de puteri, citeste acest articol despre cum sa ai incredere in tine.

Psihoterapeutul spune ca stima de sine si increderea se invata continuu.

Evita persoanele care iti submineaza increderea in tine

Cei care incearca sa-ti atace stima de sine, sa te faca neincrezatoare in fortele proprii, cu scopul de a te conduce si de a te convinge sa faci ceea ce vor ei nu merita sa ramana in viata ta. Daca acest lucruru nu este posibil, evita-i sau limiteaza interactiunea cu ei. Nu-i lasa sa-ti taie aripile!

Nimeni nu poate decide pentru tine ceea ce poti face si ceea ce nu. Tu esti singura care poate spune pauza sau stop actiunilor tale. Daca cei din jurul tau nu sunt de acord cu tine, e dreptul lor si il poti respecta, dar nu-i lasa sa te influenteze in luarea deciziilor. Poti ajunge sa faci ceea ce doresc ei si nu ce vrei tu.

Pastreaza-ti promisiunile pentru tine

Sa-ti construiesti o stima de sine solida inseamna si sa devii cea mai buna prietena a ta. Asta presupune si sa tii secretele si promisiunile pentru tine. Pur si simplu este vorba sa faci un angajament cu tine.

Cum sa ai incredere in tine – vorbeste-ti cu blandete

Fiecare om are in cap voci mai putin prietenoase, fie ca vorbim despre tonul aspru al vreunui profesor in timpul scolii, fie ca este vocea sefului nemultumit sau de cea a vreunui sofer nervos din trafic. Auzim voci agresive peste tot, iar acest fenomen nu poate disparea, e in natura lucrurilor.

Dar poti face ceva, poti sa nu fi aspra cu tine cand gresesti. In loc sa-ti spui pe un ton grav, serios si dezamagit ca ai gresit cand ai spus ceva cuiva, mai bine fii indulgenta si gaseste o solutie sa repari situatia. Accepta ca ai gresit, propune-ti sa-ti inveti lectia si sa te iubesti ca poti face asta, in loc sa te mustri si sa iti sabotezi increderea in tine.

Pentru mai multa incredere in sine, fa acest exercitiu psihologic ca sa reusesti mereu.

Foto: Guliver