Cum sa nu te mai certi cu familia

Cum sa nu te mai certi cu familia si sa nu mai repetati aceleasi conflicte mereu si mereu? Suna complicat? Ti se pare ca nu exista o solutie? Poti rupe si tu ciclul acesta al discutiilor repetate cu parintii, copii, iubitul sau sotul. Chiar si cu prietenii! Conform YourTango, iata cum sa nu te mai certi cu familia!

Atunci cand ne simtim amenintati, tindem sa facem lucrurile cunoscute, familiare. Asa ca nu e de mirare ca certurile si argumentele sunt ciclice si se tot repeta! Spunem ceva si interlocutorul se simte amenintat sau vizat si reactioneaza. Nimic nu se rezolva si totul incepe si incepe pana cand readucem conflictul nerezolvat in discutie. Continuand mereu acelasi ciclu, vom adauga stres in relatiile noastre, ba le putem deteriora sau distruge. Psihologii iti ofera solutii pentru cum sa nu te mai certi cu familia. Esti gata?

  1. Cum sa nu te mai certi cu familia – primul pas – punerea in scena

Daca repetati mereu acelasi scenariu, ajungeti la acelasi rezultat. E important limbajul trupului si momentul in care va certati. Daca va e foame sau sunteti obositi, nu se ajunge la o solutie. Alegeti un moment fara intreruperi si mergeti la o plimbare, de exemplu. Orice scenariu ati alege, asigurati-va ca aratati ca sunteti impreuna si incercati sa gasiti o solutie. Nu sunteti adversari!

  1. Verbalizeaza-ti fricile si grijile

Cum sa nu te mai certi cu familia cand uneori pur si simplu ceilalti te scot din minti? In loc sa intri in stadiul acesta, mai bine renunta la atitudinea de ”atac”. Verbalizeaza ce ai de spus asa: «Mi-e teama ca!», «Ma ingrijoreaza ca» in loc de «Trebuie sa!».

E vital sa stii ca cealalta persoana e auzita, inteleasa. Si e important ca si tu sa fii la fel. Daca va certati cine sa ii bage pe micuti in pat dupa cina, conversatia poate fi cam asa: “Mi-e teama ca sunt prea obosita dupa cina, dupa ziua lunga pe care am avut-o!”. Important este sa verbalizezi orice fel de temere, pentru ca sa vezi intreaga poveste.

  1. Creeaza un plan de actiune

Creati un plan, in loc sa incercati sa gasiti imediat o solutie. Diferenta este felul in care veti gasi solutia. Spunand-i celuilalt ce ar trebui sa faca nu doar ca ii face sa devina defensivi, dar se pot plasa si in opoztie – si astfel nu veti ajunge nicaieri. Mai bine gasiti impreuna solutii!

«Stiu ca esti obosit dupa munca si nu-ti face placere sa le spui copiilor sa se spele pe dinti, asa ca ma voi ocupa eu de asta, cat te odihnesti tu putin»

«Nu m-ar deranja sa ma duc la copii si sa ii imbrac in pijamale in timp ce tu pregatesti cina.»

Iata cum sa nu te mai certi cu familia, ci mai degraba sa transmiti ca esti dispusa sa gasiti solutii impreuna.

Citeste si: Ce spune psihologul despre viata de cuplu: cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia

Foto: iStock